Tomáš Enge

14. září 2008

V pondělí byl hostem Dopoledního Radiožurnálu první český jezdec ve Formuli 1 Tomáš Enge. Jaká je jeho vysněná trať a jaké závody jezdí nyní? Vrátí se ještě do Formule 1? Tomáš Enge při rozhovoru také prozradil, jestli ho baví jezdit i po normální silnici a kolik má trestných bodů. V úterý 16. září bude hostem kreslíř Štěpán Mareš.

Současný tovární jezdec automobilky Aston Martin v Dopoledním Radiožurnálu vyprávěl nejen o vítězných víkendových závodech série Le Mans v Brně, kde Enge společně se svým spolujezdcem Antoniem Garciou triumfoval, ale i o celé letošní závodní sezoně.

Na otázku, jaká je šance, že se náš první závodník Formule 1 do této soutěže vrátí, Tomáš Enge odpověděl: "Jelikož už mám svůj věk a do Formule 1 vstupují mladší jezdci, tak maximálně se můžu svézt nějakým 'double seatem', když při nějaké akci budu vozit lidi. I kdybych mohl, tak už bych se nevrátil. Jsem spokojený s tím, co dělám teď." Vytrvalostní závody jsou podle Engeho mnohdy více akční než závody Formule 1, kde je pilot jen jako stroj, který poslouchá příkazy, a jede v autě prošpikovaném elektronikou.

Moderátorka Lucie Výborná se zajímala o stav trestných bodů svého hosta. "Zatím se snažím jezdit podle předpisů a nemám ani jeden, ale možná mám i štěstí a taky to může být tím, že jsem často v zahraničí," uvedl Tomáš Enge, jehož současný nejoblíbenější závodní okruh je Severní smyčka.

Tomáš Enge momentálně jezdí s Aston Martinem také mimo závodní trať. "Když mám to správný auto, tak mě baví i normální řízení." Je-li Tomáš Enge v pozici obyčejného účastníka automobilové dopravy, obtížně snáší dlouhé tratě, motorkáře a hlavně kličkování mezi kamiony. "Nejlepší by bylo mít dvě dálnice - jednu pro kamiony a nad tím druhou pro osobní auta. To by, myslím, uspokojilo obě strany," doplnil Enge.

Záznam rozhovoru s Tomášem Engem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio