Ukrajinští nacionalisté napadají v Kyjevě romské tábory. Útočili sekerami a palicemi, policie přihlížela

16. červen 2018
Zprávy

Členové ukrajinského polovojenského uskupení s názvem Národní družina zničili 7. června romské ležení v kyjevském Holosijivském parku. Své řádění sekerami a palicemi si útočníci také nahráli na kameru. Byl to během šesti týdnů druhý podobný nájezd přívrženců krajní pravice v Kyjevě a čtvrtý na Ukrajině, vypočítává web Rádia Svobodná Evropa – Rádia Svoboda.

Členové Národní družiny, polovojenského uskupení založeného v lednu tohoto roku veterány pluku Azov, přišli do romského tábora již krátce před útokem a výhružně si promluvili s jednou z tamních obyvatelek. Incident si natočili a nahráli na svůj facebookový účet.

Národní družina také na svých facebookových stránkách vydala ultimátum, kde vyzývala Romy, aby tábor opustili do 24 hodin, jinak hrozila jejich vytlačením. „Když policie nezvládá, Národní družina převezme situaci pod svou kontrolu,“ čteme v příspěvku ze 7. června.

'Slyšel jsem, že jíte psy'

Uběhlo ale jen několik hodin a do parku se vydaly zhruba dva tucty nacionalistů, kteří romský tábor zničili. Cestou přitom zastrašovali těch několik romských žen, jež na místě ještě zůstaly. Útok násilníci živě přenášeli na Facebooku, záznam ale později odstranili. Delší 12minutová verze videa se nicméně dá doteď najít na videoportálu YouTube.

Nahrávka ukazuje členy uskupení v tričkách se znakem Národní družiny, jak sekerami a palicemi ničí provizorní přístřešky. V jistém okamžiku se útočníci posmívají ženě s dítětem prchajícími se svými věcmi a táží se jich, jestli se chystají sníst poblíž pobíhajícího psa. „Slyšel jsem, že jíte psy,“ říká jeden z mužů. Jiný komentuje ženu, jež se snaží dostat své věci z trosek, s tím, že její konání by možná bylo normální „v Indii, ale ne tady“.

V závěru videa přicházejí uniformovaní policisté, kteří ale místo rázného zakročení s útočníky nenuceně konverzují, zatímco ti dokončují své dílo. Za přihlížení strážců pořádku se následně více než tucet útočníků shromáždí, aby si společně zakřičeli hesla: „Sláva národu! Smrt nepřátelům!“.

Mluvčí kyjevské policie Oksana Blyščyková řekla ukrajinské internetové televizi Hromadske.TV, že Romové z tábora utekli ještě předtím, než dorazili členové polovojenského uskupení. Video nicméně ukazuje něco jiného, konstatuje Rádio Svobodná Evropa. Policejní mluvčí rovněž dodala, že nikdo nebyl zraněn ani zadržen.

Později ale ukrajinská policie sdělila, že zahájila trestní řízení ohledně jednání, které v prohlášení označuje jako „výtržnictví“. „Všichni aktivní účastníci této události budou identifikováni a ponesou odpovědnost před zákonem,“ dodal úřad.

Už čtvrtý útok

Útok v Holosijivském parku byl za poslední měsíc a půl už čtvrtý v řadě. Například 22. května pravicoví radikálové napadli romský tábor v Ternopolu na západě Ukrajiny.

Tamní události popsala novinářům Rádia Svobodná Evropa – Rádia Svoboda jedna z romských žen. „Bylo to k večeru, kolem osmé. Nacházeli jsme se u svých stanů, když jsme uslyšeli hlasy a také výkřiky ‘Sláva Ukrajině!‘. Poté jsme uviděli, že k nám běží nějací lidé v maskách a čepicích, takže jim nebylo vidět do obličeje. Strhávali stany, které pak doneseným benzinem polili a zapálili,“ vzpomíná žena.

Dodala, že její muž se synem sbírají staré železo, a že si rodina za nastřádané peníze jednou chtěla koupit nějaký dům na vesnici. „Ale všechno shořelo, všechny naše věci, všechno,“ běduje žena. Policie zadržela několik útočníků, kteří k zastrašení Romů použili i plynovou pistoli, brzy je ale propustila. Vyšetřování případu nicméně nadále probíhá.

Většina Romů, kteří v Ternopolu žijí, pochází podobně jako jinde na Ukrajině ze Zakarpatí. Obyvatelé tábora, v době útoku zhruba 45 osob, prý neměli s místními obyvateli zvláštní problémy, i když ti si prý často stěžovali, že Romové žebrají, nechávají po sobě odpadky a kradou.

Již 10. května přitom neznámí útočníci spálili romský tábor u vesnice Rudne ve Lvovské oblasti.

V dubnu zase členové krajně pravicové organizace C14 vyhnali skupinu Romů z tábora v přírodní rezervaci Lysa Hora u Kyjeva. Maskovaní útočníci na tamní obyvatele včetně žen a dětí házeli kameny a stříkali pepřový plyn.

Liknavá policie?

Policie ale neudělala nic až do doby, kdy se video útoku rozšířilo mezi uživateli internetu. Úřady zahájily vyšetřování, výsledky ale dosud zůstávají nejasné. Lidskoprávní skupiny útoky odsoudily a žádají, aby se jimi odpovědná místa zabývala. Některé romské rodiny podle nich zůstaly v důsledku násilí bez střechy nad hlavou.

Americká nevládní organizace Freedom House ve své květnové zprávě s názvem Národy v přechodu varovala, že pravicový extremismus představuje nebezpečí pro ukrajinskou demokracii.

V textu, jehož autorem je politolog Vjačeslav Lichačov, se píše, že pravicoví radikálové „jsou reálnou fyzickou hrozbou pro levicové, feministické, liberální a LGBT aktivisty, ochránce lidských práv, a také pro etnické a náboženské menšiny“.

Kvůli válce

Kritici obviňují současné ukrajinské vedení, že nad radikálními a někdy násilnými akcemi členů nacionalistických skupin přivírá oči. Důvodem mají být údajně obavy z potenciálně nepříliš dobře vypadající situace ve chvíli, kdyby se zakročilo proti lidem, z nichž mnozí bojovali proti proruským silám na východě Ukrajiny.

Policejní prohlášení, jež přišlo po posledním útoku proti romskému táboru ze 7. června, ale už znělo poněkud jinak a rozhodněji, než tomu bylo v případě předchozích násilností. „Policie bude přísně reagovat na porušení zákona bez ohledu na to, členové jaké organizace ho porušili,“ tvrdí text.

„Nikdo nemá právo provádět nezákonné akce, vydávat pseudoultimáta nebo si vylepšovat mediální obraz demonstrativními pogromy proti spoluobčanům, obzvláště představitelům národnostních menšin,“ cituje z vyjádření ukrajinské policie Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

autor: mit
Spustit audio