Chybí zahraniční turisté a lidé se bojí potkávat. Škoda, že jsme upustili od testování, říká zástupce hotelů

Pro letošní silvestrovské oslavy a večírky platí limit 50 osob a restaurace nesmějí vpustit více hostů, než mají míst k sezení. Poradí si s přísnými restriktivními opatřeními kvůli covidu-19 podnikatelé v gastronomii? Nezůstane řada podniků poslední noc v roce zavřená? Vladimír Kroc se ptal Václava Stárka, prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR.

Považujete něco z těch opatření za problematické?

Neřekl bych, že teď, jak jsou ta opatření nastavená, že jsou problematická. Asi není problém zkontrolovat hosta, jestli má potvrzení bezinfekčnosti. Je třeba si ale uvědomit, že byla a jsou namířená spíše k tomu, aby motivovala lidi k očkování, což je jistě dobře, ale nám jde o bezpečný provoz.

Čtěte také

My jsme pro restaurace i pro hotelová zařízení vytvořili program Stay Safe – jak by měla opatření vypadat, aby byl ten provoz co nejvíce bezpečný. A je škoda, že jsme úplně upustili od možnosti testování lidí třeba při příchodu do restaurace, protože to právě zajišťuje určitou bezpečnost. I člověk, který je očkovaný, může to onemocnění přenášet.

Jak důležitým obdobím jsou pro váš sektor vánoční svátky a přelom roku?

Vánoční svátky a přelom roku byly vždy tou nejvyšší sezónou. U ubytovacích zařízení, bez ohledu na to zda malých či velkých, hotelů nebo penzionů, si lidé většinou rezervovali  období vánočních svátků nebo Silvestra někdy i rok dopředu, protože si chtěli zajistit, že budou bydlet tam, kde chtějí a oslaví konec roku tam, kde se jim líbí.

To všechno teď padlo. Prakticky druhým rokem sledujeme trend rezervací na poslední chvíli. Navíc teď v tom silvestrovském období jsou ubytovací zařízení – zvláště ve městech či v turistických místech, která v zimě nejsou až tak atraktivní – prakticky prázdná.

Čemu přičítáte vesměs malý zájem hostů na oslavy Silvestra, který hlásí většina provozoven? Je to kvůli opatrnosti a obavám ze šíření omikronu, nebo nekomfortu kvůli vládním nařízením?

Čtěte také

Já bych řekl, že je to takový mix všeho, co se vzájemně propojuje. Zaprvé jsou to zahraniční turisté, kteří tu nejsou. Německá klientela, která převládala hlavně v horách na severu, v Krkonoších, prakticky zrušila veškeré své pobyty. Pak jsou to ty různé firemní akce, které jste zmiňoval – a to už jsem říkal, proč k tomu dochází.

Pak je to celková obava lidí z toho se setkávat. To je věc, která podle mě bude mít bohužel ještě větší sociální dopady než samotná pandemie, protože lidé se pomalu bojí potkat jeden s druhým. To samozřejmě vede k tomu, že je tu velká část lidí, která raději zůstane doma.

A v neposlední řadě jsou to samozřejmě ta opatření. Vezměte si, že většinou lidé jedou oslavit Silvestra se svými přáteli nebo s rodinou a ne všichni jsou očkováni – a tudíž by někdo z nich vůbec nemohl na tu oslavu přijít, v současné době by se nemohl ani ubytovat.  To je samozřejmě důvod ke stornování té akce a tak to v současnosti vypadá.

Jak se restaurace přizpůsobují nedostatku zaměstnanců? Jaké opatření pro udržení zaměstnanosti by podle Václava Stárka mělo nahradit končící program Antivirus B? Poslechněte si celý rozhovor vedený Vladimírem Krocem.

autoři: Vladimír Kroc , jkh
Spustit audio

Související