Tomáš Valášek: Jsem rád, že Robert Fico v otázce Ukrajiny nekoná tak, jak slíbil. Podvedl tím ale své voliče

Jak přistupuje nová slovenská vláda k pomoci Ukrajině? Bojuje se na Slovensku o osud demokracie? Mohou demonstrace a opoziční obstrukce přimět Roberta Fica, aby ustoupil od svých plánů? A měla by kvůli některým krokům nového slovenského kabinetu omezit Evropská komise Slovensku vyplácení evropských dotací? Tomáš Pancíř se ptal místopředsedy opoziční strany Progresivní Slovensko Tomáše Valáška.

Robert Fico v předvolební kampani mluvil o zastavení vojenské pomoci Ukrajině. Už jako premiér ale řekl, že jeho vláda nebude bránit slovenským podnikům při výrobě a dodávkách zbraní odběratelům. Na začátku prosince potom Robert Fico telefonicky mluvil se svým ukrajinským protějškem. Kromě jiného řekl, že Bratislava je připravena pomoci Ukrajině svými odminovacími systémy Božena a spolupracovat také v energetické oblasti. Neukazuje toto všechno, že postoj Roberta Fica není až tak protiukrajinský, jak to vypadalo?

Čtěte také

Je komplikovaný. Jsou věci, které Robert Fico slíbil, že udělá, a bohužel i naplní, jako je například likvidace Úřadu speciální prokuratury a vůbec celá kampaň proti nezávislým policistům, soudců, či prokurátorům. Ale potom jsou naštěstí věci, které slíbil, že udělá, ale reálně nečiní.

Robert Fico sice zastavil vojenskou pomoc ze skladů slovenské armády, ale v praxi nejenže dodává odminovací systémy Božena, o nichž tvrdí, že jde o mírová zařízení, samozřejmě jsou ale využitelné i pro vojenské účely, ale hlavně zjevně nejde zastavit to, co se prodává Ukrajině z výrobních linek, tedy jednoznačně útočná zařízení.

Jsem velmi rád, že to dělá. Nebudu ho kritizovat za to, že tento volební slib nenaplnil, protože naplnění volebního slibu by bylo v rozporu se zájmy Slovenské republiky, Evropské unie i Aliance. Ale upozorňuji na to, že tak trochu podvedl své voliče.

Máte pocit, že to byl podvod, že od začátku Robert Fico věděl, že svá slova nedodrží? Nebo že změnil názor poté, co se stal premiérem?

Nevím, co měl Robert Fico v hlavě na začátku kampaně. Jeho komunikace vůči voličům byla ale úplně jednoznačná. Opakovaně hovořil o zastavení vojenské pomoci. Že se to bude týkat jen našich skladů, se objevilo na poslední chvíli před volbami a potom reálně v praxi až po volbách.

Čtěte také

Pokud bych tedy byl jeho voličem, měl bych legitimní důvod se cítit podvedený. Jako Slovák, vlastenec a někdo, kdo sleduje otázky bezpečnosti, jsem rád, že Robert Fico nekoná tak, jak slíbil, protože je v zájmu Slovenska jako země sousedící s Ukrajinou udržet ruská vojska co nejdále od našich hranic, k čemuž samozřejmě pomůže námi dodaná vojenská technika. Je to dobré pro Slovensko, pro Evropu i pro svět, a je jen jeho reputační problém, že sliboval v kampani něco jiného.

O spolupráci mezi Slovenskem a Ukrajinou by měl Robert Fico jednat se svým ukrajinským protějškem Denisem Šmyhalem na začátku příštího roku. Schůzka se má konat na slovensko-ukrajinské hranici. Co by podle vás mohlo a mělo Slovensko Ukrajině nabídnout?

Robert Fico se snaží naplnit očekávání i té části jeho voličské základny, která je vysloveně proruská a protiukrajinská. Takže například opakovaně hovoří o tom, že humanitární pomoc Ukrajině bude pokračovat, stejně tak že bude pokračovat pomoc lidem, kteří museli před válkou z Ukrajiny utéct. Nemám jediný důvod o jeho slovech pochybovat.

Čtěte také

On se snaží programově hrát na obě strany současně. Slibuje těm, kteří mají v povaze pomáhat lidem v nouzi, zároveň se snaží slíbit i něco lidem, kteří jsou pod vlivem dezinformačních médií a ruské propagandy. Vzájemně se to samozřejmě vylučuje, takže není divu, že se pak reálně děje to, že jednu z oněch dvou skupin musí podvést. Jsem velmi rád, že zatím podvedl tu skupinu lidí, kteří očekávali úplné zastavení vojenské pomoci Ukrajině. Jsem rád, že se to nestalo.

Pozdrží nebo odvrátí plány Roberta Fica na zrušení speciální prokuratury tlak Evropské unie? Považuje Tomáš Valášek za správné, aby Evropská komise pozastavila Slovensku vyplácení evropských fondů? Poslechněte si celých Dvacet minut Radiožurnálu.

autoři: Tomáš Pancíř , opa
Spustit audio

Související