V JAR zadrželi uprchlého Radovana Krejčíře, viní ho z pokusu o vraždu a z únosu

22. listopad 2013

Jihoafrická policie zatkla uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Je podezřelý z únosu a pokusu o vraždu, zatím ale není jasné, o které trestné činy se přesně jedná – úmrtí bylo v okolí Krejčíře v poslední době hned několik. Oficiální tiskovou konferenci chystá policie až na zítřejší poledne.

Mluvčí zvláštního útvaru pro závažnou trestnou činnost Paul Ramaloko České televizi řekl, že policie už dlouho trpělivě sbírá co nejpřesvědčivější důkazy.

„Čekáme, až ho budeme moci jasně usvědčit. Nechceme ho hned teď postavit před soud jenom proto, aby byl druhý den zase zpátky na svobodě,“ řekl Ramaloko.

Podle reportéra České televize Jiřího Hynka, který dění kolem uprchlého podnikatele sleduje přímo v Jihoafrické republice, už policisté sesbírali všechny klíčové důkazy, které potřebovali.

Radovan Krejčíř mu prý včera řekl, že dnes bude s policisty jednat, protože pro ně má důležité informace. Chtěl je dokonce pozvat k sobě, vše ale dopadlo jinak a policisté dnes Krejčíře zadrželi.

Podle Hynka takový vývoj Krejčíř vůbec nečekal: „Když jsem s ním mluvil včera, tak říkal, že všechny kauzy jsou dobře ošetřeny, že neexistují důkazy pro to, že se skutečně účastnil nějakého násilí a že ani není důvod, aby byl zatčen.“


Radovan Krejčíř uprchl z Česka v roce 2005, když kriminalisté prohledávali jeho dům. Útočiště našel na ze Seychelách, odkud odjel o dva roky později do Jihoafrické republiky na falešný pas a snažil se tam získat azyl. V Česku je nepravomocně odsouzen na 11 let za daňové úniky, při nichž připravil stát o více než půl miliardy korun. V JAR je Krejčíř označován za krále podsvětí a spojován je s několika vraždami.

V rozhovoru pro Českou televizi Krejčíř prohlásil, že se zatčení ani jiných „komplikací“ s policií vůbec neobává. „Říkal – nic takového nehrozí, všechno je v nejlepším pořádku,“ vysvětluje Hynek.

Krejčíř tvrdí, že jeho kauza je hlavně hrou médií a soukromého vyšetřovatele Paula O'Sullivana, který je na něj prý nasazený. Detektiv naopak tvrdí, že se snaží pouze dostat Krejčíře do Česka, protože v Jihoafrické republice nemá co dělat.

Zatčení Radovana Krejčíře na vyjednávání o jeho vydání zpět do Česka zatím nic nemění. „Extradiční řízení nadále běží, další stání v této věci je naplánováno na prosinec. To, co teď probíhá v Jihoafrické republice, je interní jihoafrická věc. Ta na proces extradice může a nemusí mít vliv, to teprve ukáže čas,“ řekl Českému rozhlasu David Frous z ministerstva zahraničích věcí.

Podle bývalého kriminalisty Karla Tichého, který vedl policejní tým vyšetřující Radovana Krejčíře, se jihoafrická policie stejně jako česká potýká s nejrůznějšími překážkami, a proto trvalo tak dlouho, než zakročila.

„Asi i jihoafrická policie, podobně jako my, naráží na bariéru korupce a vztahů, které si on vybudoval. Dokáže si zaplatit nejlepší právníky a nejlepší advokáty, kteří jsou ochotni udělat cokoli v jeho prospěch. Myslím si, že bohužel se přístup v mnoha aspektech shoduje s tím naším a s tím jak se vyšetřovalo tady u nás. Je to pomalé,“ přiznává bývalý kriminalista.

autoři: jim , Mirko Kašpar , Petra Novotná
Spustit audio