Tohle typické palestinské jídlo připravíte i doma. Maqlúbe, slaná „bábovka“, učaruje i Evropanům

Arabská kuchyně zní sice jako kulinářský pojem, je to ale výraz hodně nepřesný. Chutě různých arabských národů se totiž hodně liší. V Egyptě si například nepochutnáte na syrském humusu, v Tunisku neznají egyptské košarí a v Sýrii byste marně hledali marocký kuskus. A v Palestině? Tam je to úplně jiná kulinářská pohádka…

Ve dveřích starého domu v Jaffě vítá hosty Mahmúd Disúkí a jeho žena Alija. Arabský dům tu stál dávno před tím, než vyrostl moderní Tel Aviv a než vznikl dnešní Izrael.

V malé kuchyni se připravuje palestinská večeře a všechno se točí kolem maqlúbe. Maqlúbe znamená arabsky překlopená a vrcholem přípravy tohoto palestinského pokrmu je právě vyklopení senzačního obsahu hrnce na velký tác, podobně jako se vyklápí bábovka.

Na plný hrnec pokládá Mahmúd skleněný tác. Musí ho opatrně přidržovat, rychle hrnec převrátit tácem dolů, položit tác na stůl, položit na dno hrnce, aby se obsah odlepil, a pomaličku ho nadzdvihnout. Objevují se kuličky cizrny, plátky opečeného baklažánu a skleněné kroužky cibule a pod tím vším kopec žluté rýže. Celé to nádherně voní.

S maqlúbe večeře zdaleka nekončí. Alija vytahuje z trouby brambory nadívané mletým masem, koftu, v různých omáčkách. Chuťové pohárky úplně přetékají a Mahmúd ještě dodělává různá mezze, tedy teplé i studené saláty.

Zvláště na jeden je velmi hrdý: „Tohle je palestinský mišš. Ten spolehlivě vzbudí chuť k jídlu. Dělám ho ze zákysu, pálivých papriček, citronu a pískavice.“ V zimě je to prý skvělé na zahřátí.

Mezze jsou různé saláty, na zeleninových nesmí v sezóně chybět zrníčka z granátových jablek

Pro Izraelce je tu košer varianta

Paní Alija pracovala ve školce, teď už je v důchodu. „Když mi vyrostly děti a pak i vnoučata, začala jsem chodit na různé kurzy. A tam mi poradili, že bych mohla nabízet domácí kuchyni zákazníkům. Mahmúd mě podpořil, říkal, že máme velký a prázdný dům, tak proč ho nevyužít. S Mahmúdem vaříme vždycky spolu,“ říká paní Alia.

S hosty se kontaktuje přes internetovou službu EatWith. Dvakrát týdně tak má strávníky, většinou cizince. Rádi chodí i židovští Izraelci. Těm se ale občas musí palestinská kuchyně přizpůsobit, aby byla košer.

Příprava tradiční maqlúbe vrcholí jejím opatrným vyklopením z hrnce
autor: mac
Spustit audio