Třetí zlato pro Česko. Kajakář Dostál vyhrál olympijský závod na kilometr

10. srpen 2024

Kajakář Josef Dostál ovládl na olympijských hrách závod na 1000 metrů, zkompletoval svoji sbírku a vybojoval pro českou výpravu v Paříži třetí zlato. Jednatřicetiletý reprezentant přidal nejcennější medaili ke stříbru a třem bronzům, které vybojoval na hrách v Londýně, Riu de Janeiro a Tokiu. V areálu ve Vaires-sur-Marne navázal na páteční triumf kanoisty Martina Fuksy.

Další české medaile dosud v Paříži získali zlatí tenisté Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč ve smíšené čtyřhře a bronzový tým kordistů.

Dostál postoupil do finále ze třetího místa v dopoledním semifinále, kde v závěru viditelně šetřil síly. Ve finále se hned od startu držel v popředí, v polovině trati byl druhý za Portugalcem Fernandem Pimentou, 300 metrů před cílem se ale posunul do čela a první místo jistě udržel.

Za pětinásobným světovým šampionem skončil druhý Maďar Ádám Varga, třetí dojel jeho krajan a obhájce zlata z Tokia Bálint Kopasz.

Dostálova snoubenka Anežka Paloudová obsadila mezi kajakářkami konečné 15. místo na pětistovce. Po čtvrtém místě v semifinále se představila ve finále B, ve kterém se bojuje o 9. až 16. příčku. V posledním vystoupení při olympijském debutu dojela pětadvacetiletá česká reprezentantka sedmá, když v závěru předstihla Alyce Woodovou z Austrálie.

Disciplínu ovládla pětatřicetiletá Novozélanďanka Lisa Carringtonová a v Paříži vybojovala třetí zlatou medaili. Celkově si pod pěti kruhy připsala již osmý triumf. Carringtonová ve francouzské metropoli uspěla také společně s Alicií Hoskinovou na deblkajaku a vyhrála i jako členka čtyřkajaku.

autoři: iROZHLAS.cz , mst
Spustit audio

Související