Včely jsou upřímné a solidární! Ale ne vychytralé jako člověk, říká včelař Miloslav Peroutka

30. květen 2014

Znáte rčení: Vypadá, jako když mu uletěly včely? Tak původ můžeme nalézt v takzvaném rojení, tedy přirozeném rozmnožování včel. „Když se narodí v úle nová matka, ta stará ho opouští a s ní 20 tisíc včel. Včelaři pak zbude v úle méně včel, a než začne nová matka klást vajíčka, tak z úlu celý rok nic nemá,“ vysvětluje v rozhovoru s Lucií Výbornou Miloslav Peroutka, člen republikového výboru Českého svazu včelařů.

Možná se ptáte, proč včely nedávno sedly na automobil v centru města nebo obsypaly motocykl. „Tento rok byla příznivá zima a duben, následovaly proto silné rojové nálady včel, které se v úle cítily příliš těsně. Donutily proto matku, aby zakládala matečníky,“ vysvětluje.

Čtěte také

Chov včelstev také dnes není záležitostí jenom venkovanů, rozšířil se i ve městech s vhodnými parky a zahradami. „Ve městech je dobrá snůška. Včely se ale musí dobře umístit, aby byly chráněny proti slunci a větru,“ říká.

Když se včely vyrojí, tak si sednou na větev stromu nedaleko úlu začíná pro ně život ve volné přírodě. „Matka nerozhoduje o tom, kam roj poletí. To mají na starosti včely pátračky, kterých je v roji 100 až 200. Musí nalézt dutinu stromu, času přitom moc nemají, zásoby včelám vystačí tak na deset dní,“ nastiňuje.

Miloslav Peroutka, včelař

Podobně jako člověk mají včely schopnost učit se a předávat si znalosti, jsou solidární a upřímné. „Existuje mezi nimi také konkurenční boj, dokážou se vyloupit. Ale to už není o komunikaci,“ dodává s tím, že v jednom jsou si včely s lidmi cizí – nejsou vychytralé.

V čem je včelí společenství podobné lidskému? Jak vysoko včely létají? A jak poznáme v obchodě pravý med?

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio