Tříkrálový pochod Varšavou: sto tisíc lidí sleduje křičící a zpívající děti

Pro někoho končí Vánoce rozdáním dárků, pro jiného Silvestrem nebo odstrojením stromečku. Ale věřící považují za konec Vánoc svátek Tří králů. Podle legendy se totiž přišli poklonit narozenému Ježíši do Betléma tři mudrci z východu. No a ve Varšavě si tuto událost připomínají divadelně zpracovaným pochodem tří králů. K hercům amatérům patří i vybraní školáci.

Stovka dětí z varšavské základní školy sv. Františka se chystá na nácvik pochodu tří králů. Nejdříve se musí převléknout.

„Kostýmy jsou velmi jednoduché. Chlapci mají červený hábit opásaný šňůrou, k tomu meč a štít. Dívky mají bílé šaty a závoj,“ popisuje mi jedna z maminek. Ta dětem říká, proč je pochod tří králů tak důležitý.

„Mimo jiné se snažíme dětem vysvětlit, že Vánoce nemají jen ten komerční, materiální charakter, ale jsou také oslavou narození spasitele,“ vysvětluje maminka.

Děti mají kostýmy, křičí, zpívají a hodně je to baví

Zvonek na chodbě zahání děti do tělocvičny. Tam už na ně čeká ředitelka školy a kontroluje docházku. Žáci se hlavně musí naučit, jak správně v průvodu pochodovat, jaké koledy zpívat a ve kterém momentu provolávat naučená hesla.

„Děti se stávají herci, mají svoji roli, jasně daný scénář. Mají kostýmy, křičí, zpívají. Myslím si, že je to hodně baví,“ říká ředitelka Dorota Fronk.

Děti křičí a zpívají a baví je to, domnívá se ředitelka školy

„Pro mě je to důležitá událost, na kterou se těším celý rok. Jsem hrdý na to, že můžu být součástí královského pochodu centrem Varšavy,“ říká mi devítiletý Sebastian a dodává: „Rytířský štít jsem si udělal sám a meč jsme s kamarádem vystřihli z kartonu.“

Děti bude během pochodu sledovat více jak sto tisíc diváků

Během královského pochodu Varšavou je připraveno celkem šest zastavení. Děti budou poslouchat slova Kašpara, Melichara a Baltazara a reagovat zpěvem nebo křikem.

„Děti při pochodu míjí různé scény, kde se odehrávají biblické příběhy. Válka dobra se zlem, andělů se satanem, až doputují k jesličkám, kde leží malý Ježíš,“ popisuje další z maminek.

Loňský tříkrálový průvod sledovalo ve Varšavě až sto tisíc diváků. Letos to bude ještě o pár tisíc více.

I tři králové jdou s dobou a mají chytré telefony

„Ve Varšavě bude v průvodu tři sta herců-amatérů, budou velbloudi z cirkusu, koně a stovky žáků základních škol v kostýmech,“ říká mi ředitel celé akce Maciej Marhewicz.

A dodává, že pochod tří králů jde s dobou: „Připravili jsme bezplatné aplikace pro chytré telefony. V každé z nich je přes dvě stě polských koled. Kdo bude chtít zpívat s námi, může si texty prostě stáhnout do telefonu.“


Zvětšit mapu: tříkrálový pochod je ve Varšavě velice oblíbený

autor: pev
Spustit audio