Turisté si zvolili nejoblíbenější místo v Evropě. Zvítězilo sevillské náměstí Plaza de Espaňa

Uživatelé portálu Tripadvisor letos zvolili Plaza de Espaňa, tedy Španělské náměstí v Seville nejoblíbenějším turistickým místem v celé Evropě. Čím si toto místo ocenění Travellers Choice 2018 vlastně vysloužilo?

Podle Cristiny z Itálie je náměstí nádherné. Poprvé tu byla jako 12letá dívka a teď se sem vrátila se svým partnerem Gavinem. Líbí se jim zdejší mozaiky, fontána, budovy v neomudejarském slohu i umělý kanál s mostky.

Milovníci flamenca se sjeli do španělské Sevilly a roztančili celé město

Flamenco (ilustrační snímek)

Jihošpanělskou Sevillu ovládlo flamenco. Zpívá se, hraje a tancuje všude - v divadelních sálech, kostelech, na náměstích i v tržnicích. Zájem o letošní Bienále flamenca mají nejen domácí Španělé, ale stále také více cizinců.

Cristina si fotí i tanečníky flamenca, kteří tady zrovna vystupují. Gavin mi svěřuje, že jsou v Seville už čtvrtý den a na Plaza de Espaňa se přišli podívat hned večer po příjezdu a pořád se sem vracejí.

Zajímám se, jestli se už také projeli kolem náměstí na loďkách. Cristina by prý ráda, ale Gavino prohlásil, že nechce dělat nic, co může klidně i doma v Benátkách.

Návštěva na planetě Naboo

Monumentální Španělské náměstí v Seville možná znají i ti, kdo o tom nemají ani tušení. Vidět ho mohli například ve filmu Lawrence z Arábie nebo také v druhé epizodě Hvězdných válek, kde náměstí znázorňovalo planetu Naboo.

Královnou krásy mezi andaluskými vesničkami je Setenil de las Bodegas. Učarovala nejen turistům, ale i filmařům

Setenil de las Bodegas patří mezi njekrásnější vesnice ve Španělsku

Setenil de las Bodegas je malebná vesnička v Andalusii. Část domků je postavená pod mohutným skalním masivem, a i takhle zvláštnost přispívá k tomu, že o vesnici mají zájem nejen turisté, ale také filmaři. Natáčel se tu třeba kdysi velmi oblíbený seriál Curro Jiménez.

I Brazilec Baldo s manželkou je kolosálním náměstím uchvácení. Do Sevilly přijeli před necelými třemi hodinami, ubytovali se v hotelu a hned zamířili na Plaza de Espaňa. Také podle Balda je to nejkrásnější a nejzajímavější místo v Evropě.

Líbili se jim prý i mnohé památky, které viděli v Budapešti, ale tato krása je podle brazilského páru jiná. Cítí tu kulturní propojení a to dává tomuto místu punc úchvatnosti.

Architektovo životní dílo

Náměstí, které brzy oslaví 90. výročí svého vzniku, projektoval sevillský architekt Aníbal González při příležitosti latinoamerického Expa v roce 1929. Architekt slavného náměstí zemřel ještě tentýž rok, ale v Seville i v celé Andalusii po sobě zanechal mnoho krásných děl a budov.

Náměstí obkružuje umělý kanál, po kterém se můžete projet na loďce

Unesený půvabem sevillského Plaza de Espaňa je i Katalánec Antonio. Podle obyvatele Barcelony je náměstí unikátní, a přestože hodně cestuje, takto idylické místo prý ještě neviděl.

Plaza de Espaňa je půlkruhové náměstí s keramickými lavičkami, které znázorňují jednotlivé španělské provincie. Nad nimi je vždy obrázek, kde jsou vyobrazené důležité historické události, takže návštěvník má pocit, jako by se procházel po celém Španělsku.

Tropická oáza uprostřed Sevilly

Multiovocné stromy nerostou jenom v pohádkách. V jihošpanělské Andalusii se na jejich šlechtění zaměřují už po staletí

Pomerančovník (ilustrační snímek)

Nedostatkem fantazie na jihu Španělska lidé asi nikdy netrpěli. Andalusané vždy rádi experimentovali a dokladem toho je například ovocnářství. Poměrně běžné je dnes ve Španělsku pěstovat citrony a pomeranče na jednom stromě. V Andalusii to ovšem dotáhli ještě dál a dokázali, že kombinovat je možné skoro jakékoli ovoce, na které si vzpomenete.

Po náměstí se dá nejen plavit na umělém kanále, ale také se po něm můžete projet v kočáře taženém koňmi. Náměstí je oblíbené i mezi snoubenci, kteří se sem po obřadu rádi chodí fotografovat.

A pokud se turisté náměstí nabaží, mohou si odpočinout v sousedním neméně krásném parku María Luisa s tropickou zelení, ve kterém volně létají andulky i jiní papoušci. Kouzelné místo je přitom jen pár minut od historického centra prastarého města Sevilla.

autoři: Ľubica Zlochová , and
Spustit audio