Tomáš Kraus

19. květen 2008

Mistr světa ve skicrossu Tomáš Kraus v Dopoledním Radiožurnálu vysvětlil, proč zanechal sjezdového lyžování a věnuje se skicrossu. Přiblížil také pravidla této disciplíny. S Lucií Výbornou si povídal o vítězstvích ve Světovém poháru, o přípravě na ZOH ve Vancouveru a také o sázce o letní sjezd Lomnického štítu. V úterý 20. května bude hostem vrakový potápěč Jindřich Böhm.

Tomáš Kraus je původně sjezdový lyžař. Proč od této disciplíny 'utekl' ke skicrossu? Já jsem tu změnu udělal někdy ve svých 25 letech. Ještě dva roky jsem jezdil obojí. Tréninkové dávky, které v tom slalomu byly potřeba, ale znamenaly tak jednostranné zatížení, že když jsem začal koketovat se skicrossem, tak mě to ohromě chytilo. Navíc jsem si uvolnil zatížení kolen, u kterých jsem měl sedm operací. To už jsem nechtěl podstupovat a shodou okolností mě sport, který vypadá dost nebezpečně, dalších ušetřil," odpověděl vítěz Světových pohárů 2005, 2006 a 2008.

V roce 2010 se skicross poprvé objeví na ZOH ve Vancouveru. "Samozřejmě jsem si řekl - no konečně. Ale je to o jednu olympiádu později. V Turíně to bylo na spadnutí, ale nevyšlo to. Moje disciplína je totiž taková, že člověk neví, kdy a jak bude zraněný," řekl lyžař. Pravidla skicrossu jsou podle něj jednoduchá: "Na start si stoupnou čtyři lidi, rozjedou se do trati plné překážek a pak už záleží na tom, kdo bude první v cíli. Jediné pravidlo je to, že nikdo nikoho nesmí stáhnout zpátky, zpomalit jeho rychlost," vysvětlil Kraus.

Tomáš Kraus vyhrál první Světový pohár ve skicrossu. Jak na to vzpomíná? "Jakoby píšu historii, ale jen toho Světového poháru, protože závody ve skicrossu už byly tak čtyři roky před tím pohárem. Viděl jsem to občas v televizi a říkal jsem si - to bych rád zkusil. Bylo to ale v zahraničí a já jsem měl málo času. Pak jsem to ale zkusil ve Špindlerově Mlýně a Světový pohár jsem vyhrál - náhodou. Všichni tam totiž měli zkušenosti, měli své servismany. Já jsem přijel s kamarádem Michalem Novotným a byli jsme tam opravdu elévové. Byl to pro mě zážitek, na který do konce života nezapomenu," přiblížil Tomáš Kraus.

Záznam celého rozhovoru s Tomášem Krausem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio