Útoky v Londýně příliv turistů nepoznamenaly

10. červenec 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

I druhá červencová sobota přinesla dopravní chaos. Při střídání turistů zhoustl provoz a tvořily se kolony. Na splitském letišti bylo včera také rušno. V průběhu dne se tu vystřídalo 72 letadel. 26 z nich patřilo chorvatským aeroliniím.

Chorvatská turistická sezóna má další dva české křížky. Starší muž zemřel dnes v noci několik hodin po příjezdu do Omiše - asi 25 km jižně od Splitu. Příčinu smrti zatím policie nezveřejnila. V pátek pak 23letá dívka podlehla meningokokové nákaze.

Pobývala v kempu v Biogradu asi 30 km jižně od Záhřebu. Lékařský tým v kempu naočkoval antibiotiky asi stovku lidí, kteří s dívkou jeli v autobusu nebo s ní byli v kontaktu. Podle informací recepční kempu nikdo z hostů předčasně neodjel. Na místě se kromě Čechů rekreují také Slováci, Maďaři nebo Nizozemci.

Po týdnu stále nejsou žádné zprávy o 18letém Tadeášovi, který se ztratil neděli na moři, když si vyjel na nafukovacím člunu z Baško Polje. Chorvatsko včera znovu potrápilo nepříznivé počasí. V Pule déšť, kroupy a silný vítr zapříčinily 9 dopravních nehod. Nikdo při nich nebyl zraněn. Za necelou půlhodinu napršelo 30 litrů vody na metr čtvereční. K větším škodám na majetku nedošlo.

I druhá červencová sobota přinesla dopravní chaos. Při střídání turistů zhoustl provoz a tvořily se kolony. U vjezdu do tunelu SVETY ROK na dálnici Záhřeb-Split začaly problémy už ráno. Před polednem se tam utvořila 12-ti kilometrová kolona. Řidiči mohli jet nejvýše 30-ti kilometrovou rychlostí. Provoz usměrňovala zadarská policie. U tunelu MALA KAPELA se auta zastavila zhruba 5 km před vjezdem. Na ostatních částech dálnice A1 byl provoz plynulý. Menší problémy vznikly na vedlejších komunikacích, po kterých řidiči objížděli zacpané tunely.

Rušno bylo včera také na splitském letišti. V průběhu dne se tu vystřídalo 72 letadel. 26 z nich patřilo chorvatským aeroliniím. Chorvaté spekulovali o tom, že by se čtvrteční teroristické útoky v Londýně mohly nepříznivě projevit na cestovním ruchu. Tyto obavy se ale nepotvrdily. Letadlo z Londýna se 160 místy bylo plně obsazené.

Mezinárodní část soutěže krásy Miss Jadran zvítězila Češka - 17 letá Kateřina Sedláková. Vítězkou soutěže Miss Jadran 2005 se pak stala 19letá rodačka z Rijeky. Páteční volby na hvarském náměstí se účastnilo celkem 17 dívek z celé Evropy.

Pýchou a symbolem Dalmácie je fotbalový klub Hajduk Split. Málo kdo by hádal, že ho založili v Praze v pivnici U Fleků splitští studenti, kteří studovali na pražské univerzitě. Psal rok 1911. Také první fotbalový míč, který ve Splitu měli, pochází z Prahy. Dnes hraje Hajduk Split na jednom z nejkrásnějších fotbalových stadiónů Evropy. Stadión byl postaven v roce 1979 u příležitosti Středomořských her. Stavba svým tvarem symbolizuje otevřenou mořskou mušli. Hned vedle něj stojí neméně atraktivní plavecký stadion. Mecenášem Hajduku se nedávno stal Dmitrij Železnjak, ruský obchodník podnikající v ropném průmyslu. Vložil do něj nemalé peníze. Podobný krok udělal loni ruský magnát Roman Abramovič, když koupil londýnský klub Chelsea.

Kurzy zahraniční měny dnes uvádějí, že: za 100 korun dostanete ve Splitské bance stejně jako včera 22 kun a 74 lipa. Euro směníte za 7,23.

Ceny benzínu zůstávají také stejné. Za litr benzínu Euro 95 zaplatíte 7 kun a 75 lipa a litr nafty vás bude stát 6, 96.

Počasí. Zítra na Jadranu přibude oblačnosti, občas mohou být přeháňky nebo bouřky. Vítr bude vát slabý - západní nebo severozápadní. Noční teploty 16 až 21 stupňů, nejvyšší denní 23 až 28.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu