V první vlně uvolnění otevřou řemeslníci, autobazary a farmářské trhy. Za jakých podmínek?

20. duben 2020

Vláda začíná uvolňovat preventivní opatření proti šíření koronaviru. Od pondělí 20. dubna si můžete zajít na farmářské trhy, k obuvníkovi nebo švadleně. Za nedodržení hygienických a bezpečnostních nařízení hrozí milionové pokuty. Jaká budou platit pravidla a jak vidí situaci náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula?

Kromě zákazu prodeje a služeb se částečně rozvolní také režim vysokoškoláků v posledním ročníku. Uvolnění se týká také svateb. Obřadu se může zúčastnit deset lidí včetně snoubenců, oddávajícího, matrikářky a svědků, což znamená čtyři hosty. Snoubenci nemusí mít zakrytá ústa a nos ani dodržovat odstup. Fungovat začnou i úřady.

Čtěte také

Všude platí zvýšená hygienická opatření. Na farmářských trzích musí být k dispozici dezinfekce, prodejci musí mít rukavice a produkty nesmí nabízet k ochutnání. Odstup mezi stánky musí být alespoň dva metry.

Předseda asociace farmářských tržišť Jiří Sedláček doporučuje také dodržovat speciální opatření při placení: „Preferujeme platbu kartou. Pokud by farma nebyla vybavena, žádáme o vyčlenění samostatné osoby přijímající hotovost.“

Velikonoce zatím vývoj epidemie nezhoršily

Vláda má k dispozici čísla za velikonoční víkend. Ta jsou poměrně příznivá, křivka nestoupá nahoru. „Jsou to ale předběžné výsledky, potřebujeme data ještě z podělí a úterý. Až poté budeme mít jasno,“ uvádí náměstek.

Uvolňování opatření bude probíhat v pěti etapách.

Rozvolňování bude pokračovat v první a druhé etapě. Vždy po čtrnácti dnech se zhodnotí výsledky. „První fáze není riziková, ale u obchodů do dvou set metrů a dalších komplexů už riziko hrozí, a proto budeme muset čekat vždy dalších čtrnáct dní,“ vysvětluje Prymula.

Čtěte také

Uzavřený svět

Otázka také je, jak to bude v nadcházejících měsících s cestováním. Prezident Zeman mnohé zaskočil prohlášením, že hranice mohou zůstat zavřené ještě další rok.

„Jsou to odhady na základě situace, která panuje v okolních zemích. Principiálně to zhruba takto může být, ale mohou nastat konkrétní výjimky,“ předpokládá Roman Prymula. Třeba pokud bude situace v cílové zemi identická jako u nás. „Některé země jsou schopné turisty přijímat, ale většinově je svět uzavřený,“ dodává.

Chytrá karanténa a plošné testování

S aktuálním přehledem o šíření koronaviru má pomoci takzvaná chytrá karanténa. Tu ministerstvo zdravotnictví zatím implementovalo na jižní a severní Moravě. Během deseti dnů by se měla rozšířit také na Prahu a střední Čechy.

Čtěte také

„Mapy mají význam, lidé většinou dávají souhlas se sdílením dat,“ pochvaluje si šéf týmu Covid-19. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že plošný test zobrazující reálný počet nakažených by měl být hotový ve středu 22. dubna.

„Výsledky z něj jsou podstatné pro informaci, jak na tom populace je. Signály ze severní Moravy ukazují, že populace s virem je na úrovni jednoho promile,“ uzavírá Prymula.

autoři: Jiří Chum , Andrea Kubová ,
Spustit audio

Související