V medaili z mistrovství světa jsem nevěřil. Hrát proti Američanům byl obrovský zážitek, říká bowler

9. prosinec 2021

Hostem sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem je sedminásobný mistr České republiky a bronzový medailista z mistrovství světa v bowlingu Jan Macek. Jak se k tomuto netradičnímu sportu dostal? Jaké mají čeští bowleři zázemí? A jak kvalitní jsou české bowlingové soutěže? Poslechněte si celý rozhovor!

Honzo, vy jste spolu s Lukášem Jelínkem a Jaroslavem Lorencem vybojovali pro Českou republiku bronz v soutěži trojic na mistrovství světa. V semifinále jste nestačili na favorizovaný tým Ameriky. Jaká je to vzpomínka?

Vzpomínka je to pořád velmi vzrušující. Stačí si vzpomenout na to semifinále, kdy jsme hráli venku pod širým nebem a koukala na nás spousta lidí na místě i přes streamy. Když si na to vzpomenu, tak se mi rozbuší srdce.

Semifinále jste hráli venku. To je u bowlingu normální?

Není to normální. Já osobně jsem hrál venku poprvé. Bylo to zvláštní rozhodnutí, protože se nikdy žádný šampionát venku nehrál. V Americe se hráli sice exhibiční turnaje, ale tohle bylo poprvé, co něco takového zkoušeli. Na Expu v Dubaji postavili dvě dráhy venku a snažili se to finále promovat, protože bowling se snaží dostat na olympiádu v roce 2028 a Světová bowlingová federace doufá, že bude jedním ze sportů, které tam budou. Měla to být součást nějaké prezentace toho sportu.

Čtěte také

Jaké to tam teda bylo? Venku se hrálo jen finále?

Venku se hráli jen medailové boje. Jinak se hrálo vevnitř.

Byl ten úspěch hodně velké překvapení?

Pro mě určitě. Nemyslel jsem si, že máme na to vyhrát medaili. Kluci mi pořád říkali, že jsem pesimista. Měl jsme za to, že můžeme udělat dobrý výsledek, třeba se dostat do první desítky, ale v medaili jsem nevěřil. Trenéři si dělali srandu, že až vyhrajeme medaili, tak že ji nedostanou a budou smutní, tak jsem asistentovi trenéra slíbil, že až nějakou vyhraju, tak mu ji dám.

Jaké bylo hrát proti Američanům?

Byl to obrovský zážitek, protože to jsou lidé, kteří se tím živí. V Americe mají výrazně lepší podmínky i zkušenosti. Já trénuji a ty kluky, se kterými jsme hráli semifinále, velice často dávám jako příklad svým svěřencům.

Má bowling šanci objevit se na olympijských hrách v Los Angeles v roce 2028? A jak by to změnilo tento netradiční sport? Poslechněte si celý rozhovor!

Sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem každý čtvrtek živě na Radiožurnálu Sport
autoři: Vavřinec Hradilek , vla

Související