Václav Cílek

14. prosinec 2009

Počasí, politika, ekonomika - to jsou témata, na něž často značná část společnosti hlasitě žehrá. Host Dopoledního Radiožurnálu Václav Cílek, geolog a spisovatel, však nadávat odmítá. "Hezkých věcí kolem nás je tolik, tak proč bychom se zabývali hloupostmi," tvrdí. Místo nadávání tak po 10. hodině byla řeč například o geologicko-archeologické expedice do Súdánu, jíž se zúčastnil, nebo o změnách klimatu, k nimž dochází v posledních desetiletích.V úterý 15. prosince bude hostem lékař Vladimír Visokai.

Jedním z hlavních témat, o nichž právě jednají politici a klimatologové v dánské Kodani, je oteplování planety. Dochází k němu opravdu, nebo jde o pouhé uměle vytvořené politické a mediální téma - jak často z některých stran zaznívá?

Pravdou je, že za posledních deset let stoupla teplota o pouhé tři setiny stupně Celsia. "S teplotou se tedy v podstatě nestalo nic," poukazuje na tuto skutečnost Václav Cílek. "Když si však tentýž průměr uděláte za třicet let, zjistíte poměrně vysoký nárůst, když si jej uděláte pro padesát let, zjistíte například pro Severní Ameriku nárůst o 0,5 stupně Celsia."

Ukazuje se, že přírodní cykly mají mnohem větší vliv na klima, než si klimatologové ještě před pár lety mysleli. Dlouhodobé oscilace tak budou ještě dalších dvacet až třicet let fungovat proti oteplování klimatu, potvrzuje Václav Cílek.

A své pojetí oteplování klimatu přibližuje i laikovi: "Můj model je takový, že žijeme v teplém světě, ale máme zapnutou klimatizaci - což je oceánské proudění. Ale ta klimatizace je poruchová. Podíváme-li se totiž, jak funguje, další cyklus by měl trvat přibližně třicet let, vždy je však prostřídán několika anomálními roky."

Jednou za několik let tedy musí lidstvo počítat s tím, že se klimatizace světa vypne - a Zemi zastihne anomálně horké klima.

Za jeden z důsledků změn klimatu bývají označovány i povodně. Česko jich od roku 1993 zažilo dokonce pět. Jde podle Václava Cílka přívalovým dešťům a stoletým vodám nějak zabránit? Také to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Václavem Cílkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio