Judo je podle UNESCO nejlepší sport pro rozvoj dětí, pochvaluje si judista Klammert

30. září 2021

Hostem vodního slalomáře a dvojnásobného mistra světa Vavřince Hradilka byl judista David Klammert. Jak vypadá příprava judisty? Co vše se odehrává v přípravných kempech? A kde jsou nejhezčí turnaje? Poslechněte si rozhovor.

Olympiáda v Tokiu byla tvoje první olympijská zkušenost. Zrovna v Japonsku, což je docela symbolický. Jak jsi to vnímal?

Čtěte také

Doufám, že se dostanu do Paříže a budu moct porovnat. Ale pro judisty tohle bylo nejvíce, co se mohlo udělat, protože olympiáda je největší turnaj, co se může judistovi podařit. Ještě k tomu v hale Budókan, která je kolébkou juda. Když jsem nastupoval na žíněnku, tak jsem pociťoval vděk, že jsem to já, kdy může na žíněnku jít v takové hale. Byl to silný pocit a přál bych to zažít každému sportovci. Diváci v Japonsku mají judo rádi, když jdeme s Lukášem po Japonsku, tak ho lidé zdraví, poznávají ho.

Jak moc je těžké se na olympiádu v judu dostat?

Kvalifikace probíhají dva roky, je tam nejlepších osmnáct ze světa. Průšvih je v tom, že člověk musí celé dva roky sbírat body. Když se zadaří jenom jeden rok a druhý ne, tak vám ty body můžou chybět. Dva roky si musí člověk držet výkonnost a sbírat body do kolonek, aby se udržel v rank listu. V tom byl kámen úrazu u mě – přeskakovali jsme se s hodně lidmi a tři týdny před olympiádou jsem nevěděl, jestli tam vůbec pojedu.

Vavřinec Hradilek a judista David Klammert ve studiu Radiožurnálu Sport

Jak bys nalákal malé dítě na judo? Jak fungují nábory? Co to obnáší?

Na náborech máme ukázkovou hodinu, kde se snažíme vysvětlit, co to dítě můžeme naučit, jak trénink probíhá. Je super, že judo bylo UNESCEM uznáno jako nejlepší sport pro rozvoj dětí. Na to se snažíme také poukazovat – dítě se naučí padat, naučí se gymnastiku, naučí se trošku chování. Snaží se spolu soupeřit, aby věděly, jak to chodí. Hrozně se mi líbí, že děti učíme, aby to bylo v rámci fair play – pereme se spolu, ale pak si musíme podat ruku a uklonit se.

Sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem každý čtvrtek živě na Radiožurnálu Sport
autoři: Vavřinec Hradilek , prh

Související