V jiném světě. Příběhy lidí, kterým do života vstoupila diagnóza autismus

Geniální podivíni, jako je filmový Rainman Dustina Hoffmana nebo seriálový Sheldon Cooper z Teorie velkého třesku, takový je „televizní“ stereotyp člověka s diagnózou poruchy autistického spektra. Díky snaze nejen odborné veřejnosti se tento zjednodušený obraz daří naštěstí v české společnosti postupně měnit. Diagnóza autismus s sebou ale stále nese stigma. Jak ve skutečnosti vypadá život lidí s autismem a jejich rodin? Poslechněte si nový seriál Radiožurnálu vždy od 8:50.

Všechny epizody

Autismus je poruchou vývoje sociální interakce a komunikace. Jde o vrozenou odlišnost ve vývoji a fungování mozku, která způsobuje, že dítě se chová a myslí jinak než jeho vrstevníci. Má potíže v komunikaci, nedokáže adekvátně reagovat na běžné situace. Na druhou stranu v některých oblastech mohou lidé s autismem výrazně převyšovat ostatní, třeba v matematice, jazycích nebo umění.

Modelový příklad člověka s diagnózou autismu neexistuje. Stejnou diagnózu sdílí lidé nadprůměrně inteligentní i s mentální retardací, spontánně navazující kontakt i uzavření, klidní i aktivní s poruchami chování. Někteří lidé s touto diagnózou vyžadují speciální vzdělávání a neustálý dohled, jiní žijí samostatně, jsou úspěšní v zaměstnání a vedou spokojený rodinný život. Nicméně u všech lidí s touto diagnózou je vývoj v konkrétních oblastech narušen do té míry, že lze dopad poruchy na člověka a na jeho rodinu považovat za závažný a handicapující.

Zdroj: NAUTIS

Lidem s poruchou autistického spektra a jejich rodinám pomáhá například Konto Bariéry. Nadace jim přispívá na osobní asistence, odlehčující péči, rehabilitace, nejrůznější pomůcky a další nezbytnosti. Chcete-li také pomoci těm, jež „zaklel“ autismus, pošlete libovolnou částku na transparentní účet Konta Bariéry: 17111444/5500, variabilní symbol 999.

Konto Bariéry: Sbírka pro děti s autismem

autoři: Lucie Korcová , and
Spustit audio