Covid a Vánoce: Jak se chovat zodpovědně? Pravidla a opatření pro nadcházející dny

Denní počty nově nakažených nemocí covid-19 zatím dál klesají a ubývá i hospitalizovaných a zemřelých. Blíží se ale Vánoce a Silvestr, tedy svátky, během nichž se lidé hromadně navštěvují a setkávají. Podle hlavního epidemiologa IKEM a vedoucího skupiny MeSES Petra Smejkala je jen otázkou několika týdnů, než počty nakažených začnou kvůli šíření varianty omikron zase stoupat. Jak tedy postupovat, abyste o svátcích ochránili před nákazou své nejbližší?

Očkování posiluje imunitní odpověď proti koronaviru z 35 na 70 %, proto je klíčovou zbraní proti šíření covidu-19, zdůrazňuje Smejkal. Kdo může, měl by se podle něj co nejrychleji nechat naočkovat i posilující dávkou, která je v kombinaci s předchozími dvěma dávkami jedinou účinnou obranou proti variantě omikron.

Čtěte také

Epidemiologové, ale i premiér Fiala a ministr zdravotnictví Válek apelují na Čechy, aby se zdrželi bujarých oslav a nenechali se zmást tím, že čísla nakažených momentálně klesají. „Varianty omikron zatím sice v Česku není tolik, aby křivku ovlivňovala, ale rozhodně jej jí tady víc, než uvádějí oficiální čísla,“ varuje Petr Smejkal a dodává, že i předchozí varianty alfa a delta k nám dorazily s několikatýdenním zpožděním oproti západní Evropě.

Musíme přijmout, že se nám to nevyhne, a být na to připraveni už dnes,“ shrnuje vedoucí skupiny MeSES. Také proto je podle něj důležité, jak zodpovědně svátky strávíme a kolik lidí se podaří včas naočkovat posilující dávkou.

Otestovat by se měli i očkovaní

Ideální je podle Petra Smejkala nechat se ještě před svátky otestovat – objednat se den dva před oslavami na PCR test a pak si třeba ještě těsně těsně před setkáním s rodinou či příbuznými kontrolně provést antigenní samotest. „Vždycky je dobré zamyslet se, kdo je ve skupině ten nejrizikovější, a myslet hlavně na něj,“ zdůrazňuje Smejkal a zdůrazňuje, že PCR test by si měli udělat určitě také očkovaní.

Dále platí i všechna další známá doporučení, jako je pravidlo 3R – ruce, roušky, rozestupy, časté větrání nebo obezřetnost během konzumace, kdy se nemůžete chránit respirátorem.

Jak se testovat, aby to mělo smysl?

Je potřeba nechat se otestovat v co nejtěsnějším předstihu před plánovaným setkáním. Současně ale počítejte s tím, že laboratoře si v závislosti na vytížení vyhrazují až 48 hodin na doručení výsledků. Proto je klíčové odhadnout správně dobu, kdy si na test zajít, aby vám jeho výsledky došly včas.

Čtěte také

Pokud budete chtít pro ochranu svých blízkých udělat maximum, pak si ještě v lékárně kupte kvalitně hodnocený antigenní samotest a otestujte se těsně před setkáním.

Pravidla pro podnikatele

Na Boží hod přestane platit nouzový stav, a tím i některá opatření, třeba omezení otevírací doby v restauracích a nočních klubech nebo zákaz pořádání vánočních trhů. Zástupci podnikatelů a firem proto v pondělí na schůzce s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem jednali o pravidlech, která budou pro obchodníky platit na konci roku.

Jak jsou s jejími výsledky spokojeni, prozradil Radiožurnálu Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. Poslechněte si celou polední publicistiku.

autoři: Věra Štechrová , and
Spustit audio

Související