Tisíc a jedna chuť světa. Ľubomír Smatana představuje zajímavá bistra v Česku
Usměvavý Abdel z Tuniska kočuje po Česku ve svém bistru na kolečkách
Jako správný kočovník vytáhne Abdel několikrát do týdne své bistro na kolečkách a vyráží do světa. Abdel pochází z Tunisu, ve svém foodtracku nazvaném Nabu Sandwich vaří severoafrickou nebo také středomořskou kuchyni. V Česku objíždí festivaly nebo trhy v Praze. Vařit se naučil v Tunisu, v podstatě doma od své matky, později pracoval ve Francii a do Česka ho přilákala přítelkyně. V seriálu dnes zamíříme do Litomyšle, kde na jeden víkend Abdel zaparkoval své pojízdné bistro.
V tmavě zeleně pomalované dodávce s výraznými bílými nápisy stojí usměvavý chlapík v zástěře, podupává si v rytmu arabské hudby a na roštu peče maso. Moc místa nemá, aby ale mohl připravit sendviče na tuniský způsob, to stačí.
Šestým rokem v Česku
„Dobrý den, haló, tady jsem,“ vykřikuje vesele ze širokého okénka a na hřebíček nabodává lístek s objednávkou. „Dneska zůstala přítelkyně doma, má jinou práci, tak jsem vyrazil sám,“ říká krásnou češtinou Abdel.
Čtěte také
Má na mysli Michaelu, se kterou se seznámil, když byla před deseti lety na dovolené v Tunisu. „Jezdili tam Češi a Slováci, já jsem dělal v turistickém byznysu, takže jsem pár slov uměl. Tady jsem se naučil.“
V Česku žije teprve šestým rokem, mluví česky s přízvukem, ale zcela samozřejmě. „Začali jsme jezdit po Česku před covidem, to nebylo nejlepší, ale funguje to.“
Falafel, šavarma, pita
Abdel pochází z pěti dětí a jako druhý nejstarší měl na starost vaření pro ostatní. „Tatínek byl pracovně na cestách, maminka taky hodně pracovala a nebývala doma, tak jsem vařil sourozencům já. Bavilo mě to.“
Tuniský kuchař vaří pár základních jídel jako falafel nebo šavarma, myslí i na vegetariány a v mikrovlnce rozpéká arabský chléb pitu. Vnitřek kuchyně zdobí imitace kachliček s typickými arabskými květinovými vzory a podle toho, jak Abdel za pultem tančí, je zřejmé, že ho to baví i dneska.
Brigádníci vždy místní
Ovšem i když nevzal přítelkyni, není tu sám. Pomáhají mu dvě mladé ženy, které našel přes aplikaci o brigádách. „Nemá cenu brát někoho ráno v pět v Praze, lepší je najít někoho tady.“
Obě ženy pocházejí z městeček nedaleko Litomyšle a foodtruck zevnitř vidí poprvé. „Je to trochu riskantní, domluvit se takhle náhodně, ale funguje to,“ říká Abdel a modrooká Lenka s ohnivými vlasy svázanými do copu přitakává: „Takové sendviče připravuju poprvé, v podstatě ani tento druh jídel neznám, našla jsem si to na webu, ale Abdel nám všechno ukázal.“
Podobně je na tom i majitelka kavárny z Vysokého Mýta Veronika, která má o víkendu zavřeno, a tak se chce trochu přiučit: „Zajímá mě, jak to dělá někdo jiný, a ve foodtracku to rozhodně zajímavé je.“
Kočovný život
Temperamentní Abdel se mezitím dává do řeči skoro s každým zákazníkem, zničehonic se sebere a doběhne všem pro kávu a vysílá úsměvy na všechny strany. Ptám se ho, jestli se cítí jako kočovník. Chvíli přemýšlí nad slovem, které zřejmě nezná, po chvíli se ale domluvíme a Abdel hned vypálí jeho ekvivalent v arabštině.
„Dřív jsem cestoval hodně, ale teď kočuju jen po Česku,“ rozesměje se a opět se vrhá do svého malého tuniského království na kolečkách. „Jednou možná budeme mít i tuniskou restauraci a kočování bude konec.“
Související
-
Festivalový zápisník Ľubomíra Smatany
Ve Varech to na začátku července žije, a kdo může, jede tam. Kdo nemůže, ten by měl každý den v 8:50 poslouchat festivalové reportáže našeho reportéra Ľubomíra Smatany.
-
Nejhezčí plovárny v Česku. Co je na nich kouzelného a kde je najdete?
Reportér Ľubomír Smatana vám v novém seriálu představí prvorepublikové perly mezi plovárnami i ty, které díky nadšencům znovu získávají svůj lesk.
-
Pražská zoo, jak ji neznáte. Nový reportážní seriál Ľubomíra Smatany k 90. výročí vzniku Zoo Praha
Zoologická zahrada v pražské Troji vstoupí 28. září do desáté dekády své existence. Reportér Ľubomír Smatana nahlédl s mikrofonem tam, kam se běžný návštěvník nepodívá.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka