Nová pravidla na Silvestra. Pokud lidé sedí u stolu, hospody omezené nejsou, říká šéf asociace Stárek

29. prosinec 2021

V Česku od středy platí přísnější opatření proti šíření koronaviru. V restauracích mohou až do 2. ledna sedět u stolu maximálně čtyři lidé, pokud nejsou ze stejné domácnosti. Kapacita restaurací sice omezená není, ale jen tehdy, pokud nejde o organizovanou akci. V opačném případě se může sejít maximálně padesát lidí. „Hospody a restaurace nemusí být prakticky nijak kapacitně omezeny. Ani silvestrovské večeře. Pokud ale lidé sedí u stolu,“ hodnotí za podniky Václav Stárek.

Opatření ale více dopadnou na horské hotely, které budou obsazené asi z poloviny, tvrdí Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací.

Čtěte také

Obsluha má v restauracích kontrolovat, jestli u sebe mají hosté certifikát o platném očkování nebo potvrzení o prodělání covidu-19 v posledním půl roce.

„Současná opatření jsou motivační, aby se lidé nechali více očkovat. Určitě by nebyl problém začít uznávat i PCR testy,“ nastiňuje Stárek s tím, že asociace bude apelovat na to, aby se opatření dodržovala, protože to je v zájmu hostů i zaměstnanců.

Koncerty a divadla pouze pro sedící   

O zpřísnění protiepidemických opatření vláda rozhodla kvůli riziku šíření nákazy na silvestrovských oslavách, ale taky kvůli nakažlivější variantě koronaviru omikron.

Víc lidí smí v restauraci u stolu sedět jen v případě, že jsou ze stejné domácnosti. Všichni ale musí prokázat takzvanou bezinfekčnost, a to buď platným očkovacím certifikátem, nebo potvrzením o prodělání covidu-19 v posledním půl roce.

Žádná nová omezení vláda nenařídila pro akce, kde návštěvníci celou dobu sedí, tedy třeba pro koncerty, divadla a podobně. V těchto případech dál platí, že na ně může přijít až tisíc  lidí.

Od Nového roku se pak zkrátí platnost očkovacích certifikátů, a to na devět měsíců od ukončeného očkování. Pro prodloužení platnosti se lidi musí nechat přeočkovat posilující dávkou.

autoři: Jiří Chum , prh
Spustit audio

Související