Velké okrsky budou sečteny v nedělních ranních hodinách, odhaduje ředitel odboru voleb Jirovec

24. září 2022

Ještě do dnešních 14 hodin můžete jít hlasovat ve volbách do obecních zastupitelstev. A třetina republiky volí taky nové senátory. Do včerejší osmé hodiny večerní k urnám přišla asi čtvrtina voličů. A jestli bylo první den voleb všechno v pořádku? Na to se v Ranním interview ptáme ředitele odboru voleb ministerstva vnitra Tomáše Jirovce.

Asi na třech místech na Ústecku policie řeší údajné kupčení s hlasy. Víte, jestli se včera takové podezření ukázalo ještě jinde?

Čtěte také

Je pravda, že Ústecký kraj je v tomto tradiční, kde se tato podezření objevují. Jsme v kontaktu s policií, už před volbami jsme měli mítink s policejním prezidiem. Hlídková činnost je posílená, jsou připravení kolegové od policie k nahlášenému incidentu dojet. V tuto chvíli je to na bází šetření, něco ve stylu viděli jsme auto, údajně nabízeli peníze za hlas. V tuto chvíli ale není žádný případ, která by byl ve fázi trestního stíhání.

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura včera odevzdal škrtnutý a natržený lístek pro volby do Senátu. Chtěl ho tak na protest znehodnotit. Bude volební komise takový hlas počítat?

Pokud bude postupovat podle zákona, tak pokud je lístek natržen, znehodnocen, ale jsou z něj čitelné údaje o kandidátovi, tak je to platný lístek.  Ani úpravy hlasovacího lístku typu vpisování nějakých názorů na hlasovací lístek do Senátu lístek nezneplatňuje. Jediné, co zneplatňuje hlasovací lístek je, pokud je přetržen, není na předepsaném tiskopise nebo je tak zmuchlán, že z něj nejsou patrné údaje o kandidátovi, který je volen.

Volební místnosti se zavřou ve 14 hodin. Kdy očekáváte, že by mohly být výsledky, nejprve tedy v menších obcích, pak ve velkých městech?

To je to, co se snažíme komisím říct, aby nepospíchali jako na nějakém závodě. Je to spíš dotaz na Český statistický úřad. Ale očekávám, že velké okrsky budou až opravdu v nedělních ranních hodinách.

autoři: Vojtěch Bidrman , prh
Spustit audio

Související