Vavřinec Hradilek

18. červen 2008

Do studia Radiožurnálu ve středu zavítal loňský vítěz závodu světového poháru na divoké vodě v pražské Tróji kajakář Vavřinec Hradilek. S moderátorem Václavem Žmolíkem mluvil třeba o tom, s jakými dojmy se vrátil ze soustředění v Pekingu nebo o tom, jestli je těžké skloubit studium na zemědělské univerzitě a sportovní kariéru. Ve čtvrtek 19. června bude hostem Eva Urbanová, historička hraného filmu z Národního filmového archivu.

Co by odpověděl tomu, kdo by mu před loňským závodem světového poháru řekl, že bude za rok na olympiádě? "Určitě by to byla hezká představa, ale vodní slalom je sport, v němž se může stát všechno, takže bych se touto myšlenkou nějak nezaobíral. Možná bych se usmíval," uvedl jednadvacetiletý Vavřinec Hradilek.

Kdy a jak začal závodit na divoké vodě? "Závodit jsem začal v jedenácti letech, nicméně k vodnímu slalomu jsem se dostal v roce 1996, kdy mi bylo devět. Bylo to po vítězství Štěpánky Hilgertové na olympiádě. V tu dobu jsem hledal, co bych dělal, a prostřednictvím známého jsem se dostal k vodnímu slalomu," přiblížil Vavřinec Hradilek. Doplnil, že nejvíce ho na tomto sportu chytla parta, která se v jeho oddíle vytvořila.

Jak moc divoká voda bude na olympiádě? "Divoká bude hodně, protože organizátoři postavili ohromný kanál s velmi těžkou vodou, kde není čas na nějaké přemýšlení, musí se tam pořád pádlovat. Teď jsme tam byli na soustředění, je to opravdu dílo," řekl Vavřinec Hradilek, který měl šanci si tento kanál již dvakrát vyzkoušet. "Bude rozhodně těžký. Není tam moc prostor mezi pasážemi, kde by se dalo svézt s vodou, je tam hodně válců a na každém rohu tam musí být člověk opatrný," dodal kajakář.

autor: vij
Spustit audio