Tisíc a jedna chuť světa. Ľubomír Smatana představuje zajímavá bistra v Česku
Tady v lese je to paráda, pochvaluje si Vysočinu francouzský kuchař. Vaří na samotě a rezervace má na týdny dopředu
Daleko od velkého města, ve vesničce Horní Dubenky na Vysočině, vaří francouzský kuchař Remi Decroix a umí to tak dobře, že má rezervace na týdny dopředu. Podnik se jmenuje Bistrot de Papa, tedy Tatínkovo bistro, otevřeno má jen od čtvrtka do neděle a připravuje pouze čtyři hlavní jídla, pár předkrmů a sadu zákusků. To všechno proto, že vaří a peče sám, personál se stará hosty. Jeho kuchyně je navíc zákazníkům na očích, aby viděli, co pro ně chystá.
„Jen ať se hosté podívají, co dělám,“ říká česky se silným francouzským přízvukem padesátník, který prošel mnoho restaurací po celém světě, než se usadil na českém venkově. S manželkou Evou koupili starou usedlost u rybníka, stylově ji opravili a nesmlouvavě tady útočí na chuťové buňky hostů zblízka i zdaleka.
Remi stojí za pultem, kde podává servírkám jídlo, na pár metrech čtverečních má všechno po ruce a ještě vidí ke vchodu i do jídelny. Na pultu právě přistává kachní stehno na třešňové omáčce.
„Šéf opravdu vaří všechno sám. Ráno vstane na pátou a peče zákusky. My obsluhujeme a máme čas na hosty,“ říká Lucie, která tu pracuje od začátku. „On tomu všemu dává duši. A to neříkám jako klišé. Navíc všechno řeší s klidem a vytváří rodinnou atmosféru.“
Tatarák jako nikde jinde
Remi Decroix má otevřeno pouze čtyři dny v týdnu, aby mohl připravit nové menu, nakoupit správné suroviny a připravit si základ pro čtyři dny vaření. „Dřív jsem kupoval 95 procent surovin ve Francii. Teď kupuju 95 procent surovin v Česku a skoro nejvíc tady v okolí. Třeba skvělé hovězí mám ze statku 15 kilometrů odsud, tatarák dělám hodně rád.“
Na tatarák se do Bistrot de Papa opravu jezdí, tím je podnik vyhlášený. Dal si ho i cyklista Ladislav Vaďura, který teď přichází do kuchyně a staví na pult láhev s čirou tekutinou. „To je pro vás, vřelé díky, “ říká kuchaři a potřásá mu rukou.
„Jezdíme každý rok do Telče na festival a tohle bistro nemůžeme vynechat. Vaří neskutečně a v podstatě mě seznámil s francouzskou kuchyní. Tohle je slivovice od nás z Uherského Hradiště jako dárek,“ usmívá se.
Láska prochází žaludkem
Do kuchyně vplouvá v bílé halence a s dlouhým copem přes rameno usměvavá paní domu Eva Decroix. „Když jsme to koupili, tak tady byla naše kuchyně a v jídelně byl náš obývák. Ale já v podstatě nevařím, to jsem nechávala vždy na manželovi,“ přiznává.
S francouzským kuchařem se seznámila jako studentka, když přišla na brigádu do pražského podniku, kde Remi pracoval. Láska i v tomto případě prošla žaludkem. „Otevřená kuchyně byl manželův nápad. Já ani nemůžu říct, jestli to je francouzský styl, já nevím. Prostě je to náš styl a skvěle to funguje.“
Rodina je základ
O tom, že podnik funguje skvěle, svědčí přímo v kuchyni vyzvánějící telefon. Servírka přijímá hovor a zapisuje si rezervace. Přijít sem bez ohlášení nemusí vyjít. „Mám obsazeno na tři týdny dopředu a rezervace průběžně až do konce roku. To je perfektní, protože se na hosty můžu připravit a vím, kolik toho mám uvařit,“ říká Remi, když si na chvíli sedne ke stěně, kterou zdobí černobílá fotografie prarodičů z 50. let minulého století.
„Babička měla deset dětí. Já pocházím z Lille, což je na sever od Paříže. Tohle je můj táta. Rodina je základ a i proto mám otevřeno jen čtyři dny v týdnu. Abych měl čas na manželku a na obě dcery,“ říká s nezaměnitelným přízvukem Remi Decroix, který v lesích Vysočiny dokazuje, že vynikající kuchař nemá o hosty nouzi na žádném místě a v žádné době.
Související
-
Festivalový zápisník Ľubomíra Smatany
Ve Varech to na začátku července žije, a kdo může, jede tam. Kdo nemůže, ten by měl každý den v 8:50 poslouchat festivalové reportáže našeho reportéra Ľubomíra Smatany.
-
Nejhezčí plovárny v Česku. Co je na nich kouzelného a kde je najdete?
Reportér Ľubomír Smatana vám v novém seriálu představí prvorepublikové perly mezi plovárnami i ty, které díky nadšencům znovu získávají svůj lesk.
-
Pražská zoo, jak ji neznáte. Nový reportážní seriál Ľubomíra Smatany k 90. výročí vzniku Zoo Praha
Zoologická zahrada v pražské Troji vstoupí 28. září do desáté dekády své existence. Reportér Ľubomír Smatana nahlédl s mikrofonem tam, kam se běžný návštěvník nepodívá.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.