V Česku hrozí vydatné deště a silný vítr, varují meteorologové

22. říjen 2014

Meteorologové vydali varování před velmi vydatným deštěm a silným větrem. Výstraha platí pro Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Podle meteorologů se můžou zvýšit hladiny řek. ČHMÚ varuje i před silným větrem, zejména na Moravě.

Trvalejší a vydatné srážky očekávají meteorologové ve středu a ve čtvrtek, a to zejména na horách. „Do čtvrtečního poledne tam může spadnout 30 až 50 milimetrů, na návětří Jeseníků a Krkonoš 40 až 80 milimetrů srážek,“ uvádí ČHMÚ.

V oblastech zasažených výraznější srážkovou činností lze podle meteorologů očekávat vzestupy hladin vodních toků a nelze vyloučit dosažení prvního stupně povodňové aktivity.

Na severu Jeseníků, kde se očekávají nejvydatnější trvalé srážky, nelze podle ČHMÚ vyloučit i krátkodobé dosažení druhého stupně povodňové aktivity, zejména na menších tocích.

Český hydrometeorologický ústav varuje i před silným větrem. Zesilovat bude na Moravě a ve Slezsku během čtvrtečních odpoledních hodin, v pátek odpoledne by měl slábnout. Maximální nárazy větru budou dosahovat až 90 kilometrů v hodině, zejména v Moravské bráně.

Silný vítr se Českem prohnal už v noci na dnešek a způsobil problémy na několika místech. Na desítkách míst zasahovali hasiči. Odklízeli hlavně popadané stromy a větve. Zasahovali ale také u potrhaných elektrických drátů. Na Domažlicku vlak narazil do spadlého stromu.

Silný vítr přinesl výrazné ochlazení, v Krkonoších a v Krušných horách také napadl první sníh.

autoři: tby , bre
Spustit audio