Úspora času a méně papírování. Ministryně Maláčová hájí systém elektronických neschopenek

2. leden 2020

Česká správa sociálního zabezpečení zavádí elektronické neschopenky. Podle Sdružení praktických lékařů nejsou připraveny dobře. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová v ranním interview rozptyluje nejrozšířenější pochyby.

Lékaři kritizují fakt, že neměli možnost systém vyzkoušet před ostrým startem. Obávají se, že systém bude kolabovat. Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka kritizoval také to, že vystavení elektronických neschopenek bude doktory v prvním roce stát asi pět tisíc korun. Za každou nevystavenou e-neschopenku jim navíc bude hrozit pokuta až deset tisíc korun.

Čtěte také

„Systém je plně funkční. Jen včera se vystavilo dvě stě sedmdesát čtyři e-neschopenek od sto šedesáti dvou různých poskytovatelů, což odpovídá běžnému provozu prvního ledna,“ ujišťuje ministryně.

Co všechno se mění? „Pro pacienty, lékaře i zaměstnavatele to bude znamenat úsporu času i papírování.“ Pacientům odpadne povinnost doručit neschopenku zaměstnavateli, nebude muset běhat a doručovat papíry.

Někteří praktičtí lékaři podotýkají, že nechtějí vystavovat neschopenku za ambulantní specialisty. Také tuto námitku ministryně vyvrací: „Od včerejška se nic nemění. Zůstává platné ustanovení, že neschopenku vystavuje ošetřující lékař, který stanoví diagnózu.“

Nové elektronické neschopenky se přesto neobejdou bez tisku. „Vyhověli jsme žádostem pacientů, kteří u sebe chtějí mít papírek s informací, kdy mají jít na kontrolu a kdy mají vycházky.“ Lístek slouží také v případě kontroly z okresní správy sociálního zabezpečení.

Plná elektronizace se plánuje v příštích letech. „V době, kdy bude mít většina obyvatel plně funkční elektronickou identifikaci. Dnes má elektronickou identifikaci jen několik desítek tisíc lidí,“ dodává na vysvětlenou ministryně.

autoři: Jiří Chum ,
Spustit audio

Související