Tomáš Ječný

30. červenec 2009

Šest let vznikala největší jachta postavená na území Česka. Nese jméno Panta Rhei a Tomáš Ječný, jeden z jejích spolumajitelů, si o ní a o své vášni k moři a plachtění povídal s Lucií Výbornou v pátečním Dopoledním Radiožurnálu. Po lince přímo z paluby lodi kotvící v přístavu v Baltském moři se k nim připojil i kapitán lodi Jaroslav Vorel. V sobotu 1. srpna bude hostem Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven.

"Ten pocit, když rozvinete plachty, loď se vám nakloní, je tam úplné ticho, slyšíte jenom jak loď prořezává vlny a vítr v plachtách... v ruce cítíte vítr, to je něco úžasného," popisuje Tomáš Ječný s nadšením svoji ničím nenahraditelnou zkušenost z lodní paluby.

Dvacet dva metrů dlouhá loď Panta Rhei se na moře poprvé vydala letos koncem června. "Splnili jsme si sen, jsme na to docela pyšní, protože loď se nám povedla. Pluje, jak jsme si představovali," pochvaluje si její první týdny na moři její kapitán Jaroslav Vorel.

První představení lodi proběhlo v červnu během Dnů moře v polském Štětíně, kde byla jedinou plachetnicí plující pod vlajkou vnitrozemského státu. Co všechno obnáší stavba lodi v České republice? "Znamená to spoustu úřadování. Protože se tu nestaví mnoho lodí, tak se spousta věcí řeší poměrně složitě. Lidé na to nejsou zvyklí a některé věci jsme evidentně prošlapávali úplně poprvé," říká k tomu Tomáš Ječný.

V současné době brázdí jachta Panta Rhei vody Baltského moře a má za sebou už i první prověrku v podobě silné bouře. Její kapitán náročnost plavby v severních vodách potvrzuje: "Balt je hodně nevyzpytatelné moře. Dokonce jsme se z jedné etapy museli vrátit zpátky do přístavu, protože jsme nedokázali proti proudu tak dlouho bojovat. Získáváme větší a větší pokoru k těm živlům."

Jachta má nyní před sebou cestu z Baltského moře kolem Evropy. Plavba povede kolem německého pobřeží na jih, kanálem La Manche a Gibraltarem do Středozemního moře. Na tamní teplé počasí už se podle slov kapitána všichni těší.

V plánu pěti majitelů Panty Rhei je ale i cesta kolem světa. Existuje nějaká ideální trasa na takovou plavbu? "Ideální trasa je tam, kam fouká vítr," říká s úsměvem kapitán Jaroslav Vorel. "Co se týká cesty kolem světa, tak na tu si necháme ještě alespoň rok na přípravu," uzavírá kapitán.

Jak se řídí jachta s tří set metrovou plochou plachet? Na co myslí kapitán během bouře, když lodí zmítají šestimetrové vlny? Co všechno musí loď absolvovat před spuštěním na vodu? A jak se její posádka připravuje na případné setkání s piráty? V záznamu celého rozhovoru naleznete odpovědi Tomáše Ječného a Jaroslava Vorla nejen na tyto, ale i další zajímavé otázky.

Zajímá vás, co znamená jméno Panta Rhei nebo kde si můžete přečíst lodní deník? Přečtěte si záznam on-line rozhovoru, v němž Tomáš Ječný odpovídal po 11. hodině na dotazy posluchačů.

Záznam celého rozhovoru s Tomášem Ječným i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio