Tomáš Berdych se do Austrálie vrací rád

11. leden 2012
Zblízka

Nejlepší tenisté kočují celý rok po světě, proto jen těžko můžou mít k nějakému místu opravdu silné pouto. Mají však alespoň své oblíbené zastávky a pokaždé ožijí, když se na ně se svým náčiním vypraví. To všechno platí i v případě Tomáše Berdycha, který může za zvlášť příjemnou destinaci považovat Austrálii. Dokonce se dá říct, že jedna z velkých českých olympijských nadějí odtud vyráží na cestu do Londýna z ideální startovní pozice.

Náměstí federace v centru Melbourne je plné lidí, kteří stojí čelem k pódiu a občas spontánně zakřičí. To když se ze stanu potaženým černým suknem ozve známý hlas. Jo-Wilfried Tsonga, Andy Roddick nebo Tomáš Berdych jsou obdivovanými hvězdami. Tentokrát sedí za stolkem a odpovídají na otázky o svých nejbližších plánech.

Australská Berdych Army fandí při každém zápasu

Tomáš Berdych mluví anglicky, ale možná by uspěl i s češtinou. V Austrálii má spoustu fanoušků, kteří se při zápasech českého tenisty v Melbourne většinou soustřeďují kolem už tradiční Berdych Army. A ti, co zemi poznají lépe, jako třeba Šimon Zavázal nebo Jan Lobík, můžou srovnávat.

„Vytvářejí při jeho zápasech neuvěřitelnou atmosféru. Mezi fanoušky je i jedna Češka, která se narodila v Austrálii. Maluje české vlajky, učí česká slova a podobně,“ vysvětluje Šimon Zavázal. „Je to pěkné. V Austrálii jsou skvělí fanoušci,“ domnívá se Jan Lobík.

Jak popisuje svůj běžný den v Austrálii sám Tomáš Berdych? „Dnes jsme se probudili, šli jsme na snídani a pak jsme stihli trénink v posilovně. Těsně před touto podpisovou akcí jsem se ještě vrátil do hotelu najíst. Teď nás ve tři hodiny čeká další trénink, kondiční trénink a běhání,“ nastiňuje s tím, že v pět nebo v půl šesté odpoledne následuje ještě regenerace.

Čechoaustralané Zdena a Stan Menšíkovi, světoběžníci a fanoušci českých tenistů

Austrálie? Časový posun a nebezpečné slunce

„Člověk skončí v sedm osm hodin večer, navečeří se a den je pryč. Když se hraje, mívám tréninku méně. Jen se rozehraji, maximálně lehce rozcvičím,“ zmiňuje s tím, že časový posun mu problémy nedělá. „Tříhodinový rozdíl mezi Perthem a Melbourne je nepříjemný. Večer se mi nechce spát a ráno jsem unavený, ale první dva dny jsem časový rozdíl vůbec neřešil,“ přiznává.

O něco složitější je to pochopitelně s přesunem z České republiky, ale i tak vyráží český tenista za sluncem na opačnou polokouli do o deset hodin rozdílného časového pásma rád. A už od své první návštěvy si také leccos pamatuje.

„Poprvé jsem přiletěl do Melbourne. Věděl jsem, že tu bude teplo, ale tady je teplo o něčem jiném. Člověk se opálí, ale také se může spálit. Je třeba dávat pozor,“ varuje. „První den v Austrálii jsem se spálil,“ vzpomíná tenista Tomáš Berdych, který tentokrát startuje v Austrálii o něco náročnější sezónu než obvykle.

Ta letošní totiž bude zahrnovat také olympijské hry v Londýně, na které spolu s dalšími českými medailovými nadějemi pravidelně každou středu už dopředu vyrážíme.


Zvětšit mapu polohy Melbourne

autor: jpa
Spustit audio