Věra Tichánková

8. květen 2008

Herečka Věra Tichánková zavzpomínala v Dopoledním Radiožurnálu na své zážitky z období Protektorátu - na věznění v Drážďanech i na svůj návrat do vlasti v květnu 1945. S Lucii Výbornou se ale bavily i o divadle a filmových rolích a řeč přišla i na dlouholeté soužití herečky s Janem Skopečkem. V pátek 9. května bude hostem Joseph Balaz, ředitel České vzdělávací a dobročinné společnosti města New Yorku.

Mladá konzervatoristka Věra Tichánková se dostala do problémů, když v roce 1943 pomáhala sbírat potravinové lístky pro lidi v ilegalitě. Byla vyslýchaná na Pankráci, poté ji odvezli do Terezína a souzena i vězněna pak byla v Drážďanech. Odtud se po náletu spojenců pěšky přesunula do Lipska. "V květnu 1945 bylo v Lipsku krásně, všechno nádherně kvetlo. My jsme byli v kasárnách, kde byl mezinárodní tábor lidí nejrůznějších národností. Odtud nás pak odvezli americké náklaďáky do Plzně. V noci jsme jeli z Krušných hor serpentinami dolů, byly vidět jen světla náklaďáků. Bylo to nádherný," zavzpomínala Věra Tichánková.

Před kamerou stála Herečka Věra Tichánková poprvé v roce 1958 - bylo jí dvacet let. Od té doby ztvárnila řadu různých postav jak filmových, tak i divadelních. Za celoživotní jevištní mistrovství získala v roce 2002 Thálii. "Já jsem měla v divadle krásné role. Za nejmilejší považuji Katrin v Matce Kuráž. Brecht vůbec napsal krásné ženské role - on byl nejspíš starý rošťák," uvedla s humorem sobě vlastním herečka. Na filmy, ve kterých hraje se prý raději nedívá. "Já bych vzteky pukla, poněvadž vždycky najdu nějakou scénu, kde mě tlačí kuří oko," řekla. Výjimkou je seriál Byli jednou dva písaři. "V písařích mi nevadí nic. Tam byl režisér Ján Roháč - uměl jednat s lidmi, měl šarm. Tam se to dělalo pěkně," dodala Věra Tichánková.

Manželem Věry Tichánkové je herec Jan Skopeček. Setkali se v Horáckém divadle. "On tak žertoval, měl takové hloupé frky. Já jsem se musela smát a při té příležitosti jsme se namluvili," zavzpomínala herečka. Jsou spolu už 59 let. Jak se to dá tak dlouho vydržet? "No dá, poněvadž my jsme oba hráli to divadlo a žrali jsme ho. Nebyla to ale vždycky procházka po zelené louce - občas si strašně lezeme na nervy. Bez smyslu pro humor by to ale vůbec nešlo. Možná nás oba vedl ten válečný osud k tomu, že takřka nic nebereme zcela vážně," vysvětlila herečka Věra Tichánková.

Záznam celého rozhovoru s Věrou Tichánkovou si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.