Tipy na víkend

23. březen 2007

Před námi jsou dva volné dny, které nabízí nepřeberné množství nejrůznějších akcí. V našich Tipech na víkend vás pozveme třeba na vynášení Morany, na festival cestovatelů, na čerstvě upečený chléb do Lenory, na pozorování vzácných ptáků na Tovačovské rybníky a také na prohlídky několika vodních nádrží. Pěkný víkend!

Na tradiční jarní setkání a velikonoční jarmark vás v sobotu zve Toulcův dvůr v Praze-Hostivaři. Budete si tam moci koupit nejrůznější dárečky, ale také si v dílnách vyrobit drobné velikonoční předměty. Nebudou chybět ani ukázky lidové tvorby a prohlídka areálu a farmy s domácími zvířaty. Zpívat se budou jarní písně a připraveno bude malé občerstvení. Po skončení jarmarku v 17.30 si budete moci připomenout starodávný zvyk loučení se zimou - vynášet se bude Morana. Jarmark se otevře v 10 hodin.

Začátek jara uvítá Zoologická a botanická zahrada města Plzně v sobotu soutěžním programem pro děti a celé rodiny před Tropickým pavilonem. Program začíná v 10 hodin. Pro zájemce je připraveno několik soutěžních her například skládání želvích puzzlí, pohádkový drak, nenasytný klokan a další. Ti, kteří chtějí posoudit své znalosti o jarní přírodě, by se měli vydat po soutěžní naučné stezce. Pro všechny úspěšné soutěžící jsou připraveny sladké a další ceny.

Na "Smrtnou neděli" v 15 hodin započne poslední a definitivní pouť letošní "předlouhé a únavné" zimy také v Českých Budějovicích. Morana skončí v plamenech a pak bude po zásluze utopena v řece Malši. V neděli se vyráží v 15 hodin z Piaristického náměstí. Trasa povede přes náměstí Přemysla Otakara II. na nábřeží Malše. Odedávna takto lidé přivolávali a slavívali příchod jara, hojnosti a sluníčka obřadem vynášením smrtky - Morany. Vlastní masku si budete moci pod odborným vedením lektora vyrobit už v sobotu od 14 hodin v galerii Pod kamennou žábou na Piaristickém náměstí.

Rozloučit se zimou se můžete v neděli v Pardubicích. Za doprovodu lidových písniček tam skončí smrtka v řece. S programem, který začne v 15 hodin v historickém centru na Příhrádku.

Na tradiční vítání jara můžete zamířit v neděli také do muzea ve Valašském Meziříčí. Pořad začne ve 14 hodin a na závěr je naplánováno společné vynášení Mařeny k řece Bečvě.

V lenorské peci se v sobotu bude opět péct chleba. Pec patří obci Lenora, a protože potřebuje opravu, tak sobotní pečení bude trochu výjimečné. Ti, kdo přijdou, budou moci na rekonstrukci pece přispět. Na podzim loňského roku narazilo do pece nákladní vozidlo a poškodilo ji. Při opravě se pak zjistilo, že její krov je napaden hnilobou a pec je prasklá. V sobotu se bude péct od 10 do 15 hodin. Ochutnat budete moci kromě vynikajícího chleba také lenorské housky a česnekové placky.

V Nepomuku na Plzeňsku si můžete užít "Jarní víkend". V městském kulturním středisku si budete moci uplést pomlázky, ozdobit kraslice. Pokud to nezvládnete, tak se tam budou také malovaná vajíčka prodávat. Koupit si budete moci i košíkářské výrobky a nejrůznější jarní dekorace.

Příznivci cestování by se o víkendu měli stavit na cestovatelském festivalu v kulturním domě Ládví v Praze 8. Se svými projekcemi, které budou zaměřené na exotiku, evropské destinace i expediční cesty, se představí více než 40 cestovatelů. Čekají vás přednášky, výstava fotografií a ústředním tématem bude panelová diskuse o cestovatelské dvojici Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund. Podrobnosti o programu najdete na www.setkanicestovatelu.cz

Milovníci přírody mohou tento víkend letos poprvé vyrazit na Přerovsko s odborníky pozorovat ptáky. Do života opeřenců mohou nahlédnout pod vedením zástupců Moravského ornitologického spolku. Letošní první exkurze na Tovačovských jezerech je zaměřena na jarní tah. Lidé se mohou těšit na severské kachny, ale i potápky či opeřence ze skupiny bahňáků.

Podpořit slepeckou školu v tibetské Lhase můžete v pátek a v sobotu, pokud zamíříte na benefiční rockový festival Music for Tibet. Začátek je dnes v 19 a zítra v 16 hodin V Čapkově sále v Hronově začíná v pátek v 19 a v sobotu v 16 hodin.

Old Fashion trio zahájí v sobotu od 17 hodin program festivalu Jazz Černošice, během kterého se představí například Jana Koubková, Karel Ružicka Trio, Milan Svoboda quartet nebo skupina Gulo čar. Koncert se uskuteční před restaurací Boleta.

A tady je pozvánka na procházku: Otevřené jsou palácové zahrady pod Pražským hradem. V březnu je komplex historických zahrad otevřen od 10 do 17 hodin. Areál Palácových zahrad na Malé Straně tvoří pět terasových zahrad. Romantické místo pod Pražským hradem skýtá především zajímavé pohledy na panorama města a možnosti procházek. Zahrady se rozkládají na jižním svahu hradčanského návrší a jsou spojnicí mezi Pražským hradem a Malou Stranou.

Klub českých turistů pořádá v sobotu turistický výšlap Jarní Vysočinou. Trasy jsou dlouhé 10 až 50 kilometrů. Start je v 6 hodin ráno u městského úřadu V Rámech v Havlíčkově Brodu.

Na cyklistický výlet Manětínskou pahorkatinou se můžete vydat v neděli od 8 hodin z plzeňského parkoviště na Rychtářce. Délka trasy bude přibližně 85 kilometrů.

Prohlédnout si původní parní čerpací stanici můžete v sobotu v Olomouci - Chválkovicích. Stanice sloužila k zásobování Olomouce pitnou vodou až do roku 1960. Při příležitosti Světového dne vody budete moci nahlédnout také do úpravny vody v Olomouci - Černovíře a do čistírny odpadních vod v Olomouci, Uničově a v Prostějově.

V sobotu máte úžasnou možnost prohlédnout si vodní díla Slezká Harta, Kružberk, Šance, Morávka a Žermanice. Při dni otevřených dveří, který Povodí Odry uspořádalo kvůli Světovému dni vody si budete moci prohlédnout i rybné hospodářství Kružberk a Žermanice, vodohospodářský dispečink a také laboratoře. Prohlídky ve všech zařízeních začínají každou celou hodinu od 9 do 14 hodin. Každá prohlídka a exkurze trvá zhruba hodinu.

Do časů Vinzenze Priessnitze se o víkendu můžete ponořit v Lázních Jeseník. Tamní sanatoria pořádají slavnost v dobových kostýmech. Její součástí je i Priessnitzův balíček. V pátek si budete moci vyzkoušet koupel, jednofázovou pololázeň, střídavou nožní koupel, pitné kůry a historicky prověřené procedury ve volné přírodě v areálu lázní. V sobotu vás pak čeká procházka pod vedením Vinzenze Priessnitze kolem jesenických pramenů, návštěva lázeňské procedury a večer ples. V neděli dopoledne si budete moci vyzkoušet celotělovou koupel v bazénu.

Do jihlavského Divadla Na Kopečku, které je v areálu psychiatrické léčebny, se můžete jít podívat na studentský divadelní festival JID-20-07. Až do neděle budete moci shlédnout studentské soubory převážně z Vysočiny. Součástí festivalu budou koncerty, hudební, herecké a taneční dílny. Studenti pořádajícího jihlavského gymnázia připravili do kavárny Etage autorské čtení a koncert. Nesoutěžně se představí například Studio Ypsilon s hrou Drama v kostce a Divadlo Vosto5.

Posluchači hudební fakulty Akademie múzických umění připravili novou inscenaci komické opery Ženitba od Bohuslava Martinů zkomponované podle Gogolovy předlohy. Dílo mělo úspěšnou premiéru v USA v televizi v roce 1953 a uvádí se poměrně často. První představení jsou naplánována na tento víkend do pražského Divadla Komedie.

Zpěvačka Monika Načeva, kytarista Michal Pavlíček a dýdžej Five představí v sobotu na koncertě v pražském Paláci Akropolis premiéru nového společného projektu. Načeva se nedávno vrátila na hudební scénu po několikaleté odmlce způsobené mateřskou dovolenou, během které vystupovala pouze výjimečně.

V Praze můžete vyrazit na některý z filmů Febiofestu. Podle ředitele Febiofestu Fera Feniče se jen v Praze uskuteční 449 projekcí. Mezinárodní přehlídka filmu, televize a videa potrvá v metropoli do 30. března a pak bude pokračovat v desítce českých a osmi slovenských městech.

V Ostravě v neděli začne Kašparův ostravský týden. Divadelní spolek Kašpar uvede své hry v Divadle Patra Bezruče, Domě kultury města Ostravy a v sále divadla Komorní scéna Aréna. Kašpar do Ostravy veze průřez těmi nejúspěšnějšími inscenacemi, které mají na repertoáru. Návštěvníci se mohou těšit na starší i nové hry. Herci připravili jak večerní, tak i noční představení.

LYŽOVÁNÍ:

Nový sníh a teploty kolem nuly vylepšily lyžařské podmínky v zimních střediscích v Libereckém kraji. Nejlepší lyžování nabízí harrachovské lyžařské centrum, o víkendu obnoví provoz areál Desná - Černá Říčka, částečně je v provozu i areál Rokytnice nad Jizerou, bedřichovský Severák a Kořenov - Rejdice. Velmi dobré podmínky pro běžecké lyžování panují na jizerskohorské magistrále.

Velmi dobré podmínky pro lyžaře slibují areály ve Špindlerově Mlýně, na Černé hoře a v Peci pod Sněžkou na Trutnovsku. Dobré podmínky pro lyžování jsou také v Malé Úpě, částečně v provozu je také areál na Pěnkavčím vrchu. Přestože meteorologové předpovídají na víkend začátek oteplování, vlekaři tvrdí, že v Krkonoších bude možné lyžovat i o velikonočních svátcích. V Říčkách v Orlických horách jsou upravené a otevřené dvě sjezdovky.

I když lyžařská sezona v západočeské části Šumavy skončila, sněhový příděl z posledních dvou dnů pomůže znovu rozjet několik už stojících vleků na Železnorudsku.

V Krušných horách na Karlovarsku už zbývají pouze dvě místa, kde lze ještě poměrně slušně lyžovat. O víkendu bude zcela určitě v provozu skiareál na nejvyšším krušnohorském vrcholu Klínovci a také pojede vlek v božídarském areálu Novako.

V Pardubickém kraji najdou lyžaři v provozu sjezdovku v Čenkovicích na Orlickoústecku. O víkendu se ještě rozjede vlek skiareál Sněžník v Dolní Moravě, poté nejspíš sezonu definitivně zakončí.

Na Jesenicku budou moci sjezdaři kromě Ovčárny vyrazit o víkendu například do Petříkova, Dolní Moravy, na Ramzovou či Červenohorské sedlo. Lanovka se znovu rozjela i v Branné na Šumpersku.

VÝSTAVY:

Fotografie architekta Harryho Kilbergera o životě původních obyvatel z oblasti Austrálie, Melanésie a Bali vystavuje Náprstkovo muzeum v Praze. Tento český krajan je pořídil v 60. a 70. letech minulého století. Od roku 1950 žije v Austrálii a muzeu je věnoval.

V Českém centru Praha v Rytířské ulici začala další výstava z cyklu Odpojeno.Spojeno! Jmenuje se Architektura a komiks a představuje výběr diplomových prací obhájených v roce 2006 na českých vysokých školách architektonického zaměření v konfrontaci s komiksy předních českých autorů, které vznikly jako reakce na tyto projekty.

V pražském Goethově institutu začala výstava taneční fotografie nazvaná Zastavený čas. Představuje fotografy a výtvarné umělce z Německa a jejich pohled na tanec a pohyb. Jevištní a studiové fotografie představují jakési osobní obrazově choreografické vize autora a nabízejí reprezentativní, ale zároveň subjektivní pohled na fotografii jako formu umění na rozhraní mezi dokumentem a uměleckým dílem.

Pohled mladých francouzských fotografů na Česko představuje výstava Fading - pokus o citovou topografii, která začala v Etnografickém ústavu Moravského zemského muzea v Brně. Pařížští autoři Anne-Lise Broyerová a Nicolas Comment putovali Čechami a Moravou po stopách francouzského literáta Rogera Vaillanda a jeho přítele, malíře Josefa Šímy. Fotografovali v Praze, Brně, Náchodě, Terezíně, na březích Vltavy a Úpy.

Malovaná, škrábaná či batikovaná velikonoční vajíčka z celé země jsou k vidění v předsálí kina v Kraslicích. Přímo na výstavě se budete moci některé z technik zdobení naučit. I když se malíři vajec snaží dodržovat původní techniky a vzory, podle malířů i kraslice podléhají módním trendům. Letos by měly být módní hlavně modré odstíny.

Vrátit dílo malíře Rudolfa Vejrycha na výsluní českého výtvarného. I to je jeden z cílů nové výstavy, která začala v Muzeu Kroměřížska. Rudolfa Vejrycha vázaly rodinné vztahy k Maxu Švabinskému. I proto se Vejrychovo dílo objevuje po 25 letech právě v Kroměříži, kde má Max Švabinský stálou expozici.

Zapomenutá i současná romská řemesla si můžete připomenout v muzeu ve Vsetíně. Najdete v něm historii řemeslné i výtvarné kultury někdejších kočovníků. Romové byli například skvělí koňští handlíři a medvědáři.

Vůdčí osobnost českého moderního malířství - Rudolfa Kremličku představuje pozoruhodná expozice v plzeňské galerii Masné krámy. Najdete tam souhrnnou výstavu, která má neoficiální podtitul: "Rudolf Kremlička se vrací", protože dílo tohoto modernisty stálo půl století mimo zájem odborníků. Veřejnost se teprve dnes prostřednictvím této výstavy dočkala úplného zhodnocení Kremličkova uměleckého odkazu.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v 11.10 a také v sobotním a nedělním Ranním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš email: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu