Vakcína od firmy AstraZeneca funguje jako trojský kůň. Do buňky se dostane ve zvířecím viru rýmy

2. únor 2021

Evropská léková agentura v pátek doporučila Evropské komisi podmínečnou registraci očkovací látky proti koronaviru od firmy AstraZeneca. Komise ji vzápětí schválila a podle dřívějších informací Radiožurnálu by už v únoru mělo do Česka dorazit přes 170 tisíc dávek. Jak ale vakcína od britské farmaceutické společnosti funguje?

„Úplně nejlépe se to vysvětluje na metafoře trojského koně. V laboratoři nejprve vyrobí dopravní prostředek, tedy upravený rýmový virus, který nám nemůže uškodit. Do něj se vloží vakcína, která by se sama neměla jak do lidských buněk dostat,“ říká reportér Radiožurnálu Matěj Skalický, který se pandemii koronaviru dlouhodobě věnuje.

Bílé krvinky by tohoto trojského koně mohly zničit, ale i na tuto možnost vědci z Oxfordu mysleli. „Rýmový virus, který vakcínu do buněk dopravuje, nepochází od lidí, ale od šimpanzů. Lidské tělo ho nezná, takže je pro něj snadnější kolem bílých krvinek proklouznout,“ vysvětluje Matěj Skalický.

Jako podle kuchařky

Jakmile je trojský kůň uvnitř lidské buňky, vakcína se dostane ven a směřuje do jádra, kde jsou ukryté všechny důležité recepty pro fungování našeho těla. „Představte si to jako kuchařku, podle které buňky vytvářejí důležité bílkoviny. Svou neškodnou bílkovinu si chce uvařit i vakcína, jenže tenhle recept lidské tělo nemá, takže ho do jádra musí sama donést.“

Čtěte také

Když už má lidské tělo recept na bílkovinu, vyrobí si ji úplně stejně jako buňky vyrábí vlastní bílkoviny – například kolagen nebo hemoglobin. „Ve svém jádru sáhne buňka na poličku pro ten vakcínou donesený recept, kterému se říká DNA. Opíše si ho a tím vznikne RNA, která vynese opsaný recept z jádra buňky do ribozomů.“ Ty potom podle tohoto receptu bílkovinu vytvoří.

„Buňka ji začne všem kolem ukazovat a v tu chvíli je celý podfuk s trojským koněm odhalený, protože bílé krvinky, konečně vidí, co se uvnitř koně skrývalo. V ten moment buňku zničí a zapíší si koronavirové bílkoviny na seznam škůdců,“ popisuje reportér Radiožurnálu. Kdykoliv by se chtěl virus znovu dostat do těla, bílé krvinky poznají jeho bílkoviny a okamžitě ho celý zničí.

Změny lidské DNA se bát nemusíte

DNA recept na výrobu koronavirové bílkoviny se dostává do buněčného jádra, kde je i lidská DNA. Podle biochemičky Michaela Rumlová z VŠCHT v Praze se ale toho, že by se lidské a vakcínové recepty smíchaly, bát nemusíme.

Čtěte také

„DNA, kterou tento typ vakcíny kóduje, opravdu vstoupí do jádra hostitelské buňky. Nicméně zůstává ve formě takzvaného extra chromozomálního elementu. To znamená, že se s genetickou informací hostitelské buňky nespojuje,“ tvrdí.

„I kdyby se v teoretické rovině něco takového stalo, buňku okamžitě zničí bílé krvinky, protože ji budou vnímat jako nakaženou. A přesně na principu tohoto fingovaného nakažení, díky kterému se imunitní systém vycvičí, funguje očkování,“ doplňuje reportér Matěj Skalický.

autoři: Matěj Skalický , vla
Spustit audio

Související