Tipy na víkend 7.– 9. června: podpořte povodní poničené hrady a zámky

V tipech na víkend vás tentokrát pozveme do pražské zoo, kterou můžete pomoci podpořit po ničivých povodních. Můžete vyrazit také do Ostravy na divadelní festival nebo na zámek v Duchcově, kde na vás bude čekat Casanova.

Podpořte obnovu a rekonstrukci některých vodou poničených hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu tím, že navštívíte jeho objekty! Třeba jihočeský zámek Kratochvíle měl zaplavený prostor předzámčí. Voda byla výš než v roce 2002. Areál je už ve stabilizovaném stavu. Nejvíce poškozena byla západní ohradní zeď s originálními renesančními malbami. Tím se zkomplikovaly restaurátorské práce. Zámek je však v tuto chvíli opět otevřen.

V Ratibořicích byl vodou nejvíc zasažen objekt Rudrova mlýna a jeho bezprostřední okolí. Budovy bělidla a panské prádelny byly podmáčeny, ale do interiérů se voda nedostala. V tuto chvíli jsou všechny objekty zpřístupněny. Pouze v Rudrově mlýně nelze pro návštěvníky otevřít všechny běžně přístupné prostory.


Zobrazit tipy na víkend 7.– 9. června na větší mapě

Také Zoo Praha je otevřená. Přístupná je však jen horní část. Dolní je totálně zničená. Zoologickou zahradu můžete podpořit svou návštěvou, ale nejezděte do Troje autem, použijte spíš hromadnou dopravou, aby se situace v oblasti ještě víc nekomplikovala.

Zamiřte o víkendu do Ostravy na divadelní festival Dream Factory. Budete mít jedinečnou šanci zhlédnout vrcholná představení. Kromě špičkových her nebudou chybět debaty s umělci a tvůrci inscenací. Letošní novinkou je filmová sekce, která představí divadlo ve filmu.

Vydejte se na zámek Duchcov. V sobotu se tam na vás bude těšit Giacomo Casanova, služebníci hraběte Valdštejna a paní hraběnka, kteří vás provedou světem zámeckých hrátek. Dozvíte se, jak slastný i strastný dovede být život na zámku, když vám společníka dělá samotný dobrodruh Casanova. Oživené prohlídky zámecké expozice v podání Divadla M se budou konat ve 13 a 14 hodin. Doporučujeme rezervaci na telefonním čísle 417 835 301.

V Duchcově navíc v pátek začne v Knížecí zahradě v 17 hodin výstava bonsají. Potrvá do nedělních ranních hodin. Uvidíte desítky pozoruhodných druhů této okrasné rostliny a dozvíte se mnoho zajímavých informací o její historii a způsobech pěstitelství. Rozhodně si nenechte ujít večerní atmosféru, kdy bude výstava stylově nasvícena.

Na zámku v Uherském Ostrohu bude v sobotu otevřena unikátní trasa, která povede zámeckým podzemím. Součástí expozice bude také objekt Srdce pro Václava Havla, plastika vzniklá ze svíček přinášených na pietní místa v mnoha městech země. Autorem tohoto objektu je ostrožský výtvarník Roman Švejda s Lukášem Gavlovským. Autoři Srdce pro Václava Havla se rozhodli, že Uherský Ostroh je pravděpodobně poslední destinací, kde bude tento objekt umístěn, před definitivním ukončením celého projektu.

Veřejnost si bude moci popáté v historii prohlédnout jinak běžně nepřístupné prostory budovy České národní banky v Praze. Den otevřených dveří ČNB je završením akcí, které připomínají výročí 20 let ČNB a samostatné české měny. Centrální banka bude otevřená v sobotu od 9 do 16 hodin.

Sraz komiksových fanoušků, vydavatelů a tvůrců s názvem Crwecon se uskuteční v sobotu v pražském Cross Clubu v Holešovicích. Na programu jsou už od rána přednášky, křty nových titulů, rozhovory s vydavateli, komiksové burzy i promítání filmů.

Na olomouckém výstavišti Flora můžete navštívit veletrh Mezi námi, který nabízí vybavení a služby handicapovaným. V pátek tam začíná i projekt Senioři bez hranic. Od června do konce srpna mohou senioři zdarma navštěvovat výtvarné dílny, semináře, výuku společenského tance, jízdu na bruslích nebo naučné vycházky.

Za folklórem se o víkendu vydejte do Rožnova pod Radhoštěm. Letos ho ozdobí soubory z Afriky a Kostariky. Akce, která patří mezi nejvýznamnější folklórní festivaly nejen ve Zlínském kraji, se koná od 7. do 9. června v Dřevěném městečku ve Valašském muzeu v přírodě. Její součástí bude i přehlídka skupin historického šermu. V sobotu se mohou návštěvníci těšit například i na koncert Vojenské hudby Olomouc a roztančené rožnovské náměstí, které bude živou pozvánkou na festival. V areálu muzea se uskuteční bubenická show, přehlídka skupin historického šermu i dětských zpěváčků a tanečních souborů. Zpestřením programu bude exhibiční vystoupení jednotky Čestné stráže Armády ČR. A například nedělní dopoledne v městském parku nabídne nejmenším návštěvníkům festivalu hry, soutěže a ukázky hasičské a policejní techniky.

Speciálním koncertem oslaví Moravské divadlo v Olomouci 200 let od narození německého hudebního skladatele Richarda Wagnera. Jeviště divadla se promění ve velkou koncertní síň, obsadí jej hudebníci i operní pěvci. Na diváky čekají ukázky ze čtyř nejzvučnějších Wagnerových oper. Chybět nebude ani Valkýra nebo Mistři pěvci norimberští. Koncerty se uskuteční v pátek a v sobotu.

Talentované děti z celé Moravy se v neděli utkají v několika uměleckých disciplínách ve finále soutěže Moravia talent. Galavečer se bude konat ve zlínské Malé scéně. Talentová soutěž je určena pro nadané děti, které soutěží v šesti disciplínách: zpěvu, tanci, hře na hudební nástroje, výtvarné činnosti, kouzlech a magii.

Nádvoří zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku bude o víkendu hostit festival soudobé taneční tvorby Tanecvalmez 2013. Pořadatelé pozvali soubory 420People a Dekkadancers. Zvláštním hostem bude herec David Prachař. Dekkadancers připravili vystoupení nazvaná Nedokončený kus, Černý mraky nepláčou a Kill de Bill. David Prachař se představí v choreografii Itzika Galiliho.

Bohatý program čeká návštěvníky kroměřížského zámku a zahrad. V pátek v rámci Noci galerií se budou konat vernisáže výstav Artemisia Gentileschi – David rozjímající nad Goliášovou hlavou a Stín kvetoucí sakury – výběr japonského umění z českých sbírek. O víkendu potom komentované prohlídky otevřou brány Podzámecké a Květné zahrady.

Stovky exotických motýlů převážně z tropických oblastí se právě teď líhnou ve skleníku Arboreta Nový Dvůr u Opavy. Křehkou krásu mohou lidé obdivovat jen do konce června. Tři zásilky, které arboretum z motýlích farem během měsíce dostane, obsahují několik set rozličných kukel. Každou musí místní zahradníci ručně za tenké vlákno zavěsit do speciální vitríny, aby se hmyz mohl vylíhnout. K tomu motýl potřebuje stabilní teplotu skleníku. Zatím je kvůli deštivému počasí líhnutí pomalejší.

V areálu Nákladového nádraží Žižkov teď najdete přehlídku současného umění Prague Biennale. Potrvá až do 15. září a opět se pokusí představit tuzemskému publiku aktuální umělecké tendence. Stěžejním bodem Prague Biennale je sekce Expanded Painting zaměřená na současnou malbu. Mezi 25 autory zastupuje českou scénu Helena Hladilová, Jakub Nepraš a Luděk Rathouský.

Občanský odpor proti komunistické totalitě připomíná nová výstava Moravského zemského muzea v Brně. Tvoří ji řada dokumentů, samizdatů nebo fotografií, které muzeum v posledních letech získalo od někdejších disidentů, umělců a dalších pamětníků totality. Moravské zemské muzeum spravuje například pozůstalosti spisovatelů Jiřího Gruši a Jana Trefulky. Část svého archívu svěřil muzeu spisovatel Pavel Kohout.

Díla lipských umělců inspirovaná jejich pobytem v Brně vystavuje Dům umění na Malinovského náměstí. Expozice Reading The Cities připomíná 40. výročí partnerství obou měst. Zatímco nynější výstava představuje Brno očima umělců z Lipska, na podzim se role obrátí. Umělci na základě svých subjektivních dojmů z města a života v něm vytvořili různorodá díla – fotografie, videa, instalace i konceptuální umění.

Vezměte děti a vydejte se do Regionálního muzea a galerie v Jičíně. V pátek tam otevírají výstavu nazvanou Ondřej Sekora přírodovědcem. Expozice, kterou si budou moci zájemci prohlédnout do 29. září, je zaměřená na tři z mnoha Sekorových knih, na Ferdu Mravence, Čmeláka Aninku a Uprchlíka na ptačím stromě. Zahájení bude součástí programu páteční jičínské muzejní noci. Připravená bude také noční komentovaná prohlídka muzea nebo trpasličí poslechová diskotéka, která doprovodí výstavu Trpaslík a jeho svět.

Památník Velké Moravy ve Starém Městě na Uherskohradišťsku otevřel výstavu šperků z druhé poloviny 9. století s názvem Veligrad. Nabídne tři desítky rozmanitých ozdob, které dokumentují mistrovství řemeslníků z dob Velké Moravy. Návštěvníci si budou moci prohlédnout například nález z takzvaného hrobu 106 objeveného ve Starém Městě Na Valách. Byla tam pohřbena mladá dívka z období Velké Moravy, která měla u sebe tři páry bohatě zdobených velkých náušnic. Výstava ve Starém Městě potrvá do 7. července.

Naučit děti dobře hospodařit s penězi, znát jejich hodnotu a smysl, ale zároveň je příliš neglorifikovat, chce výstava Peníze, nebo život?, která je přístupná v Muzeu hlavního města Prahy. Dětští návštěvníci mohou při prohlížení výstavy také plnit úkoly, dostanou spořící kartu s virtuálním kapitálem a na jednotlivých zastávkách expozice mohou vydělávat, měnit, spořit, investovat nebo darovat na prospěšnou věc. Výstava je celá o penězích – objasňuje jejich historii a funkci jako platebního nástroje, jejich výrobu i oběh. Děti mají podle pořadatelů na vlastní kůži zažít, jakou funkci a roli peníze ve společnosti hrají. Aby si vydělaly peníze, mohou si vybrat určité zaměstnání, peníze pak mohou utrácet za zábavu nebo šetřit.

Prostory olomoucké Galerie G obsadily velkoplošné fotografie a skleněné objekty výtvarníka Marka Trizuljaka. Expozice má připomenout 60. narozeniny tohoto akademického malíře, ale i řadu mezinárodních projektů, kterých se účastnil. Nejde o bilancující výstavu. Výtvarník lidem představí svá nejnovější díla za poslední dva roky.

Na zámku v Bystřici pod Hostýnem začala výstava grafik Oldřicha Kulhánka, který je známý jako autor současné podoby českých bankovek nebo řady poštovních známek. Kulhánek, jenž letos v lednu náhle zemřel ve věku 72 let, se však ve své tvorbě zaměřil hlavně na lidské tělo.

Muzeum Komenského na zámku v Přerově otevřelo výstavu ke 111. výročí zahájení sériové výroby plyšových medvídků. Expozice nabízí kolem 1300 těchto oblíbených hraček ze soukromé sbírky Svatavy Ryparové z Klokočí na Přerovsku. Výstava by měla starším návštěvníkům připomenout dětství. Najdou tam hračky, s nimiž si sami hráli. Podle odborníků je několik verzí, jak tato oblíbená plyšová hračka vznikla. Podle jedné z nich to bylo kvůli americkému prezidentovi Theodoru Rooseveltovi, který prý odmítl při lovu zastřelit mládě medvěda. Využil toho výrobce hraček z Brooklynu a přišel na trh s plyšovým medvídkem, kterého se souhlasem prezidenta nazval Teddy Bear.

Napajedelské muzeum otevřelo stálou expozici nafukovacích hraček, které v 60. a 70. letech minulého století pro Fatru Napajedla navrhli designéři Libuše Niklová a Alfréd Klug. Návštěvníci si mohou prohlédnout hračky, které si pamatují z dětství – červeného buvola, modrého slona, pískací černou kočku i žlutého lva. Autorem expozice je syn Libuše Niklové, výtvarník Petr Nikl. Právě on stojí i za další výstavou Dialog s maminkou, kterou Muzeum v Napajedlech otevřelo. Nikl prostřednictvím kresby a průsvitných nafukovacích hraček niterně komunikuje se svou matkou a jejím dílem. Výstavu, která v muzeu potrvá do 27. července, doplňují dvě videoprojekce.

Díla Romana Havelky, Aloise Kalvody a Stanislava Lolka jsou k vidění na holešovském zámku. Všichni autoři patřili mezi vyhledávané krajináře přelomu 19. a 20. století, měli vztah k Moravě a stejného učitele. Proto také výstava nese název Moravští krajináři – žáci Julia Mařáka. Výstava ve třech sálech zámecké galerie nabízí více než 80 obrazů zapůjčených ze sbírek českých a moravských státních galerií a soukromých sbírek.

Tipy na víkend vysílá Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Petrem Králem mezi 12.30 a 15.00 hod. a také ve víkendovém ranním, poledním i odpoledním programu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio