V Česku se znovu rozmáhá nelegální obchod s pohonnými hmotami

30. srpen 2013
Zprávy

Po částečném útlumu se na českém trhu znovu rozmáhá nelegální obchod s pohonnými hmotami. Nejčastěji se to týká malých firem, které jsou psané na takzvané bílé koně. Tento trend by se ale měl podle finančních úřadů zastavit v říjnu, kdy začne platit přísnější zákon o pohonných hmotách.

„V současné době zaznamenáváme to, že opět existuje několik firem, které se snaží probudit nelegální trh. Do té doby, než vstoupí v účinnost novela zákona o pohonných hmotách, což bude 1. října,“ potvrdil ředitel odboru řízení rizik generální finančního ředitelství Jiří Žežulka.

Kvůli neplacení daně za pohonné hmoty podle něj stát přichází každý rok o miliardy korun.

„Do konce minulého roku bylo krácení daní při obchodování s pohonnými látkami skutečně masivní. Odhadujeme, že daňové úniky činí zhruba 6 až 8 miliard korun ročně.“

Přísnější zákon o pohonných hmotách mimo jiné nově nařizuje distributorům složit dvacetimilionovou kauci. Tím by se tak měly dostat mimo hru malé společnosti, které nejčastěji neplatí daně.

Malé distribuční firmy považují vysokou kauci za likvidační. Velcí distributoři, pro které nebude problém kauci zaplatit, novelu zákona naopak vítají.

V současné době je na českém trhu 1500 firem, které s pohonnými hmotami obchodují. Většina z nich patří k těm menším.

autoři: ima , psp
Spustit audio