V Egyptě objevili přes třicet mumií. Dva a půl tisíce let ležely vedle pohřebiště posvátných zvířat

Víc než tři desítky mumií našli archeologové nedaleko města Minja ve středním Egyptě. Pocházejí z egyptského Pozdního období a staré jsou dva a půl tisíce let. Soubor mumií je dalším z řady překvapivých nálezů, které se v posledních měsících egyptským archeologům podařily.

Egyptští archeologové našli desítky mumií na jednom místě, jedná se o skrýš, kam kněží už ve starověku sestěhovali mumie z jednotlivých hrobek, aby je uchránili před vykradači.


Většina nalezených věcí bude vystavená v novém Velkém egyptském muzeu, které by mělo otevřít už příští rok.

Podobným případem byla skrýš královských mumií, která byla objevená v roce 1881 v Luxoru. Tehdy se našly mumie největších faraonů. „Nově objevené mumie nejsou sice královské, ale jsou dobře zachovalé,“ přibližuje zahraniční zpravodaj Štěpán Macháček.

Tým káhirské univerzity na skrýš narazil náhodou, když před rokem prováděl radarový průzkum lokality. Poblíž už před desítkami let objevili archeologové rozsáhlé pohřebiště posvátných ibisů a paviánů.

Týden před objevem mumií byla nalezena u pyramid v Dashuru hrobka královské dcery ze 13. dynastie. Po sejmutí kamenných desek se objevila schrána se čtyřmi karafami, kde byly uschovávané vnitřnosti pohřbených.

V Luxoru byla také objevená nedotčená pohřební výbava místního správce Théb, dalším neobvyklým nálezem byla socha faraona Ramesse II, na kterou acheologové narazili na předměstí Káhiry.

Mumie nalezli nedaleké města Minja ve středním Egyptě

autor: mac
Spustit audio