Václav Pačes

28. leden 2009

Na sklonku svého funkčního období navštívil vysílání Radiožurnálu předseda Akademie věd ČR profesor Václav Pačes, který je zároveň předsedou nezávislé energetické komise. V rozhovoru mluvil především o aktuálních energetických tématech a závěrech, ke kterým dospěla odborná komise: "Ještě než došlo k plynové krizi, tak jsme v naší zprávě upozorňovali na to, že transportní sítě pro plyn, ropu a elektrickou energii nejsou v Evropě dost propojené a nemají dostatečnou kapacitu." Ve čtvrtek 29. ledna bude hostem zpívající právník Ivo Jahelka.

Závěry zprávy energetické komise i posudek oponentní rady, kterou jmenoval premiér Topolánek, se vrátily do povědomí veřejnosti až kvůli nedávné plynové krizi. Co konkrétně komise doporučila? Václav Pačes vyzdvihává například nutnost zlepšení koordinace jednání o energetických problémech v rámci Evropy: "České předsednictví by se mělo využít k intenzivnímu jednání o těchto záležitostech."

"Transportní sítě pro primární zdroje nemají alternativní cesty. Všechno se táhne z východu na západ a je třeba to také propojit směrem severojižním. Teď se například jedná o plynovodu Nabucco, který by měl vést přes celé Turecko. To je výborná věc, ale jedná se o ní už asi deset let," doplňuje Václav Pačes.

"Není zapotřebí být velkým odborníkem, aby se vědělo, že nebezpečí nedostatku energií hrozilo a bude hrozit. Evropa je závislá na primárních energetických zdrojích z východu a ještě dlouho bude. Upozorňujeme na to, aby se uhlím začalo šetřit pro teplárenství, aby uhlí vydrželo, než se otázka teplárenství u nás vyřeší," říká k tématu budoucnosti energetických zdrojů dnešní host Lucie Výborné.

24. března opustí profesor Václav Pačes křeslo předsedy Akademie věd ČR. Vrátí se zpátky do svého oboru? "Už teď se v ústavu připravuji na projekty, které dlouhodobě řešíme a které jsem bohužel teď zanedbával. Stydím se před svými doktorandy, že jsem se jim nevěnoval tak, jak jsem chtěl a měl. To vše se teď obrátí k lepšímu."

A jak je Václav Pačes spokojen se svým působením v Akademii věd ČR? "Nejdůležitější úkol předsedy AV ČR je zajištění dostatku financí pro rozvoj vědy. Důležité také je, aby byly prostředky efektivně využívány a neztrácely se v takzvaných černých dírách. Já jsem spokojen s tím, že v Akademii věd se peníze neztrácejí. Co se také povedlo, je to, že se převedly ústavy Akademie věd z režimu státních příspěvkových organizací do režimu veřejných výzkumných institucí. Administrativně to nebyl vůbec jednoduchý problém a myslím, že jsme ho zvádli."

Záznam rozhovoru s Václavem Pačesem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio