Ušetřete na žehlení! Dejte pozor na přesušené prádlo a vodní kámen

4. únor 2014
Šetřete s námi

Čtyřčlenná rodina zaplatí ročně za elektřinu, kterou spotřebuje na žehlení, tři tisíce korun. Přečtěte si, jak tyto výdaje jednoduše snížit.

„Žehlím, jak mi to přijde pod ruku. Třeba silonové oblečení žehlím, když žehlička ještě není dostatečně zahřátá, to je pravda, ale jinak materiál neřeším,“ říká Markéta, která pro čtyřčlennou rodinu žehlí asi hodinu každý všední den.

Průměrná žehlička má spotřebu 2,5 KW za hodinu. Mladá rodina tak ročně jen za žehlení zaplatí při současných cenách energie zhruba tři tisíce korun. Náklady však může snížit tříděním prádla.

Čtěte také

Jak správně žehlit?

„Postupujeme směrem dolů k nižším teplotám. Když se blížíme ke konci, tak zbytkovým teplem můžeme dožehlit velmi citlivé textilie a tkaniny nebo oblečení na doma, například pyžamo,“ radí Jan Pavlů ze společnosti ČEZ.

Hlavně prádlo nepřesušte. „Když přeschne, musíte ho napařit, to znamená, že žehlička spotřebuje víc energie na výrobu páry. A navíc musíte déle žehlit,“ připomíná.

Žehlení může prodražit i usazený vodní kámen, který zvyšuje spotřebu elektrické energie. Přístroj je tedy dobré pravidelně odvápňovat.

Čtěte také

Srovnali jsme náklady na žehlení a sušičku

Pokud jde o úsporu času a práce, vyplatí se podle Zuzany Lisé z PRE uvažovat o koupi sušičky. „Záleží na tom, jestli má sušička systém tepelného čerpadla, nebo ne. Pokud ho má, pořizovací náklady jsou výrazně vyšší, ale spotřeba je asi poloviční,“ vysvětluje.

Ceny sušiček s tepelným čerpadlem začínají většinou na 15 tisících korunách. Jejich spotřeba je přibližně stejná jako u žehličky, tedy 2,5 KW za hodinu. Záleží tedy na tom, jestli nám pořizovací cena vyváží ušetřený čas a práci potřebnou k žehlení.

autor: zvl
Spustit audio