V ruské zoologické zahradě zmařil útěk dvou želv kocour. Usadil se na jednom z krunýřů

18. prosinec 2017

Shrek a Fiona nejsou jen animované postavičky z filmu. Stejná jména mají i dvě želvy obrovské, které žijí v zoologické zahradě v Irkutsku. Páru se tam ale přestalo líbit a tak se vydal na útěk.

„Shrek a Fiona rozrazili tlusté sklo svého terária a postupně se začali sunout k východu. Jen připomenu, že želva obrovská se pohybuje rychlostí asi čtvrt kilometru za hodinu,“ přibližuje Václav Jabůrek ze zahraniční redakce.

Tříštění skla přivolalo ostrahu, která celý útěk jen po pár metrech zastavila. Obři byli ale opravdu odhodlaní, jednoho z nich musel hlídač dokonce zasednout, aby se želva konečně umoudřila.

Želví pár se ale po pár hodinách znovu pokusil o útěk. Zoologická zahrada následující situaci popsala na sociální sítí Vkontaktě. Druhý útěk totiž želvám zmařil kocour, který se jim připletl do cesty a na jednom z krunýřů se pohodlně usadil.

Kocourův čin nejspíš Shrekovi a Fioně zachránil život. Želvy jsou zvyklé na teplo svého terária, venku v Irkutsku je ale až deset stupňů pod nulou.

Z celé situace se asi neraduje krokodýl Kilko. Irkutská zoo mu chtěla postavit nový výběh. Přes crowdfundingovou kampaň na to vybrala v přepočtu přes čtyřicet tisíc korun. Peníze teď ale poputují na nové sklo a taky na dodatečná opatření, která želvám možnosti dalšího útěku zkomplikují.

autor: vjb
Spustit audio