Tipy na víkend 15.–17. listopadu: Na svatomartinské oslavy, sametové posvícení nebo za uměním

15. listopad 2013

Už víte, co o víkendu podniknete? Vydejte se třeba do Kutné Hory – v galerii GASK vás čekají svatomartinské hody. V 80 tuzemských divadlech je v sobotu připravena speciální akce Noc divadel. V Muzeu města Brna můžete navštívit výstavu obrazů Josefa Lady a v neděli od 15 hodin se v Praze zapojte do satirického karnevalového průvodu Sametové posvícení 2013. Ať se vám víkend vydaří!

Na skok do Konga nejen za zvířaty v Ateliéru Prčice
Navštivte v pátek od 19 hodin Ateliér Prčice a přednášku nazvanou Na skok do Konga nejen za zvířaty. Tomáš Chvojka bude vyprávět o africkém Kongu, kde pobýval jeden rok jako mezinárodní pozorovatel OSN. Cílem mise zahájené v roce 2000 je zajištění bezpečnosti obyvatel Demokratické republiky Kongo před rebely.


Zobrazit tipy na víkend 15.–17. listopadu na větší mapě

Letenská husa a košt svatomartinských vín v Praze
Nenechte si ujít v Národním zemědělském muzeu v Praze na Letné akci Letenská husa a košt svatomartinských vín. V sobotu začíná v 10 hodin a skončí kolem 18. hodiny. Co je připraveno? Řízená degustace vína s doprovodem cimbálu, prezentace vinařských firem a prodej svatomartinských a mladých vín. Součástí akce bude i prodej husích pečínek a dalších gastronomických specialit, zdobení posvícenských hnětýnek v podání Nepomuckých kuchařinek a ukázky řemesel a uměleckých činností i zábava pro děti.

Tradiční svatomartinské hody v Kutné Hoře
Hoďte za hlavu stres všedních dní a vychutnejte si skvělé mladé víno a husí speciality ve stříbrném městě – v Kutné Hoře! Tradiční svatomartinské hody se uskuteční v sobotu od 11 do 18 hodin v areálu Galerie Středočeského kraje (GASK). V unikátních prostorech Jezuitské koleje bude připravena degustace mladých a svatomartinských českých vín, včetně vína kutnohorského. Navíc se můžete těšit na ochutnávku specialit a variací na tradiční svatomartinskou husu. Připraven je i bohatý doprovodný program. V překrásném prostoru refektáře Jezuitské koleje si budete moci v průběhu odpoledne poslechnout nefalšovanou cimbálovku i heligonku.

Čtěte také

Bohaté svatomartinské slavnosti na zámku Slavkov-Austerlitz
Připomeňte si v sobotu na zámku Slavkov-Austerlitz dávné zvyky a obyčeje na letošních svatomartinských slavnostech. V 11 hodin se budete moci těšit na příjezd zámeckého pána, který slavnostně zahájí výstavu Mladá svatomartinská vína na zámku. V doprovodném programu budete moci zhlédnout ukázky drezúry koní, praporové, šermířské nebo pěvecké vystoupení. Uvidíte, jak se zapřahá za koně kočár i ukázky výcviku koní. Na závěr programu přijede sv. Martin na bílém koni. Konec akce je plánován na 15 hodin.

Nejlepší recept na husu ve Frenštátě pod Radhoštěm
Ve Frenštátě pod Radhoštěm se v sobotu v 10 hodin na tamním náměstí dozvíte nejlepší recept na martinskou husu. Slavnostně ho tam vyhlásí.

Velká Noc divadel 2013
Sobotní noc můžete probdít třeba v některém z divadel, která se připojují k Noci divadel. 80 divadel a souborů vás provede zákulisím. Chystají se workshopy, semináře, projekce a koncerty.

Čtěte také

Noc divadel v Pardubicích
Východočeské divadlo v Pardubicích se v sobotu od 22 hodin zapojuje do projektu Noc divadel 2013 a nabídne mimořádně Divadlo naruby, kdy nebudou hrát herci, ale diváci. Tři skupiny dobrovolníků nazkoušejí scénku a odehrají ji ostatním.

Noc divadel v Liberci
Do projektu Noc divadel se připojuje v sobotu od 17 hodin i Naivní divadlo v Liberci. Také tam vás provedou zákulisím.

Noc divadel v Mostě
Při Noci divadel mohou lidé v Mostě zhlédnout ohňovou show před budovou městského divadla. Chystají se exkurze do technického zázemí, ale i do uměleckého zákulisí. Lidé si budou moci prohlédnout kostýmy, nábytek i dílny, kde se kulisy a šatstvo pro představení vyrábějí. V nočních hodinách se uskuteční bláznivý závod divadelním zákulisím za doprovodu herců činohry. Vrchlického divadlo v Lounech divadelní noc spojilo s oslavami desátého výročí svého otevření. Program zahájí odpolední písničkové představení.

Podlipnické kostely s komentářem na Havlíčkobrodsku
Nenechte si ujít v sobotu na Havlíčkobrodsku komentované prohlídky podlipnických kostelů s duchovní hudbou. Začnou ve 14 hodin v kostele sv. Jiří v Řečici, o hodinu později budou v kostele sv. Markéty v Loukově a od 16 hodin v kostele sv. Martina v Dolním Městě.

Festival otevřených sklepů na jižní Moravě
V Jihomoravském kraji začíná v sobotu v 10 hodin dvoudenní Festival otevřených sklepů s podtitulem Svatý Martin na Mutěnicku. Festival se uskuteční v Mutěnicích, Dubňanech, Svatobořicích-Mistříně, Hovoranech a Šardicích.

Gulášovka na Znojemsku
Vydejte se v sobotu odpoledne do kulturního domu v Miroslavi na Znojemsku. V 17 hodin tam začíná 17. ročník společensko-gastronomické akce Gulášovka, na které bude možné ochutnat několik desítek různých gulášů.

Festival Kolem světa pokračuje v Praze
V pražském kulturním domě v Ládví začíná v sobotu dopoledne dvoudenní cestovatelský festival Kolem světa.

Čtěte také

Premiéra Markéty Lazarové v pražském Divadle ABC
V pražském Divadle ABC bude mít v sobotu od 19 hodin premiéru divadelní adaptace románu Vladislava Vančury Markéta Lazarová.

Mácha na Petříně
Pojďte se v sobotu večer podívat na pražský Petřín. V 19 hodin tam začíná oslava narozenin básníka Karla Hynka Máchy (1810–1836), která se bude konat v rámci Dnů poezie.

Sychrov pohádkově
O tichém království – takový název dostaly netradiční víkendové prohlídky zámku Sychrov s pohádkou v podání kostýmovaných průvodců. V sobotu i v neděli začínají v 10 hodin.

Novosvětská v České Skalici
V České Skalici na Náchodsku si v neděli v tamní sokolovně od 17 hodin můžete vyslechnout Dvořákovu Novosvětskou v podání Novoměstské filharmonie s dirigentem Jaroslavem Rybáčkem. Zazní tam po 120 letech od prvního provedení.

Výstava betlémů v Muzeu Jindřichohradecka
V Jindřichově Hradci začíná v sobotu ve 14 hodin 4. ročník mezinárodní soutěžní výstavy betlémů. Výstavu najdete v Muzeu Jindřichohradecka.

Koncert Pražského filharmonického sboru pro děti
Vezměte své děti na koncert vážné hudby. Kam? Na pražskou konzervatoř (Dvořákovo nábřeží 2, Praha 1, koncertní sál), kde začne v neděli v 11 hodin koncert Pražského filharmonického sboru pro děti. Vystoupí také dívčí sbor Abbellimento a aktivně se zapojí i všechny děti v sále.

Vraťte nám stát! na pražské Filozofické fakultě
Zapojte se v neděli na Filozofické fakultě v Praze od 11 hodin do diskuse na téma budování demokracie v Česku, kterou pořádá občanské sdružení Vraťte nám stát! při příležitosti výročí 17. listopadu. Zúčastní se Petr Robejšek, Petr Pithart, Lukáš Jelínek.

Sametové posvícení 2013 v Praze
Prahou projde v neděli od 15 hodin satirický karnevalový průvod Sametové posvícení 2013 k výročí 17. listopadu. Zúčastní se občanská sdružení Nadace Via, Člověk v tísni, Greenpeace, Asistence, Věda žije!, Tosara, Vyšší hrádek, Hnutí za aktivní mateřství, Divadlo na Kocourkách, Otrokem své rasy, Studenti FHS a Komunita pro lidský rozvoj. Půjde se ze Smetanova nábřeží přes Karlův most a Kampu na Piazzetu Národního divadla. V 18 hodin potom vyrazí z náměstí Jiřího z Poděbrad v rámci Sametového posvícení cyklojízda.

V pražském Národním muzeu můžete do sbírek k roku 1989 přispět také vy
Národní muzeum zve veřejnost na pražský sbírkový den k projektu Europeana, který se uskuteční v neděli 17. listopadu od 10 do 18 hodin v Nové budově NM. Každý na něm může přispět k vytvoření unikátní sbírky k revolučnímu roku 1989. Pracovníci muzea budou digitalizovat vše, co přispěje k uchování obrazu života v období turbulentních let 1986–1992 v celé jeho šíři. Například předměty spojené s exilem nebo rozdělením ČSFR, tiskové a reklamní letáky, pohledy, fotografie, dobové spotřebiče nebo hračky.

Čtěte také

Přehlídka tance v Praze
Na Václavském náměstí v Praze začíná v neděli v 16 hodin přehlídka české tvorby tanečního souboru Nanohach v Praze. Potrvá do 23. listopadu.

Premiéra hry v Dejvickém divadle
V Dejvickém divadle v Praze budou mít v neděli v 19.30 premiéru hry Klub osamělých srdcí Ferdinanda Vaňka – „punkové instalace“ tří krátkých her Balonová revoluce, země, ze které občanům utekla srdce a zanechala dopisy a 5 vteřin,5 centimetrů. Součástí večera bude slavnostní vyhlášení vítěze historicky první Ceny Ferdinanda Vaňka.

Hudební skupina J.A.R. v pražské Lucerně
V pražské Lucerně bude mít v neděli od 21 hodin oslavu 24 let na scéně kapela J.A.R. Nenechte si ji ujít!

Motocykly značky Ogar oslaví 80 v Praze
80. výročí zahájení výroby motocyklů značky Ogar připomíná v budově Národního technického muzea v Praze na Letné nová výstava. Motoveterán klub Ogar na ní představuje dvě desítky motocyklů této značky. Výrobce strojů Ogar, pražská firma Autfit, se v druhé polovině 30. let minulého století zařadila na třetí místo mezi největší domácí výrobce motocyklů. Na rozdíl od vedoucích značek Jawa a ČZ se širokou paletou modelů různých kubatur se motocykly Ogar vyráběly pouze jako dvěstěpadesátky, ale zato ve třech odlišných modelech.

Výstava Návrat malíře Jana Zrzavého do Vodňan
Obrazy, korespondence, fotografie a další zajímavosti s odkazem na pobyt Jana Zrzavého ve Vodňanech obsahuje výstava, která začala v Alšově síni Městské galerie ve Vodňanech. Mnohé z exponátů výstavy s názvem Návrat malíře Jana Zrzavého do Vodňan nebyly dosud veřejně prezentovány. Zrzavý žil ve Vodňanech v letech 1942 až 1956.

Čtěte také

Retrospektiva Jaroslava Klápště v Semilech
V muzeu v Semilech začala retrospektivní výstava Jaroslava Klápště uspořádaná k jeho nedožitým 90. narozeninám. V hlavním sále je asi 40 obrazů malíře, který podstatnou část života strávil na Semilsku. Výstava je průřezem jeho díla, vystavena je malířova studentská práce z roku 1948 i zátiší, které vytvořil v roce 1998, rok před svou smrtí.

Figurka Igráček v Žatci
V žateckém muzeu si teď můžete prohlédnout expozici hraček Fenomén Igráček. K vidění je tu několik stovek těchto figurek. Návštěvníci si budou moci prohlédnout nejen historii, výrobní formy, vize vývojářů, dobové fotografie, ale i novinky a trendy.

Výstava Tady žijeme… v Pardubicích
V Krajské knihovně v Pardubicích navštivte putovní výstavu Tady žijeme... Autorka olejových obrazů, fotografka a zvukařka Českého rozhlasu Zdeňka Mlýnková poukazuje na život kolem nás a chce podpořit tvůrčí práci a kvalitnější způsob života. Vyjádření pocitů a sytost barev na obrazech jsou dominantou výstavy, která potrvá do 6. ledna 2014.

Samizdat v dobových dokumentech v pražské Lucerně
Projděte se pražskou Lucernou. V pasáži najdete na příkladu jedné ze samizdatových edic peripetie vzniku, výroby a distribuce knih zakázaných autorů v Československu v období normalizace. Edici Expedice v roce 1975 založil Václav Havel se svými přáteli. Výstava samizdat přiblíží prostřednictvím fotografií a dalších dobových dokumentů.

Karikatury v Českých Budějovicích
V českobudějovické galerii Hrozen začala výstava maleb, grafik a ilustrací jednoho ze špičkových českých karikaturistů Václava Johanuse. Návštěvníci si do 30. listopadu mohou prohlédnout několik desítek děl, která vytvořil v posledních třech letech.

Čtěte také

Vánoční ozdoby v Litvínově
Výstava v Litvínově nabízí inspiraci pro výzdobu vánočních stromků. Stromků se na půdu galerie vešlo více než 20. Jejich výzdobu obstarali místní umělci, někteří už po několikáté, další se přidali letos. K vidění jsou staročeské ozdoby paličkované, háčkované, ze slámy nebo z papíru. Některé stromy jsou ozdobené velmi netradičně, na jednom jsou háčkovaní medvědi, na dalším papírové skládanky origami, postavičky z makovic nebo keramičtí andělé.

Expozice betlémů v Jindřichově Hradci
Na šedesát soudobých betlémů z Česka i Slovenska si od soboty budou moci prohlédnout zájemci na soutěžní výstavě v Jindřichově Hradci. Muzeum ji pořádá jednou za pět let. Nejlepší z řezbářů si odvezou Krýzův nožík. Ocenění nese jméno po autorovi největšího mechanického betléma na světě, který je zapsán v Guinnessově knize rekordů a patří k nejnavštěvovanějším expozicím Muzea Jindřichohradecka. Vernisáží ve městě vyvrcholí mezinárodní konference betlémářů, která začne ve čtvrtek. Vernisáž se uskuteční v sobotu ve 14 hodin v kostele sv. Jana Křtitele. Autoři mohou do soutěže přihlásit současné betlémy, které nebyly v předchozích ročnících dosud vystaveny.

Josef Lada v Brně
Svou tradiční vánoční výstavu věnovalo Muzeum města Brna tentokrát malíři, kreslíři a ilustrátorovi Josefu Ladovi. Kurátoři vybrali 150 kreseb, v nichž Lada vycházel ze vzpomínek na dětství ve středočeských Hrusicích. Vystaveno je také deset obrazů se zimní tematikou. Návštěvníci expozici najdou v druhém patře západního křídla hradu Špilberk. Výstava potrvá do 26. ledna.

Čtěte také

Města pro velké podniky představuje expozice ve Zlíně
Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně představuje tři města vybudovaná firmou Baťa, East Tilbury v Anglii, Batanagar v Indii a švýcarský Möhlin. Výstava seznamuje návštěvníky se vznikem a rozvojem měst, také ukazuje, jak nadnárodní obuvnické koncerny přetvářejí regiony a města.

Amazonie na malířských plátnech v Pardubicích
Výstavní síně pardubického zámku zaplnily obrazy jihoamerické džungle, přírody, indiánských obyvatel a jejich mýtů plné barev. Východočeská galerie zahájila výstavu soudobé tvorby Otto Plachta, českého malíře inspirovaného reálnými krajinami peruánské Amazonie i snovými vizemi pod vlivem halucinogenního nápoje ayahuasca. Zároveň galerie na zámku vystavuje krajinomalby ze svých sbírek.

Čtěte také

Kouzlo hudebních nástrojů v Jičíně
Regionální muzeum a galerie v Jičíně otevřelo novou výstavu nazvanou Kouzlo hudebních nástrojů. K vidění bude 120 exponátů ze soukromé sbírky sběratele Jaromíra Růžičky. Na výstavě jsou hudební nástroje dechové, smyčcové a bicí. Vystavený bude například i tympán z dob skladatele W. A. Mozarta vyrobený z oslí nebo telecí kůže a mědi, dalším zajímavým exponátem jsou amatérsky vyrobené housle.

Stopy rodu Buquoyů na Novohradsku
Významný úsek v historii Nových Hradů mapuje výstava Stopy rodu Buquoyů na Novohradsku v 17. a 18. století. Návštěvníci si ji budou moci prohlédnout v jednom z Buquoyských sídel – v Rezidenci v centru města do 15. ledna. Najdou zde portréty, perokresby i archivní dokumenty.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio