Tomáš Mašín

5. červenec 2010

Mezi soutěžní filmy na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary byl zařazen i český snímek 3 sezóny v pekle. Hanka Shánělová se proto spojila po lince do Karlových Varů s jeho režisérem Tomášem Mašínem. Dozvěděla se, že i samotné uvedení na festivalu zvedlo vlnu zájmu o film. „Nemám žádná očekávání. Zařazení na festival je pro mě pocta. Jsem ve společnosti dobrých filmů a to mi stačí,“ nastínil své pocity.V úterý 6. července bude hostem Karel Vachek, významný český režisér a pedagog.

Tomáš Mašín film nejen režíroval, ale napsal k němu i scénář. „Nikdy předtím jsem se o psaní nezajímal,“ vzpomíná na své scenáristické začátky s tím, že trvalo dva roky, než se prokousal ke scénáři jako takovému. „Nejprve jsem napsal něco mezi románem a bláznivým tvarem,“ říká s úsměvem. Poté si nechal poradit od odborníků, zúčastnil se několika workshopů a za dva roky sepsal finální podobu scénáře.

V rozhovoru připouští, že se řídí především obrazovými představami. „Mám dobrou obrazovou paměť, dobře se mi píše scéna jako celek,“ zdůrazňuje klady svého vidění světa. Naopak dialogy považuje za nejproblematičtější. „Navíc si myslím, že filmy nemají být plné dialogů, aby se v nich diváci neztráceli,“ uvažuje a podotýká, že si o hlavních postavách sice vytvořil přesnou představu, nakonec však změnil názor a stěžejní role obsadil docela jinými typy lidí.

Hanka Shánělová se ve vysílání dotkla i reklamních spotů, které Tomáš Mašín často režíruje. „Jde o dobře placenou práci, nebudu říkat, že jde o umění. Finanční aspekt je v reklamě důležitý. Navíc nejde o autorskou práci, protože se musíte podřídit přání klienta,“ přiznává. Přesto dodává, že se reklamní prací mnohému naučil, především technice a různým postupům. Reklamu proto považuje za dobrou školu, která umožňuje řemeslné zrání.

Tomáš Mašín ve vysílání Dopoledního Radiožurnálu mluvil o bratrech Mašínech, vlivu pracovního nasazení na rodinný život, dojmech z filmového festivalu v Karlových Varech nebo o plánech do budoucna. Nejen to se můžete dozvědět i vy při poslechu zvukového záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Tomášem Mašínem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.