Václav Vorlíček

28. březen 2008

V pátek byl hostem Dopoledního Radiožurnálu režisér Václav Vorlíček. S moderátorem Václavem Žmolíkem si vyprávěl o pokračování legendární komedie Dívka na koštěti. Mluvil o pohádkách a komediích, které natočil, a tricích, které se při natáčení jeho filmů používají. Odpovídal také na otázky posluchačů. V sobotu 29. března bude hostem herečka a zpěvačka Jitka Molavcová.

Proč se právě pokračování Dívky na koštěti jmenuje Saxana - Veletrh strašidel? "Saxana je jasná, ale už je to Saxanina dcera, i když její maminka se ve filmu pochopitelně objeví také. Veletrh strašidel se to jmenuje proto, že malá Saxanka jde ve stopách maminky, objeví jakési relikvie a pomocí nich se dostane tam, odkud její maminka kdysi utekla. Když se tam dostane, tak se tam koná jakýsi místní jarmark, na němž se shromáždí téměř všechny pohádkové bytosti, které známe, i když tentokrát budou v trochu jiné podobě," prozradil Václav Vorlíček. Film by mohl mít premiéru v roce 2009.

A je Václav Vorlíček bavič, umí vyprávět vtipy? "Samozřejmě když je dobrá anekdota, tak ji umím dovyprávět, eventuálně si ji trošinku vylepším, aby toho smíchu na konci bylo víc, protože miluji, když se lidé kolem mě smějí," řekl režisér. Proto už od klukovských let připravoval různé recese a komediální situace, za něž byl občas i potrestán.

Václav Vorlíček zavzpomínal také na Miloše Macourka, se kterým si "neobyčejně zajímavým způsobem padli do noty". "Seznámili jsme se ve vlaku, začali jsme si povídat a zjistili jsme, že máme spousty společných zájmů. Tak jsme si řekli, že jednou spolu uděláme film. To jednou trvalo tři roky," přiblížil Václav Vorlíček. Výsledkem jejich spolupráce byl jejich první film Kdo chce zabít Jessii? Nakonec spolu natočili asi 18 filmů.

Záznam celého rozhovoru s Václavem Vorlíčkem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: vij
Spustit audio