Tipy na víkend 29.-31. ledna

Zima se v Česku zabydlela a asi jen tak neskončí. Počasí proto stále láká k zimnímu sportování - ať už na svazích českých hor nebo na rybnících a stadionech na bruslích. Stejně tak je ale možné zajít do galerie, kina nebo divadla. V našich tipech na víkend najdete mnohem víc.

Už několik týdnů si můžete vzít běžky, boby nebo sáňky kdykoli vás napadne, protože sněhová peřina přikryla celou republiku. Jeden závod na sáňkách odstartuje už v sobotu v Poniklé. Rozhodně nepůjde klasické rohačky, ale o unikát, který dala světu právě Poniklá, malá obec kousek od Jilemnice na Semilsku.

Poniklá je totiž milovníkům historie známá jako první místo na světě, kde se začaly vyrábět takzvané rejdovačky, proslulé sáňky s volantem a okovanými sanicemi. Dnes už se jejich výrobě soustavně nikdo nevěnuje, avšak stále zde žijí nadšenci, kteří čas od času řízené sáňky doma na koleně zhotoví.

Právě 30. ledna se pojede závod na rejdovačkách, který odstartuje ve 13 hodin. Pokud takový sáňkový skvost doma máte a vyrazíte poměřit své síly, dejte pozor a nezapomeňte na helmy, protože trať se sjíždí na vlastní nebezpečí. Vzhledem k tomu, že jde o jediný podobný závod na světě, jedná se vlastně o mistrovství světa.

Začátek pololetních nebo také jarních prázdnin se dá strávit i soutěžením na lyžích. Zimní střediska hlásí ideální podmínky pro sportování, české hory hlásí kvalitní sníh a upravené sjezdovky i běžecké stopy. Například Skiareál Kopřivná v Malé Morávce pořádá veřejný závod v obřím slalomu Family Cup. Soutěžit mohou dvojice tvořené dětmi narozenými v roce 1999 a mladší, spolu s jedním rodičem nebo prarodičem. Přihlášky se přijímají do 15.45 hodin u dětského hřiště. Závod odstartuje o čtvrt hodiny později.

I v zimě se dá plavat, i když radši v krytém bazénu. Příležitost nabízí v neděli i klatovský bazén. Dům dětí a mládeže v Klatovech totiž pořádá 31. ledna plavecké závody pro neregistrované plavce. Přihlásit se je možné do 8.50 hodin v hale bazénu.

Kromě času zimních radovánek je vša také čas masopustů. Masopust můžete prožít v muzeu v přírodě na Veselém Kopci u Hlinska. V sobotu v 10 hodin tu bude slavnostně uděleno povolení k obchůzce a průvod masek vykročí mezi jednotlivé roubené objekty. Stejný obřad bude zopakován ještě jednou ve 13 hodin.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout všechny tradiční masky: strakatého, ženušku, turky, slaměné, rasa s kobylou, kominíky i židy. Během obchůzky se však musí připravit i na jejich nejrůznější žerty, ke kterým například od pradávna patří i pomazání obličeje zvláštním "mazadlem".

V 15 hodin se masky shromáždí k závěrečnému obřadu, vyslechnou "masopustní testament", ve kterém budou vzpomenuty hříchy, jichž se dopustila maska kobyly. Maska kobyly pak bude obřadně poražena a masopustní obchůzku ukončí veselý tanec všech masek. Návštěvníci samozřejmě budou moci nahlédnout do jednotlivých expozic Souboru lidových staveb Vysočina na Veselém Kopci, které budou otevřeny do 15.30 hodin. Po masopustním programu bude Veselý Kopec uzavřen až do 24. dubna 2010.

Město Svitavy vás srdečně zve na vernisáž výstavy, šicí dílnu patchworku a masopustní průvod náměstím. Určitě si vyberete podle svého zájmu a nebudete litovat.

V sobotu v 15 hodin zahájí tradiční výstavu výtvarníků svitavského okresu Městské muzeum a galerie. Na výstavě uvidíte práce dvaačtyřiceti výtvarníků - oleje, pastely, kresby, malby na skle, objekty ze dřeva, skla či papíru, leptané sklo, užitou keramiku, šperky. V neděli mezi 9. a 16. hodinou můžete navštívit šicí dílnu patchworku. Zkusíte si tu ruční šití vánočních ozdob a patchworkových drobností, s sebou si vezměte základní šicí potřeby (jehlu, nit, nůžky) a tvořivou náladu. V neděli propukne ve Svitavách i masopustní veselí. Od 14 hodin zaplní svitavské náměstí průvod maškar z Vortové na Hlinecku, kde se jejich výroba zachovala z počátku minulého století a dodnes se do všech masek strojí pouze muži. Soubor je znám především z masopustních oslav na Veselém Kopci a do Svitav jezdí pravidelně už od roku 2004.

Maškarní průvod vyjde ze spodního náměstí průchodem od Fabriky, projde celé město s krátkou zastávkou před starou radnicí, kde požádá místostarostku Marcelu Sezemskou o povolení k obchůzce městem. Na Horním náměstí kolem morového sloupu vypukne masopustní rej, který bude zakončen podle starého obyčeje - porážením zpupné kobyly. Chybět nebudou stánky s občerstvením a muzika.

Sport s hodováním můžete spojit ve Velkých Karlovicích. Během víkendu se totiž bude ve zdejším ski areálu kromě Karlovské padesátky, klasického vytrvalostního běhu na lyžích, také hodovat. Pravá valašská zabíjačka potrvá celý víkend, závodníci Karlovské padesátky, lyžaři i běžní turisté tak mají ideální příležitost nasbírat energii formou "valašské diety".

Prohýbat se je možné i při tanci. V sobotu proběhne v tanečním sále Studia Dlouhá v Dlouhé ulici v Praze 1 Jarní seminář techniky stepu. Od 10 do 15 hodin ho povede americký stepař Robert Reed.

Pro milovníky stepu a swingu pořádá taneční studio Zig-Zag jednou měsíčně tančírnu. Zde mohou tanečníci - hosté vystoupit v krátkém programu nebo se zúčastnit stepařského jamu. To všechno vás čeká v Divadelním klubu Kolowrat na Ovocném trhu 6 v Praze 1.

Na výstavu historických registračních pokladen si zajeďte do Městského muzea ve Veselí nad Moravou. Do 11. dubna uvidíte všemožné typy základního vybavení každého prvorepublikového obchodníka v expozici Platím!

Městské muzeum ve Volyni zve až do 12. března na Pohádky, výstavu trochu naivistických pohádek v obrazech, textech a doprovodných akvarelech malíře, amatérského geologa a hasičského nadlezce Maxmiliána Boháče staršího, který žil v letech 1854-1928. Uvidíte vlaštovičky, šídla, houby, zalétáte si s vážkami, zaběhnete do lesa a můžete vylézt i na věž. Souběžně tu probíhá výstava Lidový nábytek v Pošumaví. Až do 4. dubna se tu dozvíte historii exemplářů, posbíraných v chalupách a na statcích, v širších souvislostech.

Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze zve až do konce února na třpytivou krásu švédského skla. Výstava nazvaná Skleněný expres představuje nejlepší díla švédského uměleckého sklářství 20. století. Švédské sklo je zastoupeno dokonale zpracovanými sériovými výrobky ze světově proslulých skláren Orrefors a Kosta, ale také pracemi unikátního charakteru z ateliérů slavných švédských výtvarníků.

Švédsko a české země spojuje dlouhodobá tradice spolupráce a ovlivňování v oblasti tvorby průmyslového i ateliérového skla. Výstava se proto soustředí i na dokumentaci některých společných trendů ve výrobě skla ve 20. století a symbolicky uzavírá rok předsednictví České republiky a Švédska Radě Evropské unie. Doprovází ji vydání menší publikace. Jedním z unikátních exponátů je i soubor figurek od Jaroslava Brychty Fotbalový zápas Švédsko-Československo z roku 1931, který vznikl ve sklářské škole v Železném Brodě.

Také Roudnice nad Labem láká do galerie. A to na výstavu k 100. výročí. Právě v sobotu se tu otevře expozice o Augustu Švagrovském a jeho sbírce.

Až do 2. dubna letošního roku je možné v Galerii na úřadě na radnici Prahy 7 navštívit výstavu fotografií Běžecké příběhy. Jde o fotografie z Pražského mezinárodního maratonu a o známé i neznámé snímky Emila Zátopka.

Je také možné vypravit se na zámek. Například ten v Mníšku opět otevírá své brány návštěvníkům. Čekají vás dětské prohlídky, výtvarné dílny i večerní prohlídky zámeckých komnat.

Prohlídky pro děti začínají od 10.30 hodin, poslední vychází ve 14.30 hodin. Děti do šesti let mají prohlídku zdarma. VeBudete si moci vyrobit pečeť 13 hodin začíná výtvarné tvoření pro děti a od 16 hodin se těšte na večerní prohlídky s Bílou paní i andělem. Projdete se reprezentativními zámeckými pokoji, uvidíte nádhernou kapli s andělíčky, zimní a velkou jídelnu, salony pro dámy i pány, knihovnu i pracovnu. Mimo jiné se dozvíte, jak žila nižší šlechta, co dělala ve volných chvílích, jak se starala o zámek nebo jak se dříve jedlo a spoustu dalších informací. Na večerní prohlídky je potřeba si udělat rezervaci na tel.: 318 590 261.

Ještě o tomto víkendu je možné vyrazit do pražského divadla na Dobešce nejenom kvůli divadlu. Foyer Divadla Dobeška v Praze 4 totiž hostí až do začátku února úspěšnou výstavu 5 x 4 z Prahy 4. Výstava se sem přestěhovala z Muzea vodárenství v Podolí. Jde o fotografie Pavla Friče, který si vzal do hledáčku technické stavby a industriální architekturu čtvrté pražské městské části. Trefnými a mírně sarkastickými verši fotografie obásnil architekt David Vávra.

Na Český kolorismus od Slavíčka po současnost zve Moravská galerie v Brně. Výstava představí výrazné koloristy v české malbě od minulého století až do současnosti. V české malbě najdeme výrazná koloristická díla už v dávné minulosti - například Theodorik, Brandl, Navrátil, Turkyně, ale je jím poznamenané i celé 20. století.

Středověk a všechno, co k němu patří nabízí na výstavě Branou muzea do středověku aneb Doba měst a hradů, jak ji ještě neznáte... muzeum v Poličce. Ve výstavních sálech Bohuslava Martinů je k mání interaktivní výstava, která umožňuje malým i velkým návštěvníkům vstřebávat informace nejen sluchem a zrakem, ale především hmatem a vlastní aktivní činností. Dozvíte se řadu zajímavostí a na vlastní kůži si vyzkoušíte, jak se žilo na hradě, v podhradí i na bitevním poli. Poznáte tíhu brnění i půvab historického šatstva, pro malé i velké návštěvníky jsou zde totiž připraveny repliky dobových oděvů, klobouků a šperků. Na zájemce o válečnou tematiku čeká kolekce zbroje a zbraní, ale také maketa koně k vyzkoušení role válečného jezdce či fragment husitské vozové hradby. K dispozici jsou seříznuté husí brky či gotická vitráž ze skleněných čtverců. Budete si moci vyrobit pečeť, vyzkoušet ražbu mincí, zahrát stolní hry a seznámit se s celou řadou dalších zajímavých předmětů, které byly lidem v minulosti k užitku či potěšení.

V pražské galerii Jaroslava Fragnera je nová výstava, která představuje tvorbu ateliéru Kamila Mrvy. Jde o projekty architekta, který se poslední desetiletí věnoval hlavně dřevostavbám, ať už pro soukromé bydlení nebo jako řešení veřejného prostoru.

U architektury ještě zůstaneme. Studenti Fakulty architektury ČVUT v Praze představí výsledky svého experimentálního ateliéru v rámci cyklu Večer pro zahřátí, tentokrát sna téma Recyklace odpadu v architektuře a designu. Neuvěřitelné kusy nábytku ze zdánlivě nepoužitelného odpadu můžete vidět v pátek od 19 hodin v Ateliéru Prčice, v Sedleci-Prčici.

Ve Vsetíně bude poslední lednový víkend bude patřit divadlu. Divadelní soubor Jana Honsy z Karolinky, jehož předchozí inscenace Doma se stala divadelní událostí roku 2005 a posléze ji nastudovalo i Národní divadlo v Praze, představí už tento pátek vsetínskému publiku svou nejnovější hru Nevěsta. Inscenace, do které režisér Martin Františák dosadil i nositelku Ceny Thálie Hanu Čermákovou, se odehraje v lidovém domě od 19 hodin.

Do pražského divadla Ponec můžete v neděli 31. ledna zavítat na premiéru nového tanečního představení Lesem.

Divadlo Minor zve na bubenickou show. V představení Marimba v Minoru zazní převzaté světové hity i skladby zcela původní v osobitém zpracování hravých muzikantů ve spolupráci s hravými divadelníky. Bubnovat se začne v sobotu v 15 hodin ve Vodičkově ulici v Praze 1.

Divadlo Minaret myslí na děti, a proto je můžete v sobotu vzít do Reduty na Národní třídě v Praze 1 na současnou pohádku o hračkách vytoužených i odložených s písničkami Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře nazvanou Svět hraček. Hraje se od 15 hodin pro děti od 3 let.

Černošice, malá obec na jižním kraji Prahy, zve v neděli od 16 hodin do Club kina na pohádky v podání divadla Hračka. Pořad s názvem Hrajeme si - pohádky je sestaven z oblíbených pohádek Karla Jaromíra Erbena. Krásné barevné loutky výtvarníka Oldřicha Rédy umocňují divadelní zážitek. Děti sledují příběh lakomého kohoutka, smějí se oklamané ježibabě a obdivují vtip českého Honzy. V pohádkách se objeví i hloupý čert a rázná Káča. Poslední pohádka je Hrnečku vař. Pořad je vhodný pro děti od 3 do 12 let. Vstupné 70 Kč.

Pokud máte radši chuť na velmi živou muziku, je potřeba vyrazit do Krnova. Zdejší music club zve v sobotu od 20 hodin na koncert skupiny Sto zvířat.

Volné dny vybízejí také k procházce za zvířaty. Při příležitosti pololetního vysvědčení nabízí zlínská zoo zajímavou akci. Každý žák základní nebo střední školy, který předloží vysvědčení, nebo jeho kopii v pokladně zoo, bude mít ve dnech 29. až 31. ledna 2010 zajištěn volný vstup do zoo. Oslava vysvědčení ve zlínské zoo má dlouholetou tradici a pokaždé se setkává s velkým ohlasem návštěvníků.

Procházka zasněženým areálem stojí za to. Na sněhu jsou k vidění sloni, nosorožci, lvi, africké antilopy, klokani, medvědi ušatí, velcí papoušci ara a další exotická zvířata. Zimní počasí si doslova užívají tygři usurijští. Samice Tanja se svými třemi mláďaty jsou v rozlehlém výběhu každý den a patří k nejvyhledávanějším obyvatelům zlínské zoo. Spokojeni jsou i lachtani hřivnatí, kteří neúnavně proplouvají ledovou vodou. S chladným počasím nemají problémy ani tučňáci humboldtovi. Ve venkovním bazénu a při pravidelném krmení v 9.30 hod a v 15 hodin je všichni uvidí, i když celou expozici pokrývá sněhová "peřina". Pokud by náhodou při procházce areálem prochladli samotní návštěvníci, stačí zavítat do tropické haly Yucatan. Bez ohledu na to, kolik stupňů pod bodem mrazu teploměr ukazuje, je v hale stále kolem 21 stupňů. Příjemně je i ve čtyřech velkých pavilonech - v pavilonu slonů, afrických kopytníků, primátů a v teráriích. Areál Zoo Zlín je v zimním období otevřen od 8.30 do 16 hodin.

S pololetním vysvědčením je spojen i víkend v ostravské zoo. Pokud se chystáte o pololetních prázdninách navštívit ostravskou zoologickou zahradu, můžete při procházce zasněženou zahradou nahlédnout i do výukového centra, které bude mimořádně otevřeno pro veřejnost, a to v době od 11 do 13 hodin a následně i o jarních prázdninách. Zde se budou moci malí i velcí zájemci například dozvědět, jak přikrmovat zvířata v zimě, které stopy najdeme v zimě na sněhu nebo proč medvědi celou zimu prospí.

Odpoledne se koná v nedalekém pavilonu opic narozeninová oslava tří šimpanzů. Samička Hope bude mít 19 roků, její dcera Bambari 9 a sameček Sebastian 25. Oslavenci dostanou speciální dort a hračky. Vzhledem k přetrvávajícím dobrým sněhovým podmínkám je v areálu zoo stále otevřená i běžkařská stopa. O pololetních prázdninách a pak i celý následující víkend budou mít běžkaři do zoo zvýhodněné vstupné, a bude-li dostatek sněhu i po dobu jarních prázdnin, bude platit sleva i v tomto období.

S vysvědčením vezměte děti i do plzeňské zoo. V sobotu připravila Zoo Plzeň dárek pro úspěšné držitele pololetních vysvědčení. Každý žák nebo student, který se prokáže čerstvým vysvědčením se samými jedničkami, bude mít vstup do zoo zdarma, žák s vyznamenáním za 50 % zimního dětského vstupného, tedy za 20 Kč. Akce platí pouze v sobotu na obou pokladnách zoo (dolní a Vinice) v čase 9.00 - 16.30 hodin a v AKVA TERA v čase 10.00 - 18.30 hodin. Přijďte si užít například mláďata makaků lvích, jelínka muntžaka nebo dovádění severských a horských zvířat na sněhu.

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové zve na desetidenní samičku přímorožce šavlorohého. Pouštní antilopa, pojmenovaná Káhira, je už 118 mládětem odchovaným v této zoo.

Na přírůstky v chovu zvířat láká také Podkrušnohorský zoopark Chomutov, který získal z berlínského Tierparku několik druhů nových chovných zvířat. Dvě samice soba polárního, samice zubra evropského, laň jelena milu a dvě ovce stepní.

O zvířatech z úplně jiného pohledu půjde o tomto víkendu také na holešovickém Výstavišti v Praze. Součástí Veletrhu Střechy Praha se v sobotu od 13 hodin bude přednáška na téma Rekonstrukce budov s ohledem na výskyt chráněných druhů živočichů. Dozvíte se tu vhodné postupy a konkrétní technologické řešení pro zajištění rorýsů a netopýrů při stavebních úpravách budov.

Do posledního lednového víkendu se promítnou i nadcházející Hromnice. V sobotu se koná v Terapeutickém centru Ledovec na faře v Ledcích Hromnicové víčkování. Na tradiční akci si můžete vlastnoručně vyrobit a nazdobit svoji vlastní svíčku - hromničku, ale taky se společně potěšit tím, že je "o hodinu více", obdivovat (a nakupovat) svíčky z ledovcové terapeutické svíčkárny a posedět u čaje nebo svařáku. Akce začíná ve 3 hodiny. Vstup je zdarma, vosky, knoty a další potřeby jsou na místě nachystané. Obvyklá svíčková zvláštnost se připravuje.

Stanice techniků Domu dětí a mládeže v Praze se může pochlubit jedinečnou, čtyřicet metrů dlouhou, šestiproudou autodráhou. Konají se na ní i pravidelné automodelářské závody. V pátek a v sobotu se pojede pohárový závod v kategoriích PR/24, LM/24, který po vzoru slavných automobilových soutěží, jako je 24 hodin Le Mans nebo 500 mil v Indianapolis, přijal místní název - 3 hodiny Podbabou.

Letošní ročník je již pátý a v boxu s ovladači budou moci návštěvníci zahlédnout závodníky dospělé i žáky, na závodní dráze potom modely aut značek Mercedes, Audi, Lola, Bentley, BMW. Závod je týmový, soutěží se ve dvou- až tříčlenných skupinkách. Příchozí mohou vidět trénink, kvalifikační závod, rozjížďky 6 x 2 minuty a nakonec finále 6 x 30 minut. Stanici techniků najdete v Praze 6 v ulici Pod Juliskou 2 a podrobnosti pak na www.ddmpraha.cz.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Jana Veselovská.

autor: jve
Spustit audio