Ukrajinců už mám dost, chci si najít ženicha v zahraničí

Víte, co nejvíce dráždí a rozčiluje ukrajinské muže? Rostoucí ceny benzínu nebo hádky politiků? Omyl. Nejvíce jim leží v žaludku sňatkové agentury. Konkrétně ty, které nabízejí ukrajinské ženy a dívky výhradně do zahraničí. Jenom v metropoli Kyjevě jsou jich desítky a zájemkyň o život v Evropě nebo Spojených státech je pořád dost. Proč chtějí cizinci právě Ukrajinky a proč ony sní o princi třeba z Francie?

Strohým, krátkým videem na internetu láká majitelka sňatkové agentury cizince na Ukrajinu. Slogan je prostý. Chceš mít krásnou ženu? U nás si vybereš.

Nic pro arabskou mentalitu

„Bereme nabídky pouze od mužů z anglicky mluvících zemí a z Evropy. Například s Turky nebo Araby nespolupracujeme. Mají úplně jinou kulturu a mentalitu,“ říká mi ředitelka firmy Anna Zvarich s tím, že takové muže svým klientkám nedoporučují.

„Cizincům, kteří na Ukrajinu přijíždějí, je v průměru okolo čtyřiceti let. Mají už svou kariéru, něco vydělali a dokáží se postarat o rodinu. Dříve například muže vůbec nezajímalo, co o sobě žena píše, a dívali se jen na fotky. To se však v poslední době zásadně změnilo. Muži už nechtějí mít doma jen hezký obrázek, krasavici na obdiv,“ vysvětluje ředitelka agentury.

Jedna z klientek ukrajinské sňatkové agentury při focení v ateliéru

Ve fotoateliéru se připravuje k focení třicetiletá Alexandra, jedna z klientek agentury. I ona by si ráda našla ženicha v zahraničí. „Na Ukrajině jsou taky zajímaví muži, ale proč bych se měla při svém výběru partnera omezit pouze na jednu zemi? Seznámím se a uvidíme, co z toho bude,“ říká otevřeně.

Líbit se. A žít v zahraničí

„Dopředu se moc nedívám. Raději nic neplánuji. Pokud nastane situace, že se mi nějaký muž bude velmi líbit, pak jsem ochotná s ním žít v zahraničí,“ přiznává Alexandra. V centru Kyjeva vyhrává pouliční kapela. V jedné z jejich písni se zpívá: Chtěl jsem ti jen zavolat a říct, jak tě miluji. Jako by muzikanti mluvili z duše vdavek chtivých cizinců.

„Naše ženy ještě neztratily klasické ženské přednosti. Chtějí se líbit, chodí na podpatcích, dobře se oblékají, chtějí přijímat komplimenty. A to se cizincům líbí především,“ vysvětluje mi majitelka agentury. Ne každý ovšem sdílí její nadšení.

Hlavní tváře ukrajinského ženského hnutí Femen (vpravo Alexandra Ševčenko)

„Nemám nic proti sňatkovým agenturám, možná někdo díky nim skutečně najde svoji lásku. Ale řada těchto firem pouze maskuje svůj pravý druh podnikání, a to je sexuální turistika,“ říká mi Alexandra Ševčenko z ukrajinské ženské organizace Femen.

Diskriminace ukrajinských mužů

„Hrozné je, že se tyto agentury zaštiťují ,snem‘ každé Ukrajinky, která by si chtěla najít cizince. Ti jsou totiž údajně chytřejší, bohatší, vzdělanější a lépe vychovaní než naši muži,“ stěžuje si Alexandra Ševčenko.

Do agentury přišla další dívka – osmadvacetiletá Elena. Je opravdu nebývale půvabná. Proč hledá štěstí zrovna tady? „Jak to říct? Možná se mi podaří vytvořit vztah s cizincem, když mi to nejde s našimi muži. Osm let jsem chodila s Ukrajincem a nic z toho nakonec nebylo,“ přiznává Elena.

Reklamy v centru Kyjeva. Můžete si půjčit auto, nechat spravit zuby nebo se seznámit s cizincem

Stereotypní puťky

Muže ze Západu láká představa, že jejich ukrajinská manželka bude domácí puťkou a rezignuje na svou kariéru. „Chci, aby byl hodný a měl rád zvířata – to je pro mě důležité. Taky aby byl chytrý a silný duchem. Aby on byl tahounem našeho vztahu a o všem rozhodoval,“ potvrzuje zažitý stereotyp mladá dívka. Tak hodně štěstí.

„Na Ukrajinu jezdím řadu let a myslel jsem si, že tento druh seznamky už pomalu vymřel. Tento týden jsem však doslova na každém rohu narážel na reklamy, letáky a inzeráty podobných agentur, takže mne zajímalo, jak se tomuto byznysu daří,“ vysvětlil v telefonickém rozhovoru pro Zápisník zahraničních zpravodajů Petr Vavrouška, jak ho napadlo téma reportáže. A zmínil také, co čeká muže, kteří na inzerát ukrajinských žen zareagují, nebo na čem vlastně sňatkové agentury vydělávají.

autoři: Petr Vavrouška ,
Spustit audio

Související