Tornádo vzalo lidem domovy.  „Sebralo nám to střechu, ořech a točilo se to na dvoře,“ popisuje obyvatel obce Hrušky

25. červen 2021

Větrná zkáza, kterou Česko nepamatuje – silné bouřky s kroupami a tornádem se prohnaly jižní Moravou mezi Břeclaví a Hodonínem. Napáchaly obrovské materiální škody, trhaly střechy domů, převracely auta a vše co stálo větru v cestě. Do této chvíle připravily o život tři lidi, stovky lidí zranily, další stovky připravily o střechu nad hlavou. Poslechněte si speciální ranní vysílání Radiožurnálu. 

Do likvidace škod se po večerním tornádu na jižní Moravě zapojili záchranáři, hasiči i policie. Okamžitě se začali shromažďovat dobrovolníci z celé republiky, kteří chtějí pomoci lidem zasaženým přírodní katastrofou. Došlo i na mezinárodní spolupráci, zapojila se také armáda.

Čtěte také

Největší škody napáchalo tornádo v obcích Lužice a Mikulčice na Hodonínsku a v obcích Moravská Nová Ves a Hrušky na Břeclavsku. Právě v Hruškách je polovina obce srovnána se zemí.

„Stav obce je velmi neutěšený a katastrofální, třetina obce je zdemolovaná. Nyní prochází statik a monitorují současný stav, některé domy budou muset být kompletně zbořeny, “ popisuje místostarosta Marek Babiš z KDU-ČSL.

Obyvatelé poničených domů odjeli za příbuznými, kamarády nebo za sousedy. „Nic horšího jsem v životě neviděl. Sebralo nám to střechu, ořech a točilo se to na dvoře,“ popisuje jeden z obyvatel Hrušek.

Jak pomáhat?

Pomoc se spustila bezprostředně poté, co se zpráva o neštěstí objevila. Lidé i firmy začali posílat peněžní dary na odstraňování škod. Sbírku spustila například Nadace Via prostřednictvím portálu darujme.cz, kde je už přes tři a čtvrt milionu korun.

Peníze budou shromažďovat i Diecézní charita Brno a další organizace. Pomoc organizují i lidé na Facebooku. Tam vznikla skupina, kde se nabízí ubytování, oblečení, jídlo nebo pomoc při odklízení sutin.

POMOC ZASAŽENÝM TORNÁDEM

  • Finanční pomoc můžete zaslat na Diecézní charitu Brno na číslo účtu 4211325188/6800 s variabilním symbolem 2002. Možné je také zaslat dárcovskou DMS na číslo 87 777 ve tvaru DCHB 30, 60 nebo 90.
  • Do pomoci se zapojil i Český červený kříž. Příspěvky zasílejte na číslo účtu 333999/2700 s variabilním symbolem 2101.
  • Sbírku vyhlásily také Nadace ADRA,  Člověk v tísniNadace Via nebo platforma znesnáze21. Více informacích najdete na jejich webových stránkách.
autoři: Jiří Chum , prh
Spustit audio

Související