Uzavření Nemocnice v Plané

5. srpen 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

50 000 lidí okresu Tachov včera přišlo o lékařskou péči ve svém regionu. Své brány totiž uzavřela jediná okresní nemocnice v Plané. Důvodem je nedostatek lékařů a její vysoká zadluženost kolem 50 mil. Kč. V České republice je to vůbec poprvé, kdy takto neslavně končí státní zdravotnické zařízení.

Jeho ředitel, ale i starostové obcí na Tachovsku se ještě snaží definitivnímu konci zabránit, ale zatím všechno nasvědčuje tomu, že jsou jejich snahy marné. Případ sleduje Lubomír Smatana z plzeňské stanice ČRo.

Pevná hráz socialismu, tak se desítky let přezdívalo tachovskému okresu. Dnes má největší míru nezaměstnanosti v kraji, nejméně vzdělané obyvatelstvo a všude je odtud daleko. Lidé na hranici si to dobře uvědomují.

Občané: Všechno to bude muset do Plzně nebo nevím až kam.

Občané: Ten okres je jako nejslabší v republice.

Občané: Tady vlastně ty děti jsou chudáci, když se jim něco stane, dají jim jenom takovou náplast.

Občané: Pro staré lidi to bude problém.

Občané: Kdo má děti, ten se vůbec nechytá.

Moderní operační sály stály před mnoha lety 360 mil. Kč. dnes zejí prázdnotou a pacienti s akutními problémy čeká cesta do Stodu, do Chebu, Mariánských Lázních, ale především do Fakultní nemocnice v Plzni. Její ředitelka Jaroslava Kunová už je na nával připravena.

Jaroslava Kunová, ředitelka FN v Plzni: Odoperování operací akutních vezmeme, plánované operace ty pacienty zařadíme do našeho pořadníku.

Pacienti z Tachovska však dlouho ve fakultní nemocnici nezůstanou. Po akutní péči je čeká cesta do jiných zdravotnických zařízení.

Jaroslava Kunová, ředitelka FN v Plzni: My nemáme tolik lůžek právě proto, že se to rychle točí, prostě my tam nemůžeme vzít ležáky.

Kapacita ostatních nemocnic v kraji je dostatečná, a tak nebude problém nemocné z Tachovska přijmout. Tento trend však vede k úvahám, že nemocnice v Plané nebude potřeba. Nepřímo to přiznává i Jaroslava Kunová.

Jaroslava Kunová, ředitelka FN v Plzni: Udržovat za cenu strašně velkých ztrát kapacitu, která není, jak je vidět, je postradatelná, je otázka, jestli si to tento stát může dovolit.

Zdravotní rada Plzeňského kraje Pavel Karpíšek nechce o zániku nemocnice mluvit, ale jeho názor obyvatele Tachovska nepotěší.

Pavel Karpíšek, zdravotní rada Plzeňského kraje. Já už jsem to samozřejmě také slyšel, ale žádné rozhodnutí, v žádném případě nepadlo a nebylo projednáno v žádném orgánu kraje, ale provozovat tu nemocnici v Plané v rozsahu, jako se provozovala, to prostě není možné.

O záchranu planské nemocnice a udržení její standardu se snaží, jak starostové, tak její ředitel Kamil Kosturik. Ten ale už dnes tuší, že bude muset ze svých nároků slevit.

Kamil Kosturik, ředitel plánské nemocnice: I v těchhle nemocnicích by se měly provádět jednodušší zákroky.

Avšak ani ředitel nemocnice, ani starostové obcí nemají žádné pravomoci, aby situaci v Plané řešili. Naopak velmi aktivně jedná v těchto dnech ředitelka plzeňské fakultní nemocnice s ministryní zdravotnictví. Na stole je totiž návrh na spojení planské a plzeňské nemocnice. Takové řešení však úroveň lékařské péče přímo na Tachovsku podstatně sníží.

Občané: Já si myslím, že to je nejhorší za těch 50 let, co tu žiji. Nikdo nemůže odůvodnit takový, s odpuštěním, víte co.

autoři: mkp , spr , lsm
Spustit audio

Více z pořadu