Trump není diktátor. Atentát na Solejmáního nebyl z jeho osobního rozhodnutí, je přesvědčen publicista

Jaké následky ještě může mít zabití velitele íránských elitních jednotek Kásema Solejmáního? A byla jeho smrt v souladu s mezinárodním právem, nebo šlo o nepromyšlenou jednostrannou akci? „Kásem Solejmání byl velmi nebezpečný terorista. Reakce tedy naopak možná přišla až příliš pozdě,“ připomíná na Radiožurnálu publicista působící ve Spojených státech Dušan Neumann. 

Čtěte také

Kásem Solejmání byl na seznamu světových teroristů, k útoku na něj došlo na letišti na území jiného státu. „Když se bojuje s terorismem, tak pokud nedojde k výrazným civilním ztrátám, jdou všechny rukavice dolů,“ je přesvědčen publicista.

Někteří politici nebo odborníci přitom atentát považují za porušení mezinárodního práva. „Tato otázka se řeší i ve Spojených státech. Prezident Trump není diktátor nebo král, určitě to konzultoval s poradci svého bezpečnostního týmu. Jsem přesvědčen, že nešlo o jeho soukromé rozhodnutí.“

„Donald Trump válku nezačal“

Například Karel Schwarzenberg na svém Facebooku prohlásil, že se Donald Trump nakazil terorismem. S tím Dušan Neumann nesouhlasí. 

„Donald Trump zatím žádnou válku, na rozdíl od předchozích amerických prezidentů, nezačal. Karla Schwarzenberga si vážím, ale mám pocit, že očekává, že se mezinárodní politika bude odehrávat jako v roce 1914. Na některé věci se ale nedá reagovat stejně jako před 100 lety.“

Nemůže i přesto jít o nebezpečný precedens? Má Donald Trump podporu v USA? A má šanci obhájit křeslo amerického prezidenta? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , als
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.