Třetina podniků je v kritické situaci a zvažuje, jestli opustí sektor gastronomie, tvrdí restauratér
Pomáhá stát menším podnikatelům ve veřejném stravování, kteří mají kvůli pandemii koronaviru výpadky v příjmech? Byly prostředky na programy jako COVID Nepokryté náklady vynaloženy spravedlivě? A chystají zástupci malých a středních podniků a živnostníků v této souvislosti žaloby na stát? Hostem Vladimíra Kroce ve Dvaceti minutách Radiožurnálu je restauratér a garant projektu Moje restaurace z Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner.
Tvrdíte, že restauratéři jsou kvůli vládním omezením a nevyplácením náhrad v kritické situaci. Proč? A o jaké restauratéry se jedná?
Já bych si troufl říct, že se jedná o drtivou většinu restauratérů. Víme o konceptech, formátech, které z té situace těžily, jako jsou fastfoody a další. Drtivá většina je ale omezená a nemá příjmy. Třetina trhu je v kritické situaci, kdy opravdu zvažuje, zda ukončí činnost nebo opustí sektor gastronomie.
Čtěte také
Mluvíme teď o malých a středních podnicích?
Ano, o malých a středních podnicích. To je pro gastronomii typické. Nejsou tam velké sítě, 98 procent trhu je fragmentováno a skládá se z malých hospod, hospůdek, ty jsou většinou jednoho nebo dvou provozovatelů. Malých sítí tam několik je, ale většinou se jedná o malé podniky.
Kolik jich může být? Vy jste řekl, že je to třetina trhu.
Trh se skládá ze zhruba 30 tisíc provozovatelů, takže 10 tisíc.
Jak velké ztráty jste vyčíslili?
Větší podnikatelé v gastronomii počítají ve vyšších desítkách milionů. Průměr je okolo 10 milionů a ti, kteří jsou menší, počítají v milionech.
Související
-
Šebek: Vyplácet desítky milionů korun oligarchům není účel společné zemědělské politiky
Nová vláda mění vyplácení dotací pro zemědělce po roce 2023 a zemědělskou politiku na dalších pět let. Jsou tyto změny výsměchem všem zemědělcům?
-
Středula: Vláda by měla rozhodně otevřít diskusi na téma daně. Jejich zvýšení je nevyhnutelné
„Daňová zátěž práce je enormní. Experti spočítali, že na příjmech státního rozpočtu se z více než 70 % podílí dvě skupiny obyvatel – zaměstnanci a důchodci,“ říká Středula.
-
Chybí turisté a lidé se bojí potkávat. Škoda, že jsme upustili od testování, říká zástupce hotelů
Poradí si s přísnými restriktivními opatřeními kvůli covidu-19 podnikatelé v gastronomii? Nezůstane řada podniků poslední noc v roce zavřená?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.