Vánoční krabice od bot se plní a posílají i v Česku

7. prosinec 2013
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

V 80. letech 20. století zaštítil tehdejší prezident Spojených států Ronald Reagan projekt, kdy americké děti dávaly do krabic od bot dárky pro děti z Afriky. O něco později začaly děti v Německu posílat naplněné krabice od bot do Indie. A pár jich poslaly také do Česka. Někteří rodiče z toho byli trochu rozpačití: my a naše děti přece dárky nepotřebujeme! A odtud už byl jen kousek k tomu, že ne všichni v Česku mají peníze na vánoční dárky a že některým dětem by to mohlo udělat velkou radost.

Důvody, proč krabice od bot putují v Česku jen z regionu do regionu, nebo třeba přes ulici, popisuje farář ČCE Mikuláš Vymětal: „Když začaly v Česku pochody nenávisti proti Romům, uvědomil jsem si, kolik je ve vyloučených lokalitách dětí – žijí často jakoby za zdí, jsou vydělené a projekt Krabice od bot má sloužit právě k tomu, aby se začlenily. Aby věděly, že na nich někomu záleží, i když se neznají osobně.“

Jak celý projekt funguje?

Na jedné straně jsou lidé z odborů sociální péče, z neziskových organizací nebo třeba z dětských ordinací, kteří vytipují potřebné děti – bez ohledu na barvu kůže, na vyznání nebo na místo bydliště.

Na straně druhé jsou potom děti, které do krabic od bot dají něco, co by rády samy dostaly. Krabice od bot je docela malá, ale vejde se do ní spousta věcí, které potěší: „Knížka, plyšák, kšiltovka, autíčko nebo panenka, zbytek místa se dá dosypat bonbóny,“ navrhuje Mikuláš Vymětal. Také nesmí chybět přání, kam se dárce může podepsat. Na krabici se pak napíše věk a pohlaví obdarovaného.

Terezka z pražské základní školy Sázavská v Praze je na výrobu krabic úplná profesionálka - letos vyrobila už tři, tu poslední pro malé miminko: „Nejsou v ní bonbóny, ale je tam oblečení a chrastítko a kousátko.“

Krabice od bot udělá radost obdarovaným, má ale příznivé dopady i na ty, kteří obdarovávají, říká Mikuláš Vymětal: „Děti pomyslí na ty, které se nemají tak dobře. Mnohé z obdarovaných děcek nedostane kromě krabice od bot k Vánocům už nic jiného.“

Děti mohou vánoční krabice od bot vyrábět do úterý 10. prosince 2013. Další informace včetně seznamu sběrných míst najdete na webových stránkách projektu www.krabiceodbot.cz.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.