Třetina podniků je v kritické situaci a zvažuje, jestli opustí sektor gastronomie, tvrdí restauratér

Pomáhá stát menším podnikatelům ve veřejném stravování, kteří mají kvůli pandemii koronaviru výpadky v příjmech? Byly prostředky na programy jako COVID Nepokryté náklady vynaloženy spravedlivě? A chystají zástupci malých a středních podniků a živnostníků v této souvislosti žaloby na stát? Hostem Vladimíra Kroce ve Dvaceti minutách Radiožurnálu je restauratér a garant projektu Moje restaurace z Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner.

Tvrdíte, že restauratéři jsou kvůli vládním omezením a nevyplácením náhrad v kritické situaci. Proč? A o jaké restauratéry se jedná?

Já bych si troufl říct, že se jedná o drtivou většinu restauratérů. Víme o konceptech, formátech, které z té situace těžily, jako jsou fastfoody a další. Drtivá většina je ale omezená a nemá příjmy. Třetina trhu je v kritické situaci, kdy opravdu zvažuje, zda ukončí činnost nebo opustí sektor gastronomie. 

Čtěte také

Mluvíme teď o malých a středních podnicích?

Ano, o malých a středních podnicích. To je pro gastronomii typické. Nejsou tam velké sítě, 98 procent trhu je fragmentováno a skládá se z malých hospod, hospůdek, ty jsou většinou jednoho nebo dvou provozovatelů. Malých sítí tam několik je, ale většinou se jedná o malé podniky. 

Kolik jich může být? Vy jste řekl, že je to třetina trhu. 

Trh se skládá ze zhruba 30 tisíc provozovatelů, takže 10 tisíc.

Jak velké ztráty jste vyčíslili? 

Větší podnikatelé v gastronomii počítají ve vyšších desítkách milionů. Průměr je okolo 10 milionů a ti, kteří jsou menší, počítají v milionech.

autoři: Vladimír Kroc , vla

Související