V jisté kvantitě je toxické všechno, konstatuje vědkyně a podnikatelka. Vyvíjí dermokosmetiku nejen na akné

26. červen 2023

V mládí potkávala držitele Nobelových cen díky svému slavnému otci – vědci, pak vystudovala Standfordovu universitu. Je autorkou více než 40 patentů a své předchozí firmy dokázala prodat za velké peníze. Kanadsko-česká vědkyně a podnikatelka Barbara Paldus nyní usiluje o průlom v oblasti kosmetiky. „Teď budeme mít produkty na akné, příští rok specifické produkty na ekzémy, psoriázu a růži,“ popisuje s tím, že důležité je vyvíjet produkty v kontextu udržitelnosti.

Jak může krém změnit svět?

Teď děláme dermokosmetiku, je to další generace biotechnologické kosmetiky pro kožní porušení. Budeme mít produkty na akné, příští rok na ekzémy, psoriázu a růži. A to může člověku změnit život, když se problém vyřeší a udělá zase zdravou kůži.

Čtěte také

Pro nás je krásná kůže zdravá kůže, ale musí se to udělat udržitelně. Je spousta dermokosmetiky nebo léků, které nejsou vyráběny udržitelně, firmy ještě používají zvířata na výzkum a nehledí na uhlíkovou stopu. Pro nás je důležité dělat to v kontextu udržitelnosti a bez zvířat. A chceme jít v dermatologickém průmyslu příkladem.

Když je na krému napsáno, že zredukuje vrásky během třítýdenního pravidelného používání a není tam nic jiného, nemá cenu se jím zabývat?

Zeptala bych se té firmy, jak to dokáží. To je právě to, co se teď snažíme změnit. Před 50 lety v Americe dávali do všeho spoustu cukru a také soli, protože to lépe chutná, ale nemuseli na krabicích a kartonech publikovat, kolik tam cukru a soli je. To teď musí a trvalo to 20 let.

Takže pro mě je toto dlouhodobá cesta, doufám, že za pět až deset let to bude něco, čeho se ujme FDA a víceméně všichni to budou muset dávat na krabici. FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) začíná s tím, že se každá firma musí registrovat – když jsme začali, tohle nebylo. Takže to je první krok.

Sedí proti mně velmi sympatická žena ve věku padesáti let s prvním náznakem vrásek. Říkám si, čím jste se asi namazala po ránu, když se bavíme o krémech a kosmetice?

Miluji můj Codex Serum, který jsme vyvinuli s AntüComplexem, to jsou tři rostliny od domorodců z Patagonie. Je to krém proti zánětu. Během stárnutí se stává, že člověk má chronický zánět, z kouření, alkoholu, sluníčka, když je nečistý vzduch ve městě, nemá dobrou dietu, nepije dostatečné množství vody, je tisíc důvodů, které vytvoří chronický zánět, a ten pak rozruší kolagen v kůži. A tím se to rozpadává a máme vrásky. Takže defacto reverzujeme zánět.

Když se namažu nějakou hrůzou a na krabičku se ani nepodívám, ovlivním nějakým způsobem mikrobiom?

Záleží na tom, co to je. Třeba když je to velmi působný retinol nebo chemický peeling, tak nejenom o tom bude vědět mikrobiom, ale také kožní bariéra, protože si víceméně všechno strhnete. Mikrobiom je velmi flexibilní, takže eventuálně se z toho dostane zpátky, ale když to děláte každý den, dělají se záněty, člověk z toho může mít akné, kůže je vysušená, a když se poruší kožní bariéry, vznikají infekce.

Dávala jsem se na různé kosmetiky s obsahem phenoxyethanolu, je toho mnoho…

Skoro všechno, protože je to velmi laciné. Je to velmi efektivní antibacteriální látka, která je velmi laciná. Když se člověk podívá 20 let zpátky, používaly parabeny a methylparabeny….

A teď se píše, že parabeny ten a ten přípravek zásadně neobsahuje…

Čtěte také

Přesně tak. A tím pádem se rozrostl phenoxyethanol. Když se člověk podívá, kolik vydělává průmysl, který produkuje phenoxyethanol, je to za posledních 20 let exponenciální růst, protože najednou všichni vyměnili parabeny za phenoxyethanol. Teď se snažíme, aby si průmysl uvědomil, že nezná přesně a stoprocentně bezpečnost phenoxyethanolu.

Teď se to hádá, říkají, že to je bezpečné pod jedno procento. Takže kdyby to bylo více než jedno procento... Záleží na tom, kolik kosmetiky si dáváte na tělo. Ženy nepoužívají kosmetiku, ale barevné věci, které také obsahují phenoxyethanol, a tím pádem se to sčítá…

…takže se můžu kvalitně otrávit?

Ano, pomalu. Toxikologie je dóza, i voda vás může zabít. Když vypijete hodně vody a uděláte si diluci sodíku v těle, vaše buňky nemůžou fungovat. Takže se defacto můžete utopit tím, že pijete hodně vody. Bohužel v Americe byly takové případy, že rodiče pořád hydratovali děti, až je zabíjeli. Takže toxická dóza záleží na kvantitě. A všechno je v jisté kvantitě toxické.

autoři: Lucie Výborná , prh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.