Úplatky

18. srpen 2006

Himalájský sněžný muž Yeti a úplatky za přestup z jedné do druhé české politické strany mají jedno společné. Kdekdo o nich mluví, ale jejich existenci se nepodařilo prokázat. A nejspíš to nezmění ani případ Pavla Ploce, poslance za sociální demokracii.

Ploc říká, že mu jeho bývalý spolužák Pavel Šrytr nabídl pětimiliónový úplatek za přestup z ČSSD do Strany zelených. Šrytr ale tvrdí, že po Plocovi chtěl jen to, aby tento někdejší úspěšný skokan na lyžích propůjčil své jméno jednomu hotelu v Rokytnici nad Jizerou. O schůzce, k níž došlo těsně po volbách do Poslanecké sněmovny, lže buď Ploc nebo Šrytr. A protože přímé důkazy chybějí, je mimořádně těžké rozhodnout, který z těch dvou je lump.

Policie dala včera černého Petra Šrytrovi. Jen pro úplnost, poněvadž policisté se tím před obviněním Šrytra z pokusu o podplácení jistě nedali ovlivnit, Šrytr sloužil kontroverzním podnikatelům Františku Mrázkovi a Tomáši Pitrovi. Tedy lidem, které vládní sociálnědemokratičtí politici pasovali na své nepřátele, přičemž Pitra dokonce na nepřítele státu.

Že policie dokázala vznést obvinění za dva měsíce od vzniku kauzy, je jistě dobrá zpráva. Ale tím dobré zprávy končí. Bylo by velmi překvapivé, kdyby soud při zmíněném nedostatku přímých důkazů viděl schůzku Ploc - Šrytr stejně průzračně jako policie. Případ tak zřejmě vyzní do ztracena jako kauza poslance Zdeňka Kořistky. Protože i tady schází přímý důkaz, není ani o dva roky později jasné, zda Kořistkovi byl či nebyl nabídnut desetimiliónový úplatek za přestup k jiné straně.

Mimochodem, mají-li pravdu Ploc i Kořistka, poslanecký přestup za pouhé dva roky úžasně zlevnil. Pět milionů oproti deseti, to už je, pane, láce!

autor: msl
Spustit audio