Tuřín a vodnice se hodí i do polévek, říká autorka knihy o tradiční kuchyni
„Z jídelníčků se dnes vytratilo žito, ječmen, pohanka, kroupy, to jsou všechno suroviny, které byly v kuchyni našich předků zastoupeny,“ říká Alena Anežka Gajdušková, autorka knihy Domácnosti našich babiček. K zapomenutým zeleninám, které se dnes vracejí, patří například tuřín nebo vodnice – ty se dobře hodí jak do studené, tak teplé kuchyně. V knize se také dočteme například to, jak se dříve čistila nečistá voda nebo zpracovávaly brambory.
Související
-
Současná cukrařina pozbývá duši, myslí si umělecká cukrářka van Gils Slavíková
U kynutého těsta je nejdůležitější láska a čas, vysvětluje cukrářka Mirka van Gils Slavíková. Každé cukroví podle ní musí mít ruční dotek.
-
Starší pečivo nevyhazujte, radí autorka Recyklované kuchařky
Jak zpracovat načaté potraviny a vařit beze zbytků? Otevřete si Recyklovanou kuchařku Jitky Rákosníkové.
-
Pivo budu vařit i z vinné šťávy, slibuje mistr cechu domácích pivovarníků
Pivovarník Jan Doubek vaří dodnes pivo doma v kuchyni – meruňkové, rybízové, malinové, chystá se použít i vinnou šťávou z Moravy. Proč ovocná piva zažívají boom?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.