Tuhle salátovou zálivku si oblíbil Leonardo da Vinci. Byl kulinárním expertem

4. květen 2019
Glosa Pavla Maurera

Leonardo da Vinci byl geniální renesanční malíř, vědec, vynálezce... a taky kulinární expert. Stále si připomínáme 500 let od jeho smrti. A tak mu věnuje svou pravidelnou polední glosu i náš expert na dobré jídlo Pavel Maurer. A poctu Leonardovi vzdáme právě teď i jedním receptem!

Před pár dny tomu bylo pět set let, co opustil náš svět geniální renesanční malíř, vynálezce, vědec a architekt Leonardo da Vinci. Většina z nás ví, že namaloval nejslavnější obraz na světě Monu Lisu, nebo gastronomickou fresku Poslední večeře.

Možná také víte, že vynalezl ponorku, vrtačku, kulomet, či skafandr, ovšem málokdo již tuší, že Leonardo da Vinci byl též velmi kreativním organizátorem a režisérem slavnostní, festivalů a kulinářských tabulí na dvorech tehdejších velmožů.

Leonardo da Vinci byl kreativní i v gastronomii. Vynalezl sušák i rožeň

Château de Clos Lucé, ateliér Leonarda da Vinci

V květnu to bude 500 let, co zemřel malíř, sochař, architekt a vynálezce Leonardo da Vinci. Jeho obraz s názvem Mona Lisa zná každý, ale už málo kdo ví, že ve své době známý i pořádáním večeří a festivalů na dvorech šlechty. I v gastronomickém oboru vynalezl spoustu zlepšováků.

Kdybyste náhodou chtěli testovat jídla typická pro dobu da Vinciho, připravte se na to, že Kryštof Kolumbus a jeho následníci ještě nedovezli z Ameriky rajčata, brambory ani kukuřici. A když tyto exotické potraviny konečně dorazily na kontinent, trvalo stejně dalších téměř 150 let, než jsme si neznámé a divné suroviny zvykli.

Koření se ale v renesanci již začalo používat jako pochutina, před tím to byla spíše medicína a velká vzácnost. Černý pepř patřil v Leonardově době k nejoblíbenějším.

„Zvířata byla chápána jako dokonalá, podle toho, čím blíže byla Bohu. Nejvíce tedy ptáci, nejnižšími formami živočišného světa pak byli mlži žijící na dně, ústřice a škeble, nad nimi byli krabi, krevety, humři a pak ryby. Nejvznešenějšími vodními živočichy byli velryby a delfíni, protože plavou po hladině oceánu.“ (To uvádí Dave DeWitt v pozoruhodné knize Da Vinciho kuchyně).

Jak se dnešní pravidla stolování liší od etikety renesanční Itálie?

hrad

Základy správného stolování by měl znát každý z nás. Podle Pavla Maurera se ale lidé v restauracích chovají často nevhodně, a je tak dobré etiketu občas připomenout.

A co vlastně jedl sám mistr Leonardo? Někteří životopisci uvádějí, že k jeho oblíbeným jídlům patřila zeleninová polévka minestrone (jenže tam musí být rajčata, která tehdy do Evropy ještě nedorazila). Nicméně je doloženo, že Da Vinci vyznával spíše prostou nebo vegetariánskou stravu.

V dochovaných poznámkách Leonardo popisuje svou oblíbenou salátovou zálivku: 10 malých lžiček nadrobno nasekané čerstvé petrželky, 1 lžička nasekané čerstvé máty, 1 lžička nadrobno nasekaného čerstvého tymiánu, sůl, rozemletý černý pepř, 3/4 hrnku olivového oleje a 1/4 hrnku vinného octa. Tímto dresinkem můžete zalít třeba fenyklovo-hlávkový nebo i jiný salát.

Pokud tedy chcete vzdát poctu muži, který je dodnes ctěn a obdivován, můžete si dát k večeři lehký salátek podle jeho receptu starého půlku tisíciletí…

autor: Pavel Maurer
Spustit audio